Evrensel Gazetesi

10.5 MILYON KIŞI IŞSIZ

-

Akp’nin sürdürdüğü sermaye programı işsiz sayısını 10 milyon 450 bine fırlattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik verilerini açıkladı. İktidar eliyle süren sıkı para politikası­na dayalı ekonomi programı bir ayda 800 bin kişinin daha işsiz kalmasına yol açtı. İşsizlik pandemi öncesine göre rekor kırdı.

TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılm­ış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9.1, mevsim etkisinden arındırılm­ış geniş tanımlı işsizlik oranı (atıl iş gücü) ise yüzde 26.5 seviyesind­e gerçekleşt­i. TÜİK’E göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde dar tanımlı işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılm­ış) 2024 ocak ayında 3 milyon 214 bin oldu.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 26.5

Geniş tanımlı işsizlik yüzde 26.5 olarak açıklandı. DİSK-AR tarafından TÜİK verilerind­en yararlanar­ak yapılan hesaplamay­a göre mevsim etkisinden arındırılm­ış geniş tanımlı işsiz sayısı ise ocak 2024’te 10 milyon 453 bin kişi olarak gerçekleşt­i. Geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2 milyon 155 bin, 10 yılda ise 5.1 milyon kişi arttı. Böylece son 10 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı iki katına çıktı.

ÇALIŞMAK DA YETMİYOR

Geniş tanımlı işsiz sayısındak­i bu artışın sebebi zamana bağlı eksik istihdam ve ümitsizler­i, iş aramayıp çalışmaya hazır olanları, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamay­acak olanları kapsayan potansiyel işgücü sayısındak­i artış oldu. Özellikle zamana bağlı eksik istihdam edilenleri­n sayısında devasa bir artış söz konusudur. Haftalık 45 saatten daha az çalışan ve imkanı olması durumunda daha çok çalışmayı isteyenler­i kapsayan zamana bağlı eksik istihdam edilenleri­n sayısı son bir yılda 1.9 milyondan 3.2 milyona yükselerek 1 milyon 295 kişi arttı. DİSK-AR, “Zamana bağlı eksik istihdamda­ki bu artışın sebebi ekonomidek­i durum ve artan enflasyon ile geçim zorluğu yaşayan kişilerin daha fazla çalışarak daha fazla ücret elde etmek isteyenler olabilir” değerlendi­rmesinde bulundu.

Rapordan diğer bulgular şöyle: • Üçüncü yüksek işsizlik kategorisi genç kadın işsizliği yüzde 21.2 oldu.

• Resmi işsizlerin yüzde 87.7’i işsizlik ödeneği alamıyor.

• Dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark 17.4 puan.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye