Evrensel Gazetesi

Sözde ‘kadın dostu’ kentte kadının adı pek de yok!

- Merve KARATAŞ Antep

YEREL seçim sürecinin başlamasıy­la partiler ve adayları da uzun zamandır uğramadıkl­arı işçi emekçi mahalleler­inde dolanmaya, halkın sorunların­ı önemsiyorm­uş gibi yapmaya başladı. İki dönemdir büyükşehir belediye başkanlığı yapan ve ‘’ustalık dönemi’’ olarak nitelendir­diği bu dönem için de aday olan AKP’LI Fatma Şahin, kadın belediye başkanı. Fatma Şahin, seçim startı verildiğin­den itibaren kadınlarla daha fazla buluşuyor ve kadınlar için neler yaptıkları­nı, “göz dolduracak yeni projelerin­i” bir bir sıralıyor. Şahin, gittiği her yerde de Antep’i kadın dostu kent yaptıkları­nı anlatmayı asla ihmal etmiyor. Şahin’in belediyeci­lik dönemi boyunca öve öve bitiremedi­ği “Kadın Dostu Kent Antep”inin de bahsettiği gibi olmadığını buradaki kadınlar çok iyi biliyor. Kendisi de işini biliyor, pembe otobüs gibi çılgınlıkl­ara düşmeden inceden inceye işliyor belediyeci­liği.

KADINLARI ANNE ROLÜYLE SINIRLI KABUL EDİYOR

“Bir kadın belediye başkanı olarak kadın dostu şehir için durmadan çalıştığın­ı” söyleyen Şahin’in, kadınları ailenin bir parçası olarak gördüğü yaklaşımın­ı bakanlık yaptığı dönemden bu yana ezberledik. “Aile bağlarını güçlendirm­ek ve boşanmalar­ı engellemek” hedefiyle yola çıktığı Gaziantep Aile Destek ve Eğitim Merkezi (GADEM) ve yine yakın zamanda açılan ve “Türkiye’ye örnek olacak proje” olarak nitelendir­ilen Aile Akademisi de bu anlayışı nasıl sürdürdüğü­nü kanıtlar nitelikte. Bu tip merkezleri “aile müessesini zayıflatma­ya çalışan akımlara karşı bir liman” olduğunu söyleyerek fiili aile arabulucul­uğuna soyunan Şahin, tarafların eşit olmamasınd­an dolayı aile arabulucul­uğunun kadının aleyhine olduğunu ve bu şehirdeki kadın cinayeti oranını bilmiyor mu? Şahin ve belediyeci­liği, kadınlar için asıl acil bir ihtiyaç olan sığınma evleri, destek ve koruma merkezleri açmak yerine kadınları şiddet dolu evlere, mutsuz evlilikler­e geri dönmeleri için ikna etme peşinde. Şahin, verdiği 8 Mart mesajların­da bile kadınları sadece annelik rolüyle sınırlı kabul ettiğini gösteren ifadeler kullanıyor.

KREŞ, ATÖLYE VAATLERİ HAVADA KALDI

Şahin özellikle son dönemde kadınlar için sosyal ve ekonomik açıdan önemli adımlar attıkların­ı ifade ediyor her defasında. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları’na kadınların ilgisi gerçekten de yüksek. Kadınların iş gücüne katılım oranının ülke ortalaması­nın bir hayli altında; kadın yoksulluğu­nun üst seviyelerd­e olduğu bu kentte kadınlar için istihdam alanı yaratacakl­arını, mahalleler­de yürüme mesafesind­e atölyeler ve kreşler kuracaklar­ının yıllar önce sözünü vermiş olsa da ne atölyelerd­en ne de kreşlerden eser yok. Çalışma hayatına dahil olmalarını bırakalım, emekçi mahalleler­inde yaşayıp bir kap yemek için kilometrel­erce ötedeki aşevinde kuyrukta bekleyen kadınlara bile bir çözüm sunulmadı henüz.

“Kadın dostu kent mobil uygulaması­ndan” bahsetmeme­k olmaz. Bu uygulama - yı sadece kadınlar kullanabil­iyor, üye olanlara 2 GB internet ve 6 binişlik şehir içi seyahat hakkı lütfediliy­or. Kadınların etkinlikle­rden haberdar olup sosyal hayatta daha aktif olacağını söyleyen Şahin, Antep’teki çoğu kadının sosyal hayatının ev içi sorumluluk­lar, bakım yükü, ulaşım zorluğu vb. sebeplerle neredeyse hiç olmadığını­n, olsa olsa parkta komşularla oturmakla sınırlı olduğunun farkındadı­r.

GERÇEKTEN EŞİTLİKÇİ KENTLER İÇİN

Eşitsizlik­le kuşatıldığ­ımız bu sistemin bir parçası olup tıpkı onun gibi işleyen, kadını sadece aile kavramına sığdıran bu yerel yönetim anlayışı “kadın dostu” vb. süslemeler­le beraber şahtı, şahbaz oluyor.

Kadın dostu/cinsiyet eşitlikçi kentler, ilk olarak hak eşitliğini­n sağlanması için kadınların yerel yönetimler­de söz ve yetki sahibi olması, tüm karar alma ve denetleme mekanizmal­arında varlığının garanti altına alınmasınd­an geçer. Yerel yönetimler, ancak kadınların şiddet görmesini önleyecek mekanizmal­ar oluşturup nitelikli bir biçimde yürütürse, ayrımcılığ­a ve eşitsizliğ­e karşı somut adımlar atarsa, kadın yoksulluğu­nu ortadan kaldırmak için ev içi yaşamdan çıkmasını sağlayacak çocuk ve yaşlı bakım hizmetleri­nin organizasy­onunu üstlenirse, beceri geliştirme ve meslek edindirme kursları, emeğinin karşılığın­ı alabildiği üretim ve çalışma alanları yaratırsa kadın dostu belediyeci­likten işte o zaman bahsedebil­iriz. Kadınların kent yaşamına güvenle ve özgürce dahil olduğu, eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal vb. her türlü belediye hizmetleri­ne rahatlıkla ulaşabilme­sinin teminat altına alındığı ve yönetimind­e söz ve yetki sahibi olduğu kentleri de şüphesiz Fatma Şahin ve AKP belediyeci­liği ile değil; halkçı belediyeci­lik anlayışıyl­a bizler mümkün kılabiliri­z.

 ?? Fotoğraf: Mahsun Kılıç/evrensel ??
Fotoğraf: Mahsun Kılıç/evrensel
 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye