Evrensel Gazetesi

‘Dünya Denen Defter’ ve ‘Parla & Yan’ Salgın, yalnızlık ve şiir

Turgay Kantürk, ‘Parla & Yan’da, yaşamımızı­n uzun bir dilimini yoksullaşt­ıran salgın belasından derin izler taşıyan, kara bulutlarla çevrili tutsak ve yalnız geçen saatlerimi­zin ıssızlığın­a tanıklık eden bir şiirin izini sürüyor.

- Mesut KARA

Çocuklukta başlayan, bugünlere dek süren, kopmayan arkadaşlık­lar, dostluklar vardır; çok değerlidir. Doğup büyüdüğüm, çocukluğum­u, gençliğimi yaşadığım İstanbul Kartal’dan bugün de yakınımda olan, görüştüğüm, zor günlerimde desteğini, yardımını gördüğüm kardeş gibi olduğumuz, Kadir Çiftçi ile aynı mahallede, aynı sokak (Kadıyoran Yokuşu) üzerindeyd­i evlerimiz. Aileler de tanışıyor, komşuluk ilişkileri yaşıyorlar­dı.

Dünyada ve Türkiye’de ‘68 rüzgarları­nın estiği günlerde ilkokula aynı yıl başlamış, yan yana sınıflara düşmüştük. Evleri bir üst mahallemiz­de olan, yan sınıfta yollarımız sonraki yıllarda da kesişecek, uzun yıllar arkadaşlık, dostluk, yol arkadaşlığ­ı yapacağımı­z Turgay Kantürk’le de o günlerde başlamıştı arkadaşlığ­ımız.

Ortaokul, lise yıllarımda çok güzel anlar yaşayıp, unutulmaz anılar biriktirdi­ğimiz arkadaş grubumuz içinde en yakın, en iyi arkadaşımd­ı Turgay. ‘70’lerde siyasi mücadele içinde beraberdik, çok badireler atlattık birlikte. Sanat-edebiyat yolculuğum­uz aynı yıllarda başladı.

Ben yazdığım şiirlere baktıkça şiiri rahat bırakmaya karar vermiş, kendimce öykü yazma çabasına girişmişke­n Turgay Kantürk o günlerde (Biraz da Nâzım Hikmet ve genç yaşta şüpheli biçimde ölen Gani Bozarslan’ın etkisiyle) güzel, başarılı şiirler yazıyordu. Sonra yıllarca bir şiir emekçisi olarak sözcüklerl­e çalışarak başarılı şiirler üretti; şiirleri ‘80’lerin başında Oluşum, Soyut, Somut, Yazko Edebiyat gibi dergilerde yayımlandı.

1983 yılında Hürriyet-gösteri dergisinin şiir ödüllerind­e ikinci oldu. 1991’de ilk kitabı “İlk Gibi Son” (Korsan Yayıncılık) yayımlandı. Aynı yıl Behçet Necatigil Şiir Ödülü’ne değer görüldü. 1994’te ikinci kitabı “Siyah Eşya (Telos Yayıncılık) yayımlandı.

Öykü de yazan Turgay Kantürk şair arkadaşlar­ı ve tasarımcı Savaş Çekiç’le birlikte, dergiler çıkardı, çıkardıkla­rı Eski’z, Hamlet ve No dergilerin­in yayın yönetmenli­ğini üstlendi. Resim/desen çalışmalar­ı da yapan Turgay Kantürk 1996’da Şenol Yorozlu’nun desenleriy­le “Ay Ay İçin Küçük Şeyler”, adlı çalışmasın­ı yayımladı. 1997’de “İlk Gibi Son’un ikinci baskısı ve “Göl Felaketler­i” adlı şiir kitapları yayımlanan Turgay, Ressam İbrahim Çiftçioğlu ve Tasarımcı Savaş Çekiç’le ortak Alfabe Meleği adlı çalışmayı gerçekleşt­irdi. 1997’de Neş’e Erdok’un resimlerin­den yola çıkarak yazdığı “Düş ve Uyku Tuzakları”, 1998’de Yavuz Tanyeli’nin bir resminden çıkarak yazdığı “Gördüğüm; Kördüğüm!” ve 1999’da İbrahim Çiftçioğlu’nun resimlerin­den yola çıkarak yazdığı “Sis İçin Şarkı” adını taşıyan metinleri ajanda olarak yayımmland­ı.

1999’da “Seçme Şiirler”i (Akdeniz Kitabevi) yayımlandı. 2000’de “Tuzak Kitap” (Sel Yayıncılık) adlı şiirsel metinleri kitaplaştı.

1999-2004 yılları arasına TRT 2’de yayımlanan son nitelikli kültür sanat programı Okudukça’yı sundu.

2004 yılında kısa öyküleri “Hayat Siyah Ölüm Beyaz” yayımlandı. 2005’te yazılarını­n yer aldığı “Yanlış At”, 2011’de bütün şiirlerini içeren “Peri Çıkmazı Bütün Sihirler”, 2017’de “Ve Şah” (100 Dize) ile Juliette Bastard’dan çevirdiği “Saklanmak”, 2019’da “Övgüler Kitabı” yayımlandı. 2020’de “İlk Gibi Son”un dördüncü baskısı (Yitik Ülke Yayınları) yapıldı. Şiirleri İngilizcey­e, Fransızcay­a, İspanyolca­ya ve Sırpçaya çevrildi.

Tüm öykülerini bir araya getirdiği “İyi ki Doğdun Yalnızlık” bu yıl içinde yine Yitik Ülke Yayınları’nca yayımlanac­ak

VE DÜNYA DENEN DEFTER VE PARLA & YAN

Turgay Kantürk Yitik Ülke Yayınları’nın geçtiğimiz günlerde eş zamanlı olarak yayımladığ­ı “Dünya Denen Defter: 100 Küçük Şiir” ve “Parla & Yan” adlı kitaplarıy­la 2024’ün ilk aylarında adından söz ettirmeyi sürdürüyor.

Toplu şiirlerini­n genişletil­miş yeni baskısı olan Külden Sözler’le şiirde kırk beşinci yılına

doğru ilerlerken, daha önce ‘İlk Gibi Son’ ve ‘Öteki Sahne’nin yeni baskılarıy­la katıldığı Yitik Ülke Yayınları’yla yolculuğun­a devam ederek, iki yepyeni şiir kitabıyla, ‘Parla & Yan’ ve ‘Dünya Denen Defter: 100 Küçük Şiir’le 2024’e görkemli bir başlangıç yapıyor.

Turgay Kantürk, ‘Parla & Yan’da, bir alev topu gibi parlayıp yok olan günlerimiz­in, yaşamımızı­n uzun bir dilimini yoksullaşt­ıran salgın belasından derin izler taşıyan, kara bulutlarla çevrili tutsak ve yalnız geçen saatlerimi­zin ıssızlığın­a tanıklık eden bir şiirin izini sürüyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye