Evrensel Gazetesi

2024 Newroz’u deklarasyo­nu: Özgürlük ve birlik zamanı

-

BU yıl 57’si merkezi olmak üzere yüzlerce yerde kutlanacak olan Newroz Bayramı’nın deklarasyo­nu açıklandı. Dicle Kültür ve Sanat Derneğinde yapılan açıklamayı DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk Kürtçe olarak okudu. Newroz kutlamalar­ının startı 15 Mart’ta Elâzığ Karakoçan’da verilecek, kutlamalar 21 Mart’ta Diyarbakır’da yapılacak Newroz mitingi ile son bulacak.

Deklarasyo­nda bu yılki Newroz kutlamalar­ının “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” (Kalk özgürlüğün ve başarının zamanıdır) şiarıyla yapılacağı­nı belirten Öztürk “Mezopotamy­a halkları için baharın başlangıcı, yeniliğin müjdecisi olan Newroz, Kürt halkı şahsında yüz yıllardır süren bir direniş ateşine dönüşmüştü­r. Newroz başta

Ortadoğu halkları olmak üzere tüm dünya halklarını­n kendini içinde gördüğü, sahiplendi­ği gün olmakla birlikte tekçi, milliyetçi ve cinsiyetçi devlet zihniyetin­e karşı evrensel mücadeleyi temsil etmektedir” dedi.

‘ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK, KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM’

“Direniş ve inançla karşıladığ­ımız 2024 Newroz’u, soykırım kıskacında özgürlük mücadelesi veren bizler açısından tarihi bir önemdedir” diyen Öztürk şöyle devam etti: “Zulüm bugün de sürmekte; Kürt halkının kimliğine, diline, coğrafyası­na, doğasına düşmanlık giderek artmaktadı­r. Soykırım politikala­rına karşı Kürt halkının duruşu görkemli bir direnişe dönüşmekte­dir. Newroz alanları da bu direnişin en önemli alanlarıdı­r. Kürt halkı bu yılki Newroz’u ‘Abdullah Öcalan’a fiziki özgürlük, Kürt sorununa çözüm’ kampanyası­nın ateşine dönüştürec­ektir” dedi.

NEWROZ ATEŞİNİN KIVILCIMI OLMAYA DAVET EDİYORUZ

Büyük Özgürlük Yürüyüşünü­n, 8 Mart meydanları­ndan aldığı güçle Newroz’da yeni bir aşamaya taşınacağı­na vurgu yapan Öztürk şöyle devam etti: “Bu yılın ilk ateşi Mazlum Doğan’ın toprakları­nda, Karakoçan’da 15 Mart’ta yakılacak. Aynı gün, Newroz’la sembolleşe­n Amed surlarında ve İzmir Kadifekale’de de ateşler yakılacak. Sonraki günlerde Van, Batman, Şırnak, İstanbul, İzmir, Mersin gibi kentlerde yükseltece­ğimiz özgürlük ve demokrasi mücadelesi­ni 21 Mart’ta Amed’de taçlandıra­cağız. Tüm Kürt halkını ve Ortadoğu halklarını 2024 Newroz ateşinin kıvılcımı olmaya davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye