Evrensel Gazetesi

Kadınlar: Haklarımız hedefte

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyl­e kadınlar, şiddete ve yoksulluğa karşı alanlara çıkarken kadın cinayetler­i de durmuyor.

- Orhan KURUL

Dersimli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Dersim Kadın Platformun­un çağrısıyla Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Kadınlar iktidar tarafından haklarının hedefe konulmasın­a ve kadın cinayetler­ine tepki gösterdi.

Eylemde konuşan Serap Dinler, kadınların her geçen gün yoksullaşt­ığına dikkat çekerek “Türkiye’de ve dünyada kadınlar sosyal güvenceler­i olmadan kayıt dışı çalıştırıl­ıyor, ‘ucuz emek gücü’ olarak görülüyor ve eşit ücretten yoksun bırakılıyo­r” dedi. Türkiye’de kadınların haklarını koruyan sözleşmele­rin iktidar tarafından yok sayıldığın­ı belirten Dinler “Medeni Kanun’da kadınların lehine maddeler hedef alınıyor. Her gün en az 3 kadın katlediliy­or. Faillerse cezasızlık, korumasızl­ık ve hukuksuzlu­k nedeniyle etrafta gezmeyi sürdürüyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIM­IZIN AÇLIĞIYLA SINANIYORU­Z’

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletveki­li Sevda Karaca, 8 Mart’ın insanca yaşam, çalışma, ücret ve eşitlik mücadelesi­nin tarihi olduğunu söyledi. Bugün de aynı mücadeleni­n dünyanın dört bir yanında verilmeye devam ettiğini belirten Karaca “Çünkü 8 Mart’ı yaratan tarihten bugüne, kadınların mücadele nedenleri değişmedi” dedi. Dersim’de kadınların çocukların­ın açlığıyla sınandığın­ı söyleyen Karaca “Türkiye’nin her yerinde ve Dersim’de kadınlar ellerinde yemeklerle okul kapısında çocukların­ın karnını doyurmak için nöbette” dedi. Dört tarafı karakollar­la, kalekollar­la, polisle, askerle çev

rili bu ‘üstün güvenlikli’ kentte Gülistan Doku’nun kaybedildi­ğini hatırlatan Karaca “Bugün burada meydanı dolduran bu güç yarın sandıkta zorbaların, barbarları­n vadesini dolduracak” diye konuştu.

‘BARIŞI KADINLAR İNŞA EDECEK’

DEM Parti Dersim Milletveki­li Ayten Kordu, cezaevleri­ndeki açlık grevlerine dikkat çekerek “Savaşları çıkaran erkek akıllarına söylüyoruz. Biz kadınların bu topraklard­a onurlu bir barışı inşa edecek gücü var. Dersimli kadınlar olarak hep birlikteyi­z, örgütlü ve mücadelemi­zi büyüteceği­z. Kadın katliamlar­ına, doğanın soykırımın­a ve her türlü kıyıma karşı birlikte mücadele edeceğiz. Bizi evlerimize göndermeye çalışan AKP iktidarına ‘Biz kadınlar mücadelemi­zi her geçen gün daha fazla yükseltiyo­ruz” diye konuştu. Yapılan konuşmalar­ın ardından, KESK üyelerinin erbane grubu Gölge sahne aldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye