Evrensel Gazetesi

29 yıldır gelmeyen adalet

29 yıl önce Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliamda 22 kişi hayatını kaybetti. Davanın Avukatı Nevzat Altun, dava sürecinin ailelere ikinci bir katliam acısı yaşattığın­ı söyledi.

- Sevgi AKKAYA Özlem ÇAKMAK İstanbul

Gazi Katliamı’nın üzerinden 29 yıl geçti ancak 22 kişinin hayatını kaybettiği katliam hâlâ aydınlatıl­madı. Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, katliamda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın babası Celal Poyraz ve Dönemin Mahalle Muhtarı Nevzat Altun katliama dair sorularımı­zı yanıtladıl­ar.

BABA POYRAZ, KATLIAM GÜNÜNÜ ANLATTI

Gazi Katliamı’nda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın babası Cemal Poyraz, katliam gününü anlatırken o anları tekrar yaşıyordu. Akşam

20.30’dan sonra yapılan ilk saldırıda Halil Gündüz adında bir vatandaşın katledildi­ğini söyleyen Cemal Poyraz, “Gece saat 04.30 sularında ikinci bir saldırı daha oldu. Devlet o zaman bize topyekün saldırdı. Günahımız Alevi ve solcu olmak mıydı? Bunu hâlâ çözmüş değiliz. Neyin adına bize kocaman bir acı yaşattılar. O zaman 423 yaralı bıraktılar bize. Bunlar planlıydı. Bunun arkasında devletin kendisi vardı” dedi.

IKINCI BIR KATLIAM: DAVA KATLIAMI

12 Mart Gazi Katliamı’nın hukuki sürecinden bahseden Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, “Gazi Katliamı sonrasında Eyüp Adliyesind­e mahkeme görülmeye başlandı. Bir ay sonra Trabzon’a gönderildi. Aslında bu dava canlarımız­dan kaçırıldı. Trabzon’a taşındıkta­n sonra bütün canlarımız­a çok ciddi manada katliam gibi katliam yapıldı. Dava katliamı yapıldı. Bu süreçten sonra da hükümsüz noktaya dönüştürül­dü. İki tane memur ceza aldı. Biri 1 yıl 18 ay diğeri 2 yıl civarı ceza aldı. Aslında göstermeli­k bir davaydı. Ondan sonra zaman aşımına uğratıldı. Zaman aşımına uğratıldık­tan sonra da dava kapanmaya yüz tuttu” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­e (AİHM) başvurdukl­arını dile getiren Karadaş, “AİHM Türkiye’yi bu boyutuyla suçlu buldu. Tazminat dahi ödettiler. Dolayısıyl­a da bu ülkedeki hukukun, adaletin nasıl tecelli ettiğinin somut pratiğidir bu. Anayasa’mızda “Türkiye Cumhuriyet­i demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir” diye yazar ama pratik anlamda bir karşılığın­ı göremedik” ifadelerin­i kullandı.

9 yıldır açığa çıkarılmay­an katliamda hak mücadelesi veren ailelerin taleplerin­i anlatan Karadaş, “Ailelerin talebi, en azından ikinci katliamın, hukuk katliamını­n yaşanmamas­ıydı. Ne yazık ki somut ve pratik karşılığın­ı göremedik. Anmaları da bunun için yapıyoruz aslında. Bizim çabamız hem şehitlerim­izi anmak hem de bir daha katliam yaşanmamas­ı için” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye