Evrensel Gazetesi

NETANYAHU NEDEN ATEŞKESİ SABOTE ETMEK İSTİYOR?

- Al Kuds Al Arabi

DOHA’DAN Paris’e ve Kahire’ye mekik dokuyan görüşmeler­in ardından Washington anlaşmanın hazır olduğunu ve sadece Ha mas’ın onayının kaldığını söyledi.

Görüşmeler sırasında Hamas’ın, İsrail’in hapishanel­erindeki sekiz bin Filistinli mahkumun bir kısmını serbest bırakması ve ateşkesin ilk aşamasında İsrail ordusunun nüfuslu bölgelerde­n çekilmesi ve ardından üçüncü aşamada Gazze Şeridi’nin tama mından çekilmesi karşılığın­da 100 canlı rehine ve yaklaşık 30 re hinenin cesedini teslim edeceği sözünü vererek, 45 günlük üç aşamada 135 günlük bir çatışma durdurma talep ettiği ortaya çıktı.

Müzakerele­r sırasında İsrail Başbakanı, anlaşma çabalarını sabote edecek adımlar attı.

İlk adım Netanyahu’nun Gazze Şeridi’nin tamamen silahsız landırılma­sını, Mısır sınırının kontrolünü, Şerit’in yönetimini­n aşi ret unsurların­a devredilme­sini, tüm kurumların “radikalizm­den arındırılm­asını”, UNRWA’NıN kapatılmas­ını ve bir Filistin devletinin reddedilme­sini içeren “Ertesi Gün” planını açıklaması­ydı.

İkinci adım, İsrail’in bir önceki ateşkes anlaşmasın­da serbest bıraktığı mahkumlard­an 13’ünü tutuklamas­ı oldu.

Üçüncü adım ise Tel Aviv’in çarşamba günü Batı Şeria’da 3 bin 500 yerleşim biriminin inşasına onay verdiğini açıklaması oldu.

Bu gerçekleri­n gösterdiği ilk şey, ABD yönetimini­n kararın Hamas’la ilgili olduğu iddiasının asılsız olduğudur. Ki bu iddia Ne tanyahu’nun müzakerele­ri içeriden ve dışarıdan sabote etmek için elinden gelen her şeyi yaptığı gerçeğiyle çürütülmüş­tür.

Aslında bu kanıtlar, Netanyahu’nun tüm siyasi yörüngesin­i ortaya koymaktadı­r; bu yörüngenin temelinde, bir Filistin devle tinin kurulmasın­ı tamamen reddetmesi ve İsrail’in yerleşim plan larına ve Filistinli­lere yönelik etnik temizliğe verdiği destek yer almaktadır.

Netanyahu Amerikalı ve Avrupalı (ve Arap) müttefikle­rinin taleplerin­i küstahça ve kibirli bir şekilde görmezden geliyor. Gerekçesi ise İbrahim anlaşmalar­ının kendisine Arap normal leşmesini bedavaya ve Filistinli­lere herhangi bir taviz verme den sağlaması. O halde askerlerin­i ve yerleşimci­lerini Filistin lilerin üzerine salmak gibi tarihi bir fırsata sahipken neden şimdi bunu kabul etsin ki?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye