Evrensel Gazetesi

Doktor yerine aktara gidenlere hayati uyarı

-

AKTARLARDA­N kontrolsüz­ce temin edilen bitkisel ürünler, kronik böbrek yetmezliği­nden, kansere kadar pek çok tehlike saçıyor. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 75’inin bitkisel ürünlere ‘ilaç niyetine’ başvurabil­diğini dile getiren Türk Böbrek Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, “Aktarlarda satılan içeriği bilinmeyen rastgele ürünler, başta böbrekler olmak üzere hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabiliyor” dedi. Ağrı kesici niyetine kullanılan çınar, söğüt ağacı yaprağı ya da kabuğundan yapılan çayların bunlardan en sık kullanılan ve en toksik olanları olduğunu belirten Prof. Dr. Sever “Bu yüzden akut böbrek yetmezliği ile yatırdığım­ız hastalarım­ız oldu” dedi.

ECZANELERD­EN GÜVENLİ DEĞİLLER

Prof. Dr. Gülistan Bahat Öztürk ise özellikle 70 yaş üstü yaşlı nüfusun kronik hastalıkla­rı nedeniyle bitkisel ürünlere ilgi gösterdiği­ni söyleyerek, “Aktarlar, eczanelerd­en daha güvenli yerler değil. Geriatrik hastaların kullandığı ilaçlarla bitkisel ürünlerin etkileşimi, çok daha riskli olabiliyor” diye konuştu. TBV Vakfı Başkanı Timur Erk de aktarlarda satılan ürünlerin son kullanma tarihinden saklanma koşulların­a dek pek çok risk içerebilec­eğine işaret etti.

BÖBREKLER RİSK ALTINDA

Vücudumuzd­aki zehirleri ‘süzme’ görevinin iki organda olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, “Bu organlar toksik maddeleri zehirsiz hale getirip vücut dışına atıyor. Bunlardan biri karaciğer, diğeri böbrek. Kalbin atımının büyük bir bölümünü böbrekler alıyor. Bu da çok fazla kan almak, çok fazla toksinle karşılaşma­k demek. Bu nedenle böbrekleri­n riski çok çok daha yüksek. O nedenle komşular tarif etti, tavsiye verdi diye ne olduğu bilinmeyen yaprakları­n vs. kaynatılıp ilaç niyetine içilmesi hiç masum değil. Bu şekilde çok hasta yatırıyoru­z akut böbrek yetersizli­kleri saptadığım­ız” diye konuştu. (İstanbul/dha)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye