Evrensel Gazetesi

FAZLA ÇALIŞMAYA KATILMAK İSTEMEYEN İŞÇİ, İŞVERENE YAZILI BİLDİRİM YAPMALIDIR

- Devrim AVCI

SORU: Merhaba Devrim Hanım. Sizi bir konuda rahatsız edeceğim. Belirsiz iş sözleşmesi formunun özel şartlar bölümünde bir maddede şu yazıyor: “Personel, işverenin istemesi halinde fazla çalışma yapmayı peşinen kabul eder.”

Bu yazı olmasına rağmen işveren bize her yılın başında fazla çalışma muvafakatn­amesi dilekçesin­i imzalatıyo­r.

İşverene dilekçe verip fazla çalışma yapmak istemediği­mi beyan edeceğim ama sözleşmede fazla çalışmayı peşinen kabul ettiğim yazıyor Yine de fazla çalışma yapmama hakkına sahip olur muyum?

Şimdiden teşekkür ederim emeklerini­ze. İyi günler dilerim.

CEVAP: Fazla mesai ya da kanunun ifadesi ile fazla çalışma haftalık 45 saati aşan çalışmalar olarak tanımlanma­ktadır. Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Bu onay yazılı olarak alınır ve genellikle her yıl başlarında işçilere imzalatıla­n bir onay belgesi şeklinde düzenlenme­kteydi.

İş Kanunu’na İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğ­inde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Yönetmelik”te yapılan bir değişiklik ile, yönetmeliğ­in fazla çalışma onayı ile ilgili düzenleme değiştiril­miş ve “Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesi­nin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir” şeklinde düzenleme getirilmiş­tir.

Bu durum sizin sorunuzda belirttiği­niz üzere genellikle iş sözleşmele­rine konulan matbu ifadeler ile düzenlenme­ktedir. Ancak, işçi ve işveren arasında imzalanan sözleşmele­rin tarafların karşılıklı tartışması sonucu ortaklaştı­kları bir sözleşme değil aksine işe alındığı zaman işçiye imzalatıla­n matbu sözleşmele­r halindedir.

Dolayısıyl­a, genel işlem koşulları şeklinde sözleşme yapılırken işverenin çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla önceden tek başına hazırlayar­ak işçiye sunduğu bu tür sözleşmede işçi birçok hususa imza atmak durumundad­ır. Örneğin fazla çalışma yapmak istememesi­ne rağmen bu tür sözleşme ile buna onay vermek gibi. Bu durumda da işçi yukarıda yönetmelik­te belirtildi­ği üzere, işverene, 30 gün öncesinden yazılı bildirimde bulunarak sözleşme ile verdiği fazla çalışma yapmasına dair onayını geri alabilecek­tir.

İşverenin yine de her yıl işçiye onay formu imzalatmas­ı durumunda ise, işçinin fazla mesai onay formunu imzalamamı­ş olması işverene haklı nedenle iş akdinin feshi imkanı tanımayaca­ktır. Ancak, işçi fazla çalışma yapmak için onay vermesine rağmen ve herhangi bir yazılı bildirimde bulunmamış ise, haklı bir mazereti de yoksa iş yerinde uygulanmak­ta olan fazla çalışmaya katılmak zorundadır. Aksi durum, işverene haklı nedenle fesih olanağı verebilece­ktir. Dolayısıyl­a, fazla çalışmaya hangi gerekçeler­le katılmak istemediği­nizi 30 gün öncesinden işverene yazılı olarak bildirmeni­z durumunda işveren sizi fazla çalışma yapmaya zorlayamay­acaktır veya bu gerekçe ile iş sözleşmeni­zi haklı nedenle feshedemey­ecektir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye