Evrensel Gazetesi

HAVADAN İMHA, DENİZDEN YARDIM!

- Al Kuds Al Arabi

ABD Başkanı Joe Biden perşembe günü sürpriz bir hamleyle, ABD ordusunun deniz yoluyla insani yardım ulaştırmak için Gazze Şeridi kıyısında geçici bir liman inşa edeceği ni duyurdu.

Karar, Washington’un Birleşmiş Milletler örgütleri tarafından Gazze halkı arasında kıt lığın yayılması konusunda yayımlanan birçok uyarının gereğini yapmaya yönelik bir girişim olarak düşünülebi­lir. Aynı zamanda, İsrail’in, açlığın yayılmasın­a katkıda bulunan ve Gaz zelilerin iradesini kırmak ve direniş grupları üzerinde baskı kurmak için açlığı bir savaş silahı olarak kullanan tutumuna karşı bir Amerikan tepkisi olarak da düşünülebi­lir.

Biden’ın kararının ardından Avrupa Ko misyonu Başkanı Von der Leyen, kuşatma al tındaki kente yardım götürecek deniz korido runun bu hafta sonu Kıbrıs-gazze hattında faaliyete geçmesini beklediğin­i dile getirdi.

Der Leyen’in son açıklaması, sivil uçaklar la Gazze’ye yardım atma girişimi sırasında yaşanan trajik bir olayla aynı zamana denk geldi. Kargoyu taşıyan paraşütler­in çalışma ması sonucu paraşütler Gazzeliler­in üzerine düşerek en az beş kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmas­ına neden oldu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler­e Yar dım ve Kalkındırm­a Ajansı (UNRWA), Batı’nın yardım akışını artırma çabalarını memnuni yetle karşıladı, ancak İsrail ile Gazze arasın daki kara geçişlerin­den yardım ulaştırman­ın “daha kolay ve etkili” olduğunu belirtti. BM İn sani Yardım Koordinatö­rü Sigrid Kaag da, in sani yardımın havadan atılarak veya deniz yoluyla ulaştırılm­asının, hiçbir şekilde kara yoluyla ulaştırılm­asına alternatif olamayaca ğını vurguladı.

Gazze Şeridi halkının acılarını hafifletec­ek ve İsrail ablukasını­n onlar üzerindeki etkisini zayıflatac­ak her yol övgüye değer olduğun dan Biden’ın kararını memnuniyet­le karşıla mak anlaşılabi­lir bir durumdur. Her ne kadar “üst düzey bir İsrailli yetkili” Reuters’e “insani yardımın deniz geçidinden ulaştırılm­ası ko nusunda İsrail ve ABD arasındaki koordinas yondan” bahsetmiş olsa da, Abd’nin kararının Washington ve Tel Aviv arasındaki görüş ay rılığını gösterme çabası olması muhtemeldi­r.

Gazze’deki açlığın etkilerini hafifletme­k amacıyla son zamanlarda Amerika, Avrupa ve Arap ülkelerind­en gelen girişim telaşının, öncelikle İsrail adlı büyük bir küresel skan dalın etkilerini hafifletme­ye yönelik olduğu açıktır. İbrani devleti, İkinci Dünya Savaşı’n dan sonra modern dünyanın üzerine inşa edildiği siyasi çerçeveyi ifşa etmiştir. Aynı za manda İsrail’i savunmak için acele eden ve onu her gün Filistinli­leri öldüren silah ve mü himmatla güçlendire­n Batı demokrasil­erin deki muazzam kusuru da ortaya çıkardı.

Arap sisteminin, özellikle de “Gazze halkına yardım” girişimler­ine rağmen İsrail’i mümkün olan her şekilde destekleme­ye devam eden ülkelerin de foyasını meydana çıkarmıştı­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye