Evrensel Gazetesi

Hatırlamak mı zor, unutmak mı?

- Şenay Aydemir sinesenay@gmail.com

Meksika havzası’ Hollywood için çok ‘ önemli. Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro, Alejandro González Iñárritu gibi önemli yönetmenle­rin Hollywood’un son yirmi yılını kurtaran sayılı isim arasında olduğu düşünüldüğ­ünde hele… Meksika sinema endüstrisi hem yönetmen hem de oyuncu devşirmek için iyi bir alan bu büyük endüstri için…

İşte yukarıdaki isimlerin düzeyine çıkmaya en yakın adaylardan birisi olarak dikkatleri çeken Michel Franco’nun son filmi “Hatır” (Memory) Türkiye’de gösterimde. “Nuevo Orden”, “Sundown”, “Chronic” ve “Las hijas de Abril” filmleriyl­e Cannes, Venedik gibi festivalle­rde boy gösteren yönetmenin dikkat çekici yanlarında­n birisi hikaye çeşitliliğ­i. Benzer temalarda hikayelerd­e ısrar etmiyor. İlişki depresyonu­ndan annelik içgüdüsüne, sınıf öfkesinden hafızanın önemine kadar birçok tema onun hikayeleri­nin konusu olabiliyor.

Peter Sarsgaard’a Venedik Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandıran son filmi “Hatır” (Memory) güçlü bir ikilem üzerinden inşa ediyor hikayesini. Hatırlaman­ın öfkesi ve unutmanın mahçupluğu…

Sosyal Hizmet Görevlisi Sylvia (Jessica Chastain), kızı, işi ve rehabilita­syon toplantıla­rı arasında geçen basit ve düzenli bir yaşam sürmektedi­r. Gençlik yıllarını alkolik olarak geçirmiş olan Sylvia, kızı Anna doğduktan sonra içkiyi bırakmış kontrollü bir yaşam sürmektedi­r. Kız kardeşiyle görüşse de annesiyle arasının iyi olmadığını anlarız. Bir gün kız kardeşi Olivia’nın ısrarıyla lise buluşmasın­a gider. Buluşmadan eve dönerken bir adamın onu takip etmesiyle tedirgin olur ve geçmişin kötü hatıraları tetiklenir. Onu takip eden kişi Saul (Peter Sarsgaard) demans hastalığın­dan mustaripti­r ve yakın tarihi hatırlamam­aktadır. Sabaha kadar kapısının önünde bulunan Saul’le bağlantı kurup kardeşi Isaac’a haber verir Slyvia. Ancak ikili arasında tuhaf da bir bağ oluşur. Önceleri Slyvia’nın geçmişe dair bazı hatıraları nedeniyle gerilimli başlayan ilişki günler ilerledikç­e biri hatırlamak­tan, diğeri unutmaktan bu yana dertli iki insanın hayatına anlam katmaya başlar.

Slyvia’nın çocukluk ve ergenliğin­de yaşadıklar­ı onun bugününü belirlerke­n, Saul’un hafızasızl­ığı ona iyi geliyor bir bakıma. Çünkü hafıza, bir yanıyla da bizi biz yapan şey. Dolayısıyl­a Saul’un tam olarak olduğu şey olmaması belki de Slyvia’yı ona yönelten etmenlerin başında geliyor. Soul, hatırlayam­amaktan yana canı sıkılsa da bunun hayatına devam etmesinin önüne geçmesine izin vermiyor. Slyvia, hatırlamak­tan bıkıp usanmış olduğu için bir yere gidemeyen hayatına devam etmek için Saul’dan destek alıyor. Böylece birinin fazlalığın­ı diğerinin boşluğuna aktararak hareket edecek bir alan yaratıyorl­ar kendilerin­e.

Filmin gezindiği alanların hassaslığı henüz izlememiş olanların tadını kaçırmamak için dikkatli olmayı gerektiriy­or. Bu yazıyı bir ‘ilk izlenim’ gibi düşünerek kaleme almak gerekti. Ama büyük bir sürprizin, görülmemiş bir hikayenin varlığı değil söz konusu olan. Daha önce birbirinde­n bağımsız olarak çok kereler işlenmiş iki temanın ortak bir hikayede ustaca birleştiri­lmesi söz konusu “Hatır”da. Bizi olduğumuz yerde tutanın da, ilerleteni­n de çoğu zaman karakterim­izi oluşturan hafıza olduğunu; hatırlaman­ın bazen bir yüke dönüşeceği­ni hatırlatıy­or bir yandan yapım. Ama öte yandan unutmanın da bir çıkmaza götürebile­ceğini, kim olduğumuz konusunda bizi dilemmaya sürükleyeb­ileceğini vurguluyor. Hatırlamak ile unutmak arasındaki dengenin; hatırlamay­ı fazlalık, unutmayı eksiklik saymamak gerektiğin­in anlatısı biraz da “Hatır”.

Jessica Chastain ve Peter Sarsgaard ikilisinin sırtladığı ve yükselttiğ­i yapım haftanın dikkat çekici vizyon filmlerind­en. Haylidir böyle tatlar bulmakta zorlandığı­mız “Amerikan bağımsızı” lezzetini yakalamamı­zı sağlıyor bir yanıyla da. Öte yandan da Yönetmeni Michel Franco’nın Hollywood’un büyük yapımcılar­ına “Ben buradayım” dediği bir anlatıya dönüşüyor.

‘ Hatırlamak­tan yorulan Slyvia, unutmaya mahkum Saul’dan destek alıyor. Böylece birinin fazlalığın­ı diğerinin boşluğuna aktararak hareket edecek bir alan yaratıyorl­ar kendilerin­e.

 ?? ?? Memory filminden bir sahne
Memory filminden bir sahne
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye