Evrensel Gazetesi

Bu parayla İstanbul 5 kere ihya olurdu

-

815.1 milyar lira Özel İletişim Vergisi

176.6 milyar lira Şans Oyunları Vergisi

14.1 trilyon lira Özel Tüketim Vergisi

1.5 milyon adet İstanbul’daki Riskli Konut

6.8 milyon adet Türkiye’deki Riskli Konut

6.8 milyon adet

15 trilyon lira ile yapılabile­cek deprem dirençli konut sayısı

Istanbul’da seçim vaadi depreme dayanıklı bina olan iktidar, 22 yılda deprem vergileri ve ÖTV adı altında bugünkü değerle 15 trilyon lira topladı. Depreme önlem için kullanılsa­ydı halkın cebinden ek tek kuruş çıkmadan Istanbul’daki riskli binalar 5 kez yenilenebi­lirdi.

HALKTAN ALINAN YETİYORDU

1999 Gölcük depreminin ardın dan kalıcı hale getirilen özel iletişim vergisinin bugünkü pa rasal değeri 815 milyar lirayı, diğer bir deprem vergisi olan şans oyunları vergisinin bu günkü değeri ise 175 milyar li rayı aştı. 22 yılda toplanan tu tara özel tüketim vergisi (ÖTV) de dahil edildiğind­e el de edilen kaynakla depreme dayanıklı 6.8 milyon konut in şa edilebilir­di. İstanbul’da risk li konut sayısı ise 1.5 milyon.

KURUM’DAN ‘KİRALIK KONUT’ VAADİ

MALİYE Bakanı Mehmet Şim şek, 2011’de gerçekleşt­irdiği itiraf gibi açıklamada, dep rem vergilerin­in otoyol, köp rü ve havalimanl­arı için kul lanıldığın­ı açıkladı. Akp’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Ku rum’un İstanbullu­lara seçim vaadi ise, “100 bin kiralık ko nut” oldu. Oysa Kurum’un bakanlığı döneminde topla nan deprem vergileriy­le 100 bin konut inşa edilebiliy­ordu.

YENİ KAYNAK PEŞİNDELER

İKTİDAR ‘deprem güvenliği’ adı altında elini yine halkın cebi ne atmaya hazırlanıy­or. Bakan Şimşek zorunlu afet sigortası uygulaması başlatacak­larını açıkladı. Ayrıca kasım ayında “ÖTV, MTV ve KDV’DE zam yapılmayac­ağını” söyleyen Şimşek, mart ayındaki açıkla masında ise yalnızca “KDV ve MTV’YE zam yapılmayac­ak” diyerek ÖTV’YE zammın da sinyalini verdi.

Uğur Zengin’in haberi sayfa 6’da

 ?? Fotoğraf: AA Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: AA Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye