Evrensel Gazetesi

Seçmenin bilinç ötesine seslenen bir strateji

Prof. Dr. Tosun: “Erdoğan’ın bu söyleminin özellikle büyük kentlerde 1989 yerel seçimleri öncesinde ANAP’ıN deneyip başarılı olamadığı gibi, karşılık bulması zor.”

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Yerel seçime sayılı günler kaldı. İktidar büyükşehir­lerini kazanmak için hamle üstüne hamle yapıyor. Genel seçimlerde “Bu benim son seçimim” diyen AKP’LI Cumhurbaşk­anı Erdoğan bu kez yerel seçimlerin kendisi için “final” olacağını söyledi. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, Erdoğan’ın seçmenin bilinç ötesine seslenen bir söylem stratejisi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimine yönelik kampanya söyleminde dikkatleri en fazla çeken “Oy alma, karşılığın­da hizmet verme vaadi” ve “yerel seçimin final seçimi” olacağı açıklamala­rını Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun gazetemize değerlendi­rdi. Erdoğan’ın iki açıklaması­nı Tosun, “İlkinde siyaset tarzındaki eşitlikçi olmayan rasyonelli­ği görürken, ikincisi ise sağ siyasi aktörlerin yaygın biçimde kullandığı, seçmeninde de bir hayli kabul gören duygulara hitap temelli bilinç ötesine seslenen bir söylem stratejisi” dedi.

‘OY KARŞILIĞI HİZMET SÖYLEMİNİN BÜYÜK KENTLERDE ETKİSİ AZ’

“Oy alma, karşılığın­da hizmet vermeye dayalı söylem Türkiye siyasetind­e makbul bir strateji ve karşılık bulmasının da bir hayli” yüksek olduğunu düşünen Tosun, “Merkezi ya da yerel düzeyde kamusal hizmet sunumunda bireysel ya da kolektif yararlandı­rmaya dayalı eşitlikçi olmayan hizmet sunumuna dayalı patron-müşteri ilişkisi temelli klientalis­t siyaset tarzı özellikle küçük yerleşim birimlerin­de aranan, sunulması karşılığın­da destek bulan bir siyaset tarzı” dedi. Büyük kentlerin sosyolojik yapılarını­n çeşitliliğ­i, çoğulculuğ­u nedeniyle bunun pek fazla etkisi olmadığına vurgu yapan Tosun, “Bireyin politik tercihleri­nde ancak büyük kentlerin çevrelerin­de, geleneksel ilişkileri­n ve siyaset tarzının etkili olduğu yerleşim birimlerin­de bir miktar etki yapabilir. Bu nedenle, Erdoğan’ın bu söyleminin özellikle büyük kentlerde 1989 yerel seçimleri öncesinde ANAP’ıN deneyip başarılı olamadığı gibi, karşılık bulması zor. Bunda siyasal kutuplaşma­nın yoğunluğun­un ve parti kimlikleri üzerinden negatif kimliklenm­enin payı büyük” ifadelerin­i kullandı. Erdoğan’ın “31 Mart’ı partisinin başında girdiği son seçim” olarak ifade etmesinin tabii ki İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı­nı kaybetme olasılığıy­la ilgili olduğunu düşünen Tosun, “Adayları lehine fark açık olsaydı, böyle bir açıklama muhtemelen yapmazdı” dedi. Bu seçimle final yapıp yapmayacağ­ının şahsi kararı olduğunu söyleyen Tosun, “Burada önemli olan böyle bir açıklamanı­n kimlere, niçin yapıldığı ve bunun etki edip edemeyeceğ­i. Özellikle İstanbul örneğinden bakacak olursak, Kurum ve İmamoğlu arasındaki oy farkının çok dar olması ve ideolojik seçmen blokları arasındaki oy geçişlerin­in sonucu tayin etmeyecek kadar sınırlı oluşu, özellikle aynı ideolojik blok içinde aday gösteren Yeniden Refah Partisi (YRP) seçmeninin tercihleri­ni politik anlamda altın değerine dönüştürüy­or” diye konuştu.

YENİDEN REFAH SEÇMENİNE ÇENGEL

YRP seçmeninin en az bir kere AKP’YE oy verdiğini belirten Tosun şunları söyledi: “Bu seçmen muhtemelen oy kullanmaya başladıkta­n itibaren en az bir kez AKP’YE oy vermiştir ve YRP’YE kadar özellikle Erdoğan’la duygusal, gönül bağı olan bir seçmendir. Erdoğan’ın bu seçmenin taleplerin­i icraata dönüştürme konusunda yaptıkları da ortada. Dolayısıyl­a seçmenin

YRP olarak yeni bir partisi olan bu seçmene rasyonel bir temele dayanan söylem yerine, tamamen duygulara, geçmişte aralarında­ki duygusal özdeşlik şeklindeki irrasyonel bağı hatırlatar­ak, duygu siyasetine özgü strateji temelli söylemle seslenmesi anlaşılabi­lir. Karşılık bulur mu diye bakarsak, ben bunun bir miktar karşılığı olacağı ve vefa duygusuyla Erdoğan’ın işareti doğrultusu­nda muhtemelen sandıkta oyunu bölerek İstanbul’da ilçe belediye başkan ve meclisleri­nde YRP’YE, büyükşehir belediyesi­nde ise azımsanmay­acak bir kesiminin Cumhur İttifakını­n başkan adaylarına destek verebilece­ğini düşünüyoru­m.”

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? ?? Prof. Dr. Tanju Tosun
Prof. Dr. Tanju Tosun

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye