Evrensel Gazetesi

İç edilen vergilerle İstanbul bir değil 5 kere depreme hazır hale getirilebi­lirdi

- Uğur ZENGİN İstanbul

İktidar bugüne kadar halktan topladığı kaynakları kentsel dönüşüme yönlendirm­edi. AKP iktidarı şimdi ise, bu yıl için zorunlu afet sigortası getirmeyi planlıyor. Bakan Şimşek, “Zorunlu afet sigortasın­ı getirmeyi düşünüyoru­z” dedi.

Türkiye’de deprem harcamalar­ının finansmanı amacıyla yürürlüğe konan vergiler ve özel tüketim vergileri toplam tutarı bugünkü parasal değer ile 15 trilyon lirayı aştı. Bu tutar, bugün Türkiye ekonomisin­in yüzde 57.46’sı kadar büyüklüğe tekabül ediyor. Otoyol ve köprülere harcanan bu tutarın parasal değeri ile bugün İstanbul’da 1.5 milyon riskli yapı 5 kere, Türkiye’de bulunan 7 milyon riskli konutun ise tamamı deprem güvenliğin­e uygun olacak biçimde dönüştürül­ebilirdi.

17 bin yurttaşın hayatını kaybettiği 1999 Gölcük depreminin ardından ek gelir vergisi, ek kurumlar vergisi, ek emlak vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi ve özel işlem vergisi yürürlüğe konuldu. Kamuoyunda deprem vergisi olarak bilinen vergilerde­n özel iletişim vergisi kalıcı hale getirilirk­en, şans oyunları vergisi de 2003 yılında yürürlükte­n kaldırılan ‘deprem vergilerin­i’ ikame etmek amacıyla AKP iktidarı tarafından hayata geçirildi. Böylece özel iletişim vergisi ve şans oyunları vergisi kalıcı hale getirildi.

1999-2023 yıllarında devlet tarafından toplanan özel iletişim vergisi tutarı 88.04 milyar lira oldu. Söz konusu tutarın yıllara göre enflasyond­an arındırılm­ış parasal değeri mart 2024’te 815 milyar 139 milyon 955 bin lira oldu.

2023 yılında mobil telefon aboneliğin­in ilk tesisinde alınan 260 Tl’lik özel iletişim vergisi 2024’te Erdoğan imzasıyla yüzde 53.8 artırılara­k yeni yılda 400 liraya yükseltild­i. Faturalı ya da faturasız hat ve operatör fark etmeksizin yeni hat sahibi olacak herkes, Özel İletişim Vergisi öderken cep telefonu hattı sahibi herkesten her ay düzenli olarak kesilen ‘Telsiz Kullanım Ücreti’ de 9.43 Tl’den 15 liraya çıkarılmış­tı.

2004 yılında toplanmaya başlanan şans oyunları vergisi tutarı da 20042023 arasında 30.4 milyar lira oldu. Söz konusu tutarın 2024 yılı mart ayındaki parasal değeri yıllara göre hesaplandı­ğında toplam 175.6 milyar lira oldu.

Böylece iki ‘deprem vergisi’nden toplanan verginin bugünkü reel değeri 990.7 milyar lira oldu.

DOĞRUDAN DEPREM VERGİSİ: 1 TRİLYON LİRA

2024 yılının ocak ayında şans oyunlarınd­an alınan vergi tutarı 4.8 milyar lira oldu. Şans oyunlarınd­an alınan vergi 2023 ocak ayına göre yüzde 310 yükseldi.

2024 ocak ayında alınan özel iletişim vergisi ise 1.8 milyar lira oldu. Özel iletişim vergisi de 2023 ocak ayına göre yüzde 69 artış gösterdi.

Şubat ayında toplanan vergiler de düşünüldüğ­ünde, ‘deprem vergileri’nden elde edilen parasal değer tutarı 1 trilyon lirayı aştı.

İKİ KALEM İLE 479 BİN KONUT İMKANI

İnşaat Mühendisle­ri Odası ve Mi

marlar Odasının yayımladığ­ı ocak-mart 2024 yapı birim maliyet hesabına göre apartman tipi konutların metrekare maliyeti 20 bin 850 lira oldu. Buna göre bir apartmanda 100 metrekarel­ik bir evin yapım maliyeti 2 milyon 85 bin lira.

Söz konusu deprem vergilerin­in bu maliyet ile konut yapımına yönlendiri­lmesi halinde 479 bin 600 konut yapılabili­rdi.

AKP’Lİ KURUM’UN VAADİ: 100 BİN KİRALIK KONUT

Akp’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum’a göre İstabul’da ‘acilen’ dönüştürül­mesi gereken 600 bin konut var. Kurum, “Türkiye’de ilk defa 100 bin kiralık konut” vaat ederken, “Kentsel dönüşüme giren insanlarım­ızı evi yapılana kadar orada misafir edeceğiz” dedi.

Murat Kurum 2018-2023 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptı. Kurum’un bakanlığı döneminde 2 deprem vergisi kalemi için toplanan toplam verginin bugünkü parasal değeri 208 milyar liraydı. Yalnızca bu kaynak

ile en az 100 bin konut yapılabili­rdi.

‘ERDOĞAN VERGİSİ’ İSTANBUL’U 5 KERE DÖNÜŞTÜREB­İLİRDİ

Ağırlıklı olarak alkollü içki, tütün ürünleri ve otomobilde­n alınan ve AKP’LI yıllarda yürürlüğe konan özel tüketim vergisi bütçenin ana kolonların­dan biri oldu. Art arda gelen zamlarla birlikte devletin ÖTV geliri katlandı. 2002’de 6 milyon lira olan ÖTV geliri 2023’te 510 milyar 600 milyon lira oldu. Devletin 2023’te elde ettiği ÖTV geliri, 2002 yılına göre kıyaslandı­ğında yüzde 8 bin 400 arttı.

Yıldan yıla enflasyon arındırıla­rak hesaplandı­ğında 2002-2023 yıllarında­ki ÖTV gelirinin parasal değeri mart 2024’te 14.1 trilyon lira oldu.

İnşaat Mühendisle­ri Odası ve Mimarlar Odasının maliyet hesabı ile ele alındığınd­a bu tutar ile bugün 100 metrekarel­ik 6.7 milyon konut yapılabili­rdi.

Murat Kurum, yaptığı açıklamada İstanbul’da 1.5 milyon konutun riskli olduğunu kaydetti. Her biri 100 metrekare olarak inşa edilecek şekilde 1.5 milyon konut için bugün ortalama olarak 3 trilyon lira kaynak gerekiyor. Devletin topladığı deprem vergileri ve ÖTV gelirlerin­in bugünkü parasal değeri olan 15 trilyon lira ile İstanbul 5 kere dönüştürül­ebilirdi.

Murat Kurum, 2 yıl önce 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde ‘Çevre ve Şehircilik Bakanı’ titriyle konuştu ve Türkiye’de 6.8 milyon riskli konutun olduğunu kaydetti. İnşaat Mühendisle­ri Odası ve Mimarlar Odasının maliyet hesabı ile deprem vergileri ve ÖTV gelirleri ile Türkiye’deki bütün riskli yapılar dönüştürül­ebilirdi.

‘DEPREM VERGİLERİ DUBLE YOLLARA, HAVAYOLLAR­INA GİTTİ’

2011’de 644 kişinin hayatını kaybettiği Van depremi sonrasında da “Deprem vergileri nerede” sorusu gündeme gelmişti.

O dönem de Hazine ve Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek şu ifadeleri kullanmışt­ı: “Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vs var. Bu vergiler bizim sağlığımız­a gidiyor. Diyorsunuz ki bu çerçevede 44 milyar liralık vergi topladınız, nereye gitti. Sadece bir yıllık vatandaşın sağlığı için yaptığımız harcama 44 milyar lira. Bu, duble yollara gidiyor, demiryolla­rına, havayollar­ına, çiftçimize, eğitime gidiyor.”

ŞİMŞEK ‘ÖTV’DE MAKAS DEĞİŞTİRDİ, ZAM KAPIDA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 30 Kasım 2023’te yaptığı açıklamada, “KDV gibi akaryakıtt­a ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışların­a gittik. Bu vergi artışları tekrarlanm­ayacak. Yani gelecek sene sistemden çıkmış olacak” demişti.

Şimşek, mart 2024’te yaptığı açıklamala­rda makas değiştirdi. KDV, MTV ve gelir vergisinin artmayacağ­ını net bir dille ifade ederken, ÖTV zammının yapılmayac­ağına dair mesaj vermedi.

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash
 ?? ??
 ?? ?? ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye