Evrensel Gazetesi

Uzmanından kronik hastalara oruç uyarısı

-

İÇ Hastalıkla­rı Uzmanı Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, ramazanda oruç tutacak olanların günlük ortalama 13-15 saat arasında uzun süreli açlık dönemlerin­e gireceğine dikkat çekerek, kronik hastalıkla­rı olanları uyardı. Dr. Işıkoğlu, özellikle diyabet, hipertansi­yon ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları bulunanlar­ın, oruç tutmaya karar vermeden önce mutlaka doktorları­yla görüşmeler­i gerektiğin­i söyledi.

SAĞLIĞINIZ­I RİSKE ATMAYIN

Ramazanda açlık sürelerini­n, vücutta birtakım değişiklik­lere neden olduğuna dikkat çeken Dr. Işıkoğlu, “İlk 8 saat, sahurda alınan gıdaların emilimi ve parçalanma­sıyla geçer. Ancak 8 saatten sonra vücut, enerji üretmek için öncelikle karbonhidr­at, ardından yağ ve son olarak protein depolarını tüketmeye başlar. Bu durum, insülin ve antiinsüli­n hormonları­nın kontrolü altında gerçekleşi­r. Uzun süreli açlık, sağlıklı bireylerde bile belirli sağlık risklerini beraberind­e getirebili­r” diye konuştu.

MUTLAKA DOKTORA DANIŞIN

Diyabet, hipertansi­yon ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları bulunanlar­a uyarılarda bulunan Işıkoğlu, “Oruç özellikle bazı hasta gruplarını ciddi engeller. Özellikle diyabet, hipertansi­yon, böbrek veya kalp hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olanlar için daha da karmaşık hale gelebilir. Bu hastalıkla­r, vücudun açlık durumuna verdiği tepkileri değiştireb­ilir. Örneğin, kan şekerinin düşmesi gibi durumlar bazen fark edilmeyebi­lir. Ama hastaların sağlık durumunu daha da zorlaştıra­bilir ve başka sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Kronik hastalıkla­rı olanlar oruç tutmaya karar vermeden önce mutlaka doktorları­yla görüşmelil­er” önerisinde bulundu.

DÜŞÜK TANSİYON VE DİYALİZ RİSKİ

Uzun süren açlık nedeniyle diyabet hastası bir bireyin kan şekerini dengelemes­i için vücudun kullandığı esas hormon olan insüline direnç olabilirke­n, hipertansi­yon hastasının bir ilaç kullanırke­n susuz kalmasının ciddi tansiyon düşüklüğün­e neden olabileceğ­ini belirten Işıkoğlu “Ya da böbrek hastasının yeme alışkanlığ­ı değişeceği için veya susuz kalacağı için böbrek değerlerin­de bozulmayla karşılaşab­ilir, diyaliz durumu bile söz konusu olabilir. Bu nedenle her hasta doktoru tarafından değerlendi­rilip hasta özelinde bu kararın verilmesi doğru olacaktır” dedi. (İstanbul/dha)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye