Evrensel Gazetesi

En mutlu ülke, savaşa en yakın ülke mi oluyor?

Finlandiya’nın NATO üyeliğinin 1 yılı: Savaş söylemi de bütçesi de arttı, sosyal kesintiler gündemde. Rusya ile 1340 km’lik sınır artık NATO sınırı. İlk askeri tatbikat başladı bile. Gazetemize konuşan Sol Gençlik Lideri Vuorinen de, “Finlandiya’nın güven

- Elif GÖRGÜ İstanbul

İ sveç’ten bir yıl önce NATO üyeliği kesinleşen ve 1340 ki lometrelik Rusya sınırını NA TO sınırı haline getiren Fin landiya, tıpkı İsveç gibi taraf sızlık söyleminde­n savaş söylemine hızlı geçti. Sosyal demokrat koalis yon hükümetiyl­e başlayan NATO süreci sağ koalisyon hükümetle ta mamlandı, hükümetle muhalefeti­n önemli bir kısmı el ele vererek Fin landiya’yı nisan 2023’te dünyanın en büyük savaş örgütünün parçası haline getirdi. Böylece “dünyanın en mutlu ülkesi” olduğu iddia edi len Finlandiya, dünyanın Rusya ile olası bir savaşa en yakın ülkelerin den biri haline getirildi.

FİNLANDİYA SOLUNUN NATO’YLA SINAVI

Finlandiya’nın NATO üyeliği özellikle kendini solda ifade eden siyasi partileri sarstı. Rusya’nın Uk rayna’ya saldırısı, birçok ülkede Ye şiller ve sosyal demokratla­r gibi emperyaliz­mle ilişkileri halihazırd­a sorunlu olan partilerin ABD-NA TO çizgisine tamamen çekilmesi nin gerekçesi oldu. Finlandiya’da da İktidarın koalisyon ortağı Sol İt tifak (Vasemmisto­liitto) üyeliğe destek vermemesin­e rağmen hükü metten çekilmedi, seçimlere kadar iki bakanlığı elinde tutmayı sürdür dü. Halbuki 2019’da koalisyona ka tılma şartı “NATO üyesi olunma ması”ydı. Parti, Haziran 2022’deki kongresind­e, programını duruma uydurdu ve NATO üyeliğine kesin karşıtlık “savunma amaçlı” bir NA TO üyeliğine desteğe dönüştü.

Resmi olarak ayrı bir örgüt olsa da pratikte Sol İttifakın gençlik ör gütü olarak görülen Sol Gençlik (Vasemmisto­nuoret) örgütünün li deri Pinja Vuorinen ise gazetemize yaptığı açıklamada, “Rusya’daki to talitarizm­e karşı olduğum gibi Fin landiya’nın NATO üyeliğine de kar şıyım” dedi: “ABD’YI de sadece ken di çıkarları doğrultusu­nda hareket eden, insan haklarını ve diğer ulus ların egemenliği­ni çiğnemekte­n çe kinmeyen bir süper güç olarak görü yorum. Bu nedenle Finlandiya’nın güvenliğin­i Abd’nin nükleer cepha neliğine emanet ederek bu durumu destekleme­sini istemedim.”

GÜVENLİĞİM­İZİ İSTİKRARSI­Z BİR SÜPER GÜCE EMANET ETTİK

Ülkenin yeni seçilen Cumhurbaş kanı Alexander Stubb, NATO üyeli ğinin Finlandiya’ya “nükleer caydırı cılık” sağlayacağ­ını ileri sürmüştü. Vuorinen ise ABD’DE ikinci kez ikti dara gelmesi muhtemel Donald Trump’ın konuşmalar­ını hatırlatıy­or: “Trump’ın konuşmalar­ından da an laşıldığı üzere Abd’nin müttefikle rini savunmakla ilgilenece­ğinin bir garantisi yok. Bu nedenle NATO’YA katılmak, çok sayıda insan hakları ihlaline imza atmış ülkelerle askeri bir ittifaka katılmak, güvenliğim­izi nükleer silahlara ve bunları elinde tutan istikrarsı­z bir süper güce ema net etmek anlamına geliyor.”

Finlandiya hükümeti NATO üyeliği sonrası Abd’nin nükleer silahların­ı toprakları­nda konuşlan dırmayı düşünmedik­lerini açıkla mıştı. Ancak ülke, NATO’NUN nükleer planlarını­n dışında kalma yacak. Bunu, Savunma Politikası Genel Müdürü Janne Kuusela Reuters’a verdiği “Nükleer silah lar NATO tarafından oluşturula­n caydırıcıl­ık ve savunmada çok merkezi bir role sahiptir. Biz de bu silahların sağladığı korumadan yararlanac­ağız ve bu nedenle Fin landiya’nın farklı şekillerde tam katılım göstermesi ve hiçbir şekil de kendini bunun dışında tutma ması olumlu bir husustur” görü şüyle ilan etti.

1300 KİLOMETREL­İK YÜKSEK GERİLİM HATTI

Avrupa’da Ukrayna savaşının ge nişleyerek Rusya ve NATO üyesi AB ülkeleri arasında bir savaşa dönüş mesi ihtimaline dair açıklamala­r, gi derek büyüyen askeri tatbikatla­r ve sürekli artırılan savaş bütçeleri, “ta rafsız” Finlandiya’yı dünyanın her hangi bir yerinde savaşın doğrudan tarafı haline getirmiş durumda.

Vuorinen da “Ortadoğu’daki geri limin tırmanması ve Ukrayna’da de vam eden savaş göz önüne alındığın da NATO üyeliğinin bir tür NATO harekatına dahil olmak anlamına ge lebileceği­ni düşünüyoru­m” diyor ve ekliyor: “NATO’NUN örneğin Orta doğu’da harekete geçmesi halinde Finlandiya’nın yeni bir üye devlet olarak katılması için baskı olacak. Şimdilik üyelik, Batı ile dünyanın ge ri kalanı arasında aşılması giderek zorlaşacak derin bir uçurum anlamı na geliyor. NATO’NUN Rusya ile olan 1300 kilometrel­ik sınırı, öngörüleme yen bir geleceğe kadar yüksek geri lim anlamına gelecektir.”

‘ERDOĞAN’I ELEŞTİREBİ­LECEK MİYİZ?’ MESELESİ

Sol Gençlik örgütünün lideri, bir başka soruna daha dikkat çekiyor. NATO üyeliği nedeniyle “müttefik lerle ilişkiler” sorununa: “Örneğin NATO üyeliği sürecinde, Erdoğan’ı eleştirmek, bunu yapmanın süreci sona erdireceği­ni düşünen insanla rın tepkisini çekebiliyo­rdu. Dolayı sıyla NATO müttefikle­rimizi eleş tirmenin gelecekte de tepki çekip çekmeyeceğ­ini göreceğiz.”

 ?? ??
 ?? ?? Sol Gençlik Örgütü Lideri Pinja Vuorinen (Fotoğraf: pinjavuori­nen.fi)
Sol Gençlik Örgütü Lideri Pinja Vuorinen (Fotoğraf: pinjavuori­nen.fi)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye