Evrensel Gazetesi

‘Bakırköy halkı sürülmeyi bekler durumda’

İlçede 65 yaş üstü nüfusun yüzde 38’e tekabül ettiğini söyleyen Çetinkaya, vaktinde mülkü edinebilen­lerin şimdi rant uğruna mağdur edilmek istendiğin­e dikkat çekiyor.

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Türkiye İşçi Partisinin Bakırköy Adayı Bilge Seçki Çetinkaya, Bakırköy’ün rantsal ve kentsel dönüşümünd­e kendi vatandaşın­ın buradan sürülmeyi bekler bir hale gelmiş durumda olduğuna dikkat çekiyor Siyasetin rant üzerinden tartışıldı­ğına dikkat çeken Çetinkaya, “Hangi partinin müteahhidi ne kadar kazanacak? Metrekares­i dolarla avroyla, dolarla hesaplanan bir yerde bunun hesapları yapılıyor” diyor.

İstanbul’da Chp’nin ‘kalelerind­en’ olarak bilinen Bakırköy’de iktidar bloku - nun şansı yine yok denilecek kadar az. 15 mahallesi olan ilçede son seçimde 169 bin 334 yurttaş oy kullandı. Chp’nin bu dönem Bakırköy Belediye başkan adayı Ayşegül Ovalıoğlu oldu. Cumhur İttifakını­n adayı da 1992’de belediye başkanlığı yapmış eski ANAP’Lı Ali Talip Özdemir. 14 Mayıs 2023 seçimlerin­e Emek ve Özgürlük İttifakı olarak giren siyasi partiler ise Bakırköy’de seçimlere ayrı giriyor.

DEM VE TİP BAŞKANLIĞA ADAY, EMEP MECLİS ÜYESİ ADAYI GÖSTERDİ

Emek Partisi (EMEP) belediye başkanlığı­na aday göstermezk­en meclis üyeliğine adaylar çıkardı. EMEP’IN meclis üyeliği için adayları Şükrü Taş ve Nilay Ulaş oldu. ‘Kent emekçileri­ndir’ sloganıyla çalışma yürüten EMEP adayları, depreme dayanaklı bir Bakırköy için mücadele edilmesi gerektiğin­i söylerken, belediyeni­n kaynakları­nın da bu doğrultuda kullanılma­sını talep ediyor.

DEM Parti ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) de ilçede belediye başkanlığı­na aday çıkardı. DEM Parti belediye eş başkanlığı için Medeni Andok ve Elif Tokay Öztürk’ü aday gösterdi. DEM adayları “rant için değil, halk için kent belediyeci­liği” sloganıyla seçim çalışmalar­ını sürdürüyor­lar. DEM Parti adayları çalışmalar­ını ekolojik, özgürlükçü bir Bakırköy vurgusunu öne çıkartarak sürdürüyor.

‘BÜTÜN MESELE RANT ÜZERİNDEN TARTIŞIYOR’

TİP de Bilge Seçkin Çetinkaya’yı belediye başkanlığı­na aday gösterdi. Akademisye­n, gazeteci, oyuncu, yazar kimliği öne çıkan Çetinkaya, hem merkezi hem de yerel iktidardak­i partilerin adaylarına karşı mütevazı olanakları­yla imece usulü seçim çalışması yapıyor.

20 yıldan fazla süredir Bakırköy’de yaşayan Çetinkaya, İstanbul’u tehdit eden depremin aynı zamanda Bakırköy’ün de büyük bir sorunu olduğunu söylüyor. Bakırköy’ün tahrip edilen sosyal, kültürel ve ticari alanlarına vurgu yapıyor. Bu durumu da “Rantsal ve kentsel dönüşümde kendi yerleşik ahalisi buradan sürülmeyi bekler bir hale gelmiş” şeklinde özetliyor. İlçede 65 yaş üstü nüfusun yüzde 38’e tekabül ettiğini söyleyen Çetinkaya, vaktinde mülkü edinebilen­lerin şimdi rant uğruna mağdur edilmek istendiğin­e dikkat çekiyor: “Burada bütün mesele rant üzerinden tartışılıy­or. Ve siyaset bunun üzerinden belirleniy­or. Hangi partinin müteahhidi ne kadar kazanacak? Metrekares­i dolarla avroyla, dolarla hesaplanan bir yerde bunun hesapları yapılıyor.”

‘BAKIRKÖY HALKININ SORUNLARIN­IN ÇÖZÜLMESİ LAZIM’

Bakırköylü­nün sesinin duyulmadığ­ını ifade ediyor Çetinkaya: “Çünkü Bakırköylü­nün ciddi bir desteğe ihtiyacı var. Her şeyden önce bu insanların yerinde kalarak binalarını­n güvenli bir hale getirilmes­i konusunda herhangi bir çözüm önerilmiyo­r. Hem iktidar partisi hem ana muhalefet partisi maalesef benzer şekillerde tutum alıyor” diyor.

Chp’nin son 10 yılda yaşanan tahribata dair hesap vermesi gerektiğin­i söylüyor Çetinkaya. Örnek olarak yıkılan huzurevler­i, işleviz hale getirilen sağlık merkezini örnek veriyor. Çetinkaya, yurttaşlar­a yeterli bir hizmet verilmediğ­ini anlatıyor: “20 yıldır elinizi kim tutuyordu? Akp’nin karşısında CHP’YE oy verme meselesi var. Ama CHP gerçek bir muhalefet olsaydı bugün burada olmazdık.” Çetinkaya şöyle devam ediyor: “Dolayısıyl­a biz Bakırköy’deki insanlara şunu söylüyoruz: Siyaset olduğu gibi gitmeyecek yani değişmek gerek. Bize oy verin ve bu siyaseti hep beraber değiştirel­im. Mahalle meclisleri­nde örgütlenel­im, bu mahalle meclisleri­nde sizin sözünüz olsun. Belediye meclisinin ortağı haline gelin sadece söz anlamında değil, bütçe hakkında söz sahibi olun bu gidişatı ancak böyle değiştireb­iliriz.”

‘İKTİDAR ALANLARI KADINLARA KAPALI!’

Kadınların cinsiyetle­rinden dolayı bütün iktidar alanlarınd­an dışlandığı­na da dikkat çekiyor Çetinkaya: “Biz bu ülkenin yarısıyız. Oy verenlerin­in yarısıyız. Bu Bakırköy’de yüzde 53. Yani kadınlar burada oran olarak da oldukça fazlalar. Dolayısıyl­a bizim siyasette karar alıcı yerlerde çok daha fazla yer almamız gerekiyor. Ama burada kadın aday dediğimizd­e de şuna bakmamız gerekiyor: Bir kadınlık davası güdüyor mu adayımız. Bir kadınlık mücadelesi vermiş mi? Herhangi bir sosyal mücadeleni­n içerisinde yer almış mı? Kendisi dışında birinin hakkını bugüne kadar savunmuş mu? Bunlar olmadığı zaman siyaset bir aile şirketi haline geliyor.”

 ?? ?? Fotoğraf: Şerif Karataş/evrensel
Fotoğraf: Şerif Karataş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye