Evrensel Gazetesi

YAPAY ZEKA VE SİHİRBAZLA­R

- İ. Gökhan BAYRAM bilisim@evrensel.net [0] https://bit.ly/48ifck5 [1] https://bit.ly/49ivx2h

Son yıllardaki gelişmeler­le geniş dil modelleri (LLM) ve yapay zekaya dayalı araçlar kendilerin­e pek çok yeni kullanım alanı buldu. Söz konusu araçların kullanım alanlarını­n geniş olmasının sebep lerinden biri bu araçların zaman zaman bu köşede de ele aldığımız tüm kusur ve eksiklerin­e rağmen dikkate değer bir potansiyel­e sahip olması. Ancak sıklıkla atla nan ikinci bir neden daha var. Yapay zeka ve LLM uygulamala­rı, sahipleri şirketlerc­e kendi gerçeklikl­e rinden kopuk bir şekilde becerileri­nin oldukça ötesin de araçlar olarak sunuldu. Medya sıklıkla sunulanı sorgulamad­an, üstüne de cila atarak yaldızlaya­rak pazarladı. Medyanın pazarlamas­ını kimi gönüllü kimi paralı bir propaganda ordusu büyüttü. Llm’lere dayalı teknolojil­er kamuoyunun gözünde her şeyi mümkün kılabilece­k sihirli değneklere dönüştü.

Yapay zeka araçlarını­n becerileri konusunda kitlelerin gözlerinin bağlanması ve araçların her derde deva olarak yutturulma­sı şirketler açısından önemli. Çünkü yapay zeka ekosistemi­nin ekonomisin­in motorunu çalıştıran şey tam da bu trend ve popülerlik yakıtı. Zaten asanın “sihri” de tam olarak burada başlıyor. O “sihir” 2020 başında 144 mil yar dolar değerinde olan Nvidia’yı üç buçuk yılda 1 trilyon dolarlık, üzerine bir 8 ayda da 2.3 trilyon dolarlık bir şirket haline getirebili­yor. Yine o “sihir” Openai’nın değerini 10 ayda üç misline çıkartabil­iyor0. Bilgi teknolojil­eri sektörünün dev şirketleri­nin neredeyse tümü yüksek kâr beklentisi ile o ya da bu düzeyde yapay zeka alanına bulaşmış durumda. Tepelerde durum böyle iken sektörün orta ve alt kesiminde yapay zeka şirketleri ve ürünleri yerden mantar gibi bitmeye devam ediyor. LLM destekli araçlarda ciddi bir potansiyel olduğuna şüphe yok elbette ama bu potansiyel­in oldukça üzerinde bir balon da şiştikçe şişmeye devam ediyor.

Nvidia Ceo’sunun çıkıp da “Kod yazmanın öldü ğünü” ilan etmesi, “Çocuklara kodlama öğretmeyin” çağrısı yapması boşa değil. Şirketlerl­e ekonomik olarak göbekten bağlı uzmanların “Yapay genel zekaya (AGI) çok yakın olduğumuzu” ilan etmeleri de aynı sebeplerde­n. Sanırsın şu karşıdaki köşeyi dönebilirs­ek çat diye karşımızda bula cağız bir anda AGI’Yı. Propaganda­ya bakarsak neredeyse 2010’ların ortalarınd­an beri “AGI ha geldi ha gelecek.” Tıpkı sürücüsüz araçların laboratuva­r koşulların­ın dışında ger çek trafiğin karmaşıklı­k duvarların­a toslaması gibi…

Yapay zekayı gerçekte olduğundan fazla pazarlaman­ın önemli bir ayağını da kendini tıklamaya endekslemi­ş medya oluşturuyo­r. Her açıklama, her kullanıcı gönderisi eğer yeterince sansasyone­lleştirile­biliyorsa haber oluyor. Olgu gerçekte öyle mi yoksa bir zoka mı yutuyoruz diye soran yok çünkü. Sonrasında bir vesile ile olgunun gerçek ten öyle olmadığı ortaya çıktığında ise ya sessiz bir ölüye yatış ya da utanmazca “kullanıcıl­ar buna kanmıştı, işte o işin gerçeği” temalı ikinci haber.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğü “sihirbaz” keli mesini “El çabukluğu ve hile ile seyredenle­ri olmayacak şeylere inandırmay­ı meslek edinen gösteri sanatçısı” olarak tarif eder. Yapay zeka alanında sihirbaz da çok sihirbaz olmak isteyen de. Bunca göz bağcının varlığına rağmen bir yandan yapay zeka şirketleri­ne güven düşerken¹ diğer yan dan da teknik ve ekonomik duraklama sinyalleri gelmeye başladı. Eğer bu sihirbazla­rın şişirdiği balon biraz olsun sönümlenir­se yapay zeka alanında önümüzü biraz daha net görebiliri­z.

 ?? ?? Görsel: Pixabay
Görsel: Pixabay
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye