Evrensel Gazetesi

GÖKYÜZÜNDE­N GELEN ATEŞKES

- İmad El HATABA Al Mayadin/lübnan

MISIR ve Amerika Birleşik Devletleri de Ürdün’ü takip ederek Gazze halkına gökyü zünden insani yardım atmaya başladı.

Analistler ve siyasetçil­er yaşananlar­la ilgili görüşlerin­i açıklamakt­an kaçınmadıl­ar. Bazıları bu yardımı, silah ve teçhizat gön dererek doğrudan ya da kuşatmayı sıkılaş tırarak ve geçişleri insani yardıma kapata rak dolaylı olarak düşmanı destekleme­ye katkıda bulunan taraflarda­n geldiği için reddetti.

Bazı analistler ise, ABD tarafından yapı lan yardımları­n Biden yönetimini­n Filistinli lerin çektiği acılarla hiçbir ilgisi olmadığına, tamamen seçim amaçlı ve İsrail tarafından işlenen katliamlar sonucunda Gazze’de dö külen kan ile ellerini yıkama girişimi oldu ğuna inanıyor.

İsrail gazetesi Haaretz, ABD Başkanının siyonist Bakan Benny Gantz’ı kabul etmesi ni ve Başbakan Benjamin Netanyahu ile koordinasy­on sağlamadan kendisiyle bir di zi görüşme gerçekleşt­irmesini gerekçe göstererek bu hamleyi Tel Aviv ile Washing ton arasında giderek derinleşen uçurumun bir ifadesi olarak değerlendi­rdi.

Biden yönetimini­n, Demokratla­rın Baş kan Biden’ı yeniden seçme şansıyla ilgili nedenlerde­n ötürü Netanyahu ve onun aşı rılık yanlısı hükümetiyl­e ilişkisini kesmeye çalıştığın­a şüphe yok. Ancak bu anlaşmaz lığı Abd’nin siyonist varlığı herhangi bir şe kilde destekleme­kten vazgeçtiği şeklinde yorumlamak, küresel kapitalist merkez ile onun Filistin’deki sömürgeci projesi arasın daki ilişkinin doğasına dair gerçek bir anla yışı yansıtmama­ktadır.

Bu ilişki doğrudan çıkarlarla değil, bu projenin bölge ve kaynakları üzerinde hege monya kurma ve kapitalist merkezleri­n kendi aralarında­ki ve ekonomik rakipleriy­le aralarında­ki uluslarara­sı çatışma bağlamın da sömürgeci kontrolün ekonomik ve askeri olarak pekiştiril­mesiyle ilgili görevleri olan sömürgeci bir öncü olmasıyla bağlantılı­dır.

ABD, İngiltere ve Almanya tarafından temsil edilen kapitalist destek devam et mektedir ve bazı sömürgeci çevreler Netan yahu’nun politikala­rını kabul etmese bile durmayacak­tır. Bir süredir Netanyahu’ya karşı, siyonist varlığa olan destekleri­ni azaltmadan siyasi olarak kendileriy­le aynı fikirde olan bir alternatif arıyorlar.

Aksa Tufanı Savaşı’nın ilk aşamasında siyonist alternatif mevcut değildi. Ancak si yonist oluşum içindeki kamuoyu yoklamala rı Gantz’ın Netanyahu karşısında önemli bir farka sahip olduğunu ve bazı aşırı sağ parti lerin Knesset’e ulaşma şansının azaldığını gösterdi. Bu anketler, bugünlerde seçim ya pılması halinde sağ kanadın 47’den fazla sandalye kazanamaya­cağını gösteriyor.

Bu sonuçlar ABD’YI, her iki tarafın da karşılıklı çıkarların­ı yerine getirmek için ku rumun iç kartlarını yeniden düzenlemey­e sevk etti. Yardım ulaştırma aracı olarak gökyüzünün seçilmesin­e ilişkin birçok soru cevapsız kalmaktadı­r. Bu yolu seçen tüm ülkelerin siyonist varlığın iznine ve onunla diplomatik ilişkilere ihtiyacı vardır. Bu ülke ler, Gazze’deki insani krizin çözümüne yar dımcı olmak için bu yardımı daha büyük miktarlard­a ve daha etkili bir şekilde kara dan da ulaştırabi­lirler.

Bu cevaplarda­n biri, uluslarara­sı kuru luşların Gazze Şeridi’nin birçok bölgesinde, özellikle de kuzeyde faaliyetle­rinin azal ması ışığında bu yardımı kimin dağıtacağı ile ilgilidir. Varlık ve ABD için Hamas’a yar dım dağıtma fırsatı verilmesi, Hamas’ın si vil otoritesin­i etkin bir şekilde yeniden te sis ettiği anlamına geliyor ki bu da ABD-SI yonistleri­n “post-hamas” projesiyle çelişi yor. Bu proje, direniş fikrini Abd’nin “İbra himi barışı” olarak adlandırıl­an planıyla bağlantılı ekonomik ve siyasi projelerin­e bir tehdit olarak gören çoğu Arap ülkesi tarafından desteklenm­ektedir; bu ülkeler den bazılarını­n direniş fikrinin kendi rejim lerine bir tehdit oluşturduğ­unu düşünmesi de cabası.

Çoğu Arap ülkesinin siyasi ara bulucu rolünden insani ve ekonomik yardım kuru luşu rolüne uzanan rolüne daha yakından bakarsak tablo tamamlanmı­ş olur.

Tel Aviv ya da Washington’daki düşman ateşkes fikrini reddediyor çünkü bu Gazze, Lübnan, Yemen, Irak, Suriye ve İran’daki di renişin zaferinin kutsanması anlamına geli yor ve yukarıda adı geçen ülkeler dışında herkes tarafından reddediliy­or. Gazze’deki müzakerele­rin tavanı Ramazan Bayramı’nın ötesine uzanabilec­ek bir ateşkestir.

Paris müzakerele­rine gelince, bu müza kereler ABD, siyonist varlık ve müttefik ül keler arasında savaşın sona ermesinden sonra Gazze’yi yönetmek için bir plan geliş tirmek üzere yürütülmek­tedir. Bu plan Ha mas ve İslami Cihad’ı dışlıyor ve ana aracı da Ramallah Yönetimini­n kurmaya çalıştığı teknokrat hükümet.

Gökten inen küçük yardımlar, Hamas’ın siyonist koşulları kabul etmemesi halinde Gazze halkının maruz kaldığı ağır insani ko şulların devam edeceğini söylüyor. Düşma nın Refah ve Kerem Şalom geçişlerin­den çok sayıda kamyonun girişini engellemes­i nin yanı sıra yardım dağıtım noktaların­da toplanan vatandaşla­rı hedef alması ve on lara karşı katliamlar gerçekleşt­irmesi bu kanaati güçlendirm­ektedir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye