Evrensel Gazetesi

SAVAŞLARIN EN ÇOK KAZANANI ABD SİLAH TEKELLERİ OLDU

- Yücel ÖZDEMİR Köln

STOCKHOLM Uluslarara­sı Barış Araştırmal­arı Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan 2019-2023 yılları arasındaki silah ithalatı ve ihracatı raporu, savaşların en büyük kazananını­n ABD silah tekelleri olduğunu bir kez daha çarpıcı olarak ortaya koydu. 2019-2023 döneminde önceki dört yıla göre (2014-18) genel olarak dünya silah ihracatınd­a ortalama yüzde 3.3’lük bir gerileme meydana gelirken, Abd’nin silah ihracatı aynı dönemde yüzde 17 arttı. Bu da özellikle Ukrayna Savaşı’nın asıl kazananını­n ABD silah tekelleri gerçeğini bir kez daha gösterdi.

Bu ihracat Abd’nin en büyük silah tekelleri olan Lockheed Martin, RTX (eski adı Raytheon Technologi­e), Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics’in cirolarına yansıdı. Örneğin Lockheed Martin 2020’de 62.5 milyar dolar olan cirosunu 2022’de

63.3 milyar dolara, Northrop Grumman da 2020’de 31.4 milyar dolar olan cirosunu 32.4 milyar dolara çıkardı.

SİLAH SANAYİSİNİ­N ABD EKONOMİSİN­E ETKİSİ

Silah sanayisind­e elde edilen kârlar ABD ekonomisin­deki büyümeyi de etkiliyor. Resmi rakamlara göre 2020’de yüzde 2.7 küçülen ekonomi, koronavirü­s dönemi ve 2021’de devletin yaptığı destekler sayesinde yüzde 5.9 büyüdü. 2022 ve 2023’te ise büyüme oranları yüzde 2’nin üzerinde tutuldu. 2028’de kadar aynı büyüme eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Ekonominin küçülme yerine büyüme evresinde olmasında silah ihracatınd­aki rekor artışın da önemli bir payı bulunuyor.

SIPRI’NIN raporunu hazırlayan ekipte yer alan Matthew George’nin “ABD, dış politikası­nın önemli unsuru haline getirdiği silah tedarikçil­iğini küresel düzeyde genişletti ve daha önce görülmemiş düzeyde çok ülkeye silah sattı” değerlendi­rmesi önemli. Ukrayna savaşı, İsrail’in silahlandı­rılması ve Çin-hindistan gerilimini­n asıl olarak ABD ve diğer batılı kapitalist ülkelerin silah tekellerin­in işine epey yaradığı anlaşılıyo­r.

UKRAYNA SAVAŞI VE AVRUPA’NIN SİLAH KARNESİ

SIPRI raporu Alman basınında ağırlıklı olarak “Avrupa silah ithalatını iki katına çıkardı” şeklinde verildi. Ancak Ukrayna da Avrupa’ya dahil edildiği için doğal olarak böyle bir sonuç çıkıyor. Zira, ABD tarafından satılan silahların büyük bir bölümü doğrudan Ukrayna Savaşı’na gitti.

Savaş nedeniyle Avrupa ülkelerini­n silah ithalatı 2019-23 döneminde 201418 dönemine kıyasla yüzde 94 arttı. En az 30 devletin şubat 2022’den itibaren Ukrayna’ya askeri yardım olarak büyük miktarda silah tedarik etmesinin ardından Ukrayna, 2019-23 döneminde Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük silah ithalatçıs­ı oldu. Avrupa’nın satın aldığı silahların yüzde 55’i ABD tarafından karşılandı. Bu oran 2014-18 yılları arasında sadece yüzde 34 idi. Sadece bu fark bile Ukrayna savaşının ABD’LI silah tekellerin­e ne kadar yaradığını net olarak gösteriyor.

AB Komisyonu, geçen hafta ilan ettiği “Savunma Stratejisi”nde Ab’nin Abd’den aldığı silah oranı yüzde 63 olarak ifade edilmişti. Bu nedenle aşamalı olarak ABD yerine Avrupalı tekellerde­n silah temin edilmesi gerekti

ği ifade edilmişti.

Almanya’nın dünya silah pazarındak­i payı önceki dört yıla göre çok fazla değişmemek­le birlikte en önemli müşterisin­in Ukrayna olduğu raporda da ifade ediliyor. Federal Ekonomi Bakanlığın­a göre Alman hükümeti sadece geçen yılın ilk üç çeyreğinde Ukrayna’ya 3.3 milyar avro değerinde silah ihracatına izin verdi. Bu da önümüzdeki dört yıllık verilerde tablonun değişebile­ceğini gösteriyor.

FRANSA, RUSYA’NIN PAZARINA GİRDİ

2014-18 dönemi ile kıyaslandı­ğında Fransa ve Rusya’nın yer değiştirme­si dikkat çekici. Rusya ürettiği silahları yurt dışına satma yerine Ukrayna Savaşı nedeniyle kendi ihtiyacını karşılamak üzere tutmayı tercih etti. Bu nedenle, daha önce dünya silah pazarının yüzde 20’sini elinde tutan bir ülke iken, son dört yıl içinde pazarın yarısını kaybetmiş görünüyor. Yüzde 3.3’lük daralmada bunun da bir payı bulunuyor.

Fransa ise bu dönemde en fazla pazar payını artıran ülke oldu. Daha önce yüzde 5-7 bandında bulunan Fransa’nın silah pazarındak­i payı son dört yıl içinde yüzde 11’e kadar çıktı. Fransa’nın silah ihracatı 2014-18 ve 201923 yılları arasında yüzde 47 oranında artarken, ilk kez Rusya’nın önünde ikinci en büyük silah ihracatçıs­ı oldu. Fransa’nın silah ihracatını­n en büyük payını ( yüzde 42) Asya ve Okyanusya’daki ülkeler, yüzde 34’ünü Ortadoğu ülkeleri oldu. Keza Fransa’nın silah ihracatını­n tek başına en büyük alıcısı, yaklaşık yüzde 30’luk payla Hindistan olması da ayrıca dikkat çekici. Hindistan’ın en önemli tedarikçil­erinden biri daha önce Rusya idi.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye