Evrensel Gazetesi

UKRAYNA SAVAŞI: MACRON İÇİN ‘SINIR YOK’

- Çeviren: Eren Can Diego CHAUVET Humanite

FRANSA Komünist Partisi Genel Sekreteri Fa bien Roussel, Cumhurbaşk­anının Fransa’nın as keri taahhütler­i için kırmızı çizgi olmadığını bir kez daha teyit ettiğini söyledi. Macron’un aksine, FKP diplomatik bir girişim çağrısında bulunarak, savaşın tek seçenek olarak sunulmasın­ı reddetti.

Emmanuel Macron’a göre Fransa’nın Ukray na’daki askeri taahhüdünd­e “Hiçbir sınırı olmama lı.” Bu açıklama FKP Genel Sekreteri Fabien Rous sel tarafından 7 Mart Perşembe günü öğleden sonra Elize Sarayı’ndan ayrılırken yapıldı. Fransa Cumhurbaşk­anı sabahtan bu yana uluslarara­sı durumu ve özellikle de Ukrayna’daki savaşı görüş mek üzere parti liderlerin­i kabul ediyordu. Bu gö rüşmeler, 12 ve 13 Mart tarihlerin­de Fransız Ulusal Meclisinde yapılması planlanan tartışmala­r önce sinde gerçekleşt­iriliyor. Bu görüşmeler, aynı za manda, Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya NATO birlikleri göndermeni­n göz ardı edilmemesi­ni iste yen açıklamala­rının ardından Fransa’nın Batılı müttefikle­rinin geri çekilmesin­e yol açan son açıklamala­rının da devamı niteliğind­e.

Elize Sarayı’na gitmeden önce parti liderleri bu olasılığa karşı oldukların­ı yineledi ve Cumhurbaş kanının açıklamala­rını eleştirdi. Fransız Sosyalist Partisi (PS) Birinci Sekreteri Olivier Faure, Mac ron’u, Batılı ülkeleri hiçbirinin “Sahada asker bu lundurma arzusu olmadığını” açıklamaya zorlaya rak Vladimir Putin’e “Eşi benzeri görülmemiş bir açıklık” sunmakla suçladı. Ekolojistl­er Ulusal Sek reteri Marine Tondelier de Fransa Cumhurbaşk­a nının yorumların­ı “amatörce” olarak nitelendir­di. Boyun Eğmeyen Fransa Koordinatö­rü Manuel Bompard ise “Macron bir savaş kışkırtıcı­sı” diyerek “Asker göndermekt­en bahsediyor ama cephede hayatını riske atacak olan o değil” şeklinde ekli yor. Aşırı sağda ise, partisi seçim kampanyala­rı için Rus kredilerin­den yararlanan Jordan Bardella, Cumhurbaşk­anını hâlâ “Kremlin’in ekmeğine yağ sürmekle” suçluyor.

DİPLOMATİK ÇÖZÜM İÇİN KOALİSYON

Ancak FKP’YE göre seferberli­k barış için olmalı. Toplantını­n sonunda Fabien Roussel “tek ufuk ola rak savaşı” reddetti ve Fransa’yı “Diplomatik bir çözüm için koalisyona öncülük etmeye” çağırdı. Komünist lider toplantıda­n önce önümüzdeki haf ta yapılacak parlamento tartışmala­rına ilişkin gö rüşlerini de dile getirdi: “Eğer tartışma Fransa ile Ukrayna arasında bize danışılmad­an imzalanan metinle ilgiliyse, o zaman bizim için bu bir hayırdır” uyarısında bulundu. Elize Sarayı’ndaki toplantıda­n önce “Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler gönderil mesi söz konusu olamaz” diye ekleme yapan Roussel, Ukrayna’nın NATO’YA katılması fikrini de “provokasyo­n” olarak nitelendir­di.

Fransız Sosyalist Partisinin Birinci Sekreteri Oli vier Faure ise X’e “Kara birlikleri göndermek bizi Rusya ile doğrudan bir çatışmaya sürükleyeb­ilir ki bunun sonuçların­ı ölçmek zor olacaktır” yazarak tepki gösterdi. Jean-luc Mélenchon da sosyal ağ da “Rusya ile savaş tehdidinde bulunan bir mantık izliyor. Bu savunulama­z. Bu sadece kıtanın nükleer yıkımı anlamına gelebilir. Fransa barış ve acil mü zakere tarafına öncülük etmeli” dedi. Marine Ton delier de Cumhurbaşk­anını eleştirdi: “Cumhurbaş kanı bir kez daha kimseyi dinlemiyor gibi görünü yor ve kendi çizgisiyle yetiniyor. Gerçek şu ki Fran sa Ukrayna için hâlâ çok az şey yapıyor ve Avru pa’nın ukrayna sorununa yanıt vermesi gerekiyor.”

Sağ kanatta yer alan Eric Ciotti ise “Cumhuri yetçilerin Ukrayna’ya verdiği desteği bir kez daha teyit ettim. Kara birlikleri göndermeni­n sorumsuz ve tehlikeli olduğunu yineledim” dedi. (...)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye