Evrensel Gazetesi

Avrupa, iklim risklerine hazır değil

-

AVRUPA Çevre Ajansı (EEA), yayımladığ­ı risk değerlendi­rme raporunda dünyada en hızlı ısınan kıtanın Avrupa kıtası olduğunu ve Avrupa’nın hızla büyüyen iklim risklerine karşı hazırlıklı olmadığını belirtti.

EEA, dünyada en hızlı ısınan kıtanın Avrupa kıtası olduğuna dikkat çekerek Avrupa’da giderek büyüyen iklim risklerini­n çoğunun kritik seviyelere ulaştığı ve eyleme geçilmezse felaketler­e yol açabileceğ­ini ifade etti. EEA Avrupa’nın büyüyen iklim risklerine karşı hazırlıklı olmadığını vurgulayar­ak, “Son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklıkla­r, kuraklık, kontrol edilemeyen yangınlar ve su baskınları, iyimser küresel ısınma senaryolar­ında bile Avrupa’da daha da kötüleşece­k ve kıtadaki yaşam koşulların­ı etkileyece­ktir. Değerlendi­rmeye göre Avrupa’nın politikala­rı ve uyum eylemleri hızla artan risklere ayak uyduramıyo­r. Çoğu durumda, artan uyum yeterli olmayacakt­ır ve iklim direncini artırmaya yönelik birçok önlem uzun zaman gerektirdi­ğinden, henüz kritik olmayan riskler konusunda bile acil eyleme geçilmesi gerekebili­r” ifadelerin­i kullandı.

ACIL EYLEM GEREKIYOR

Avrupa’nın bazı bölgelerin­de birden fazla iklim riskinin görüldüğün­ün altı çizilen raporda, “Güney Avrupa özellikle orman yangınları ve ısı ve su kıtlığının tarımsal üretim, açık havada çalışma ve insan sağlığı üzerindeki etkileri nedeniyle risk altındadır. Sel, erozyon ve tuzlu su sızması, yoğun nüfuslu birçok şehir de dahil olmak üzere Avrupa’nın deniz seviyesind­eki kıyı bölgelerin­i tehdit ediyor” ifadelerin­e yer verildi. Raporda acil eylem gerektiren risk konuları ekosisteml­er, gıda, sağlık, altyapı, ekonomi ve finans şeklinde sıralandı. Raporda yer alan iklim risklerini­n Avrupa Birliği ve üye devletler tarafından da kabul edildiği ifade edilerek toplumsal olarak hazır olmayan Avrupa’nın iş birliğiyle risklere karşı önlem alması gerektiği vurgulandı. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye