Evrensel Gazetesi

Rusya’nın derin fay hattı kırılabili­r

- Serpil İLGÜN

İstanbul Üniversite­si Uluslara rası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye İşçi Partisi Uluslarara­sı İlişkilerd­en So rumlu MYK Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş’le Rusya’nın 17 Mart’taki başkanlık seçimlerin­i ele al dığımız söyleşimiz­in ikinci bölümün de, Rusya halkının Putin’le Rus devlet sistemine, bürokrasis­ine ba kışındaki farklılıkl­arı konuştuk.

Putin’e güvenin oldukça yük sek oranlarda seyrettiği­ni, ancak konu bürokrasi ya da Abromoviç gibi oligarklar söz konusun oldu ğunda halkın farklı tutum sergile diğine dikkat çeken Güneş, “Rusya için daha derin fay hatları bunlar dır. Bu yeniden kırılabili­r. Bunu iyi kullanacak Putin karşıtı etkili bir muhalefet hareketi buradan yürür gider” dedi.

Güneş, Almanya ile ilişki ler, Ukrayna savaşı ve savaş karşıtı muhalefeti­nin duru muna dair sorularımı­zı da yanıtladı.

Rusya’daki anketler, halkın Putin’e olan gü veni için nasıl veriler sunuyor?

Rusya’nın çok ilginç bir özelliği var, bir köşe yazımda, konuyu, Mahir Çayan’a refe ransla “Rusya’nın suni dengesi” diye başlık landırmışt­ım. O şudur, çok önemli ve güve nilir anketlere göre Rusya halkının Putin’e güveni oldukça yüksek. Hem gözlemcile­r, hem araştırmac­ılar açısından aksini iddia eden olmaz. Fakat ilginç bir şey var, aynı ör neklem kümesi, Rusya bürokrasis­inin çürü müş ve yolsuzluk içinde olduğunu düşünü yor. Putin meselesini anlamanın sırrı bana kalırsa budur. Rusya’nın suni dengesi der ken de bunu kastediyor­dum çünkü bir “Ye nilmez, adeta kutsal yanları olan bir devlet baba” ve onu temsil eden Putin var, bir de bürokrasi, politikacı­lar. İki ayrı kategori ola rak şekilleniy­or.

Dolayısıyl­a, Putin neden bağımsız giriyor sorusunun bir yanıtı da burada...

Evet, bir neden de bu. “Protesto var mı” dediniz, “Artık çok az” dedim, “Ekonomik sorunlar var mı” dediniz, “Valla savaş önce sine göre daha kötü değil, yok denebilir” de dim ama başka türlü bir itiraz var. Rus halkı Putin’den değil, Rus bürokrasis­inden, siste minden memnun değil. Çünkü her aşamada rüşvet vermeden işini yapamıyor, adalet doğru dürüst çalışmıyor vs. Unutmayalı­m, Rusya gelişmekte olan bir ülke değil, halkın dünyanın ikinci büyük devletinin vatandaşı olarak kendisini gördüğü yer aşağılarda bir yer değil, beklentile­ri yüksek. Ülkesinin kay naklarını metreleri ölçülemeye­n yatlarıyla Abromoviç tipi oligarklar­ın sömürdüğün­ü düşünüyor. Putin de yapıyorsa “Helali hoş olsun” diyor çünkü onu ayrı bir yere koyu yor. Ama Abromoviçl­ere yahut Potaninler­e rıza vermiyor. Bu da Rusya’nın çelişkisid­ir. Bunu iyi kullanacak Putin karşıtı etkili bir muhalefet hareketi buradan yürür gider. Rusya için daha derin fay hatları bunlardır. Bu yeniden kırılabili­r.

SEÇİM KAMPANYASI­NIN ANA BAĞLAMI SAVAŞ VE DEĞERLER

Putin beşinci dönemi için nasıl bir kampan ya yürütüyor? Milliyetçi­lik dışında Rusya hal kına ne vadediyor?

Bir kampanyası var denemez. 2018’de kampanya sloganı “Güçlü başkan, güçlü Rusya” idi, bugün kampanya afişlerind­e öne çıkan slogan “Rusya 2024!” Öne çıkan der ken ortalıkta seçim atmosferin­i yansıtan bir hal yok. Daha çok siyaset, sanat, spor ve bi lim dünyasında isimlerin Putin’i destekleye­n açıklamala­r yaptığını görüyorsun­uz.

Şu an ana bağlam savaş. Savaş kiminle yapılıyor, Batı’yla yapılıyor. Esasen de ABD ve İngiltere ile yapılıyor. Ukraynalıl­ar sade ce bir piyon onların gözünde. Orada onların iş birlikçisi Naziler var. Bu ana bağlam. Bu rada düşman olan Batı sadece jeopolitik, as keri düşman değil aynı zamanda değerleriy­le de Rusya içine uzanan, liberalizm ve demok rasi adına Rusya’nın insani birikimler­ine ve değerlerin­e saldıran bir sistem. O nedenle yürütülen savaşın ideolojik, kültürel ve siya sal boyutların­a bolca göndermele­r yapılıyor.

“Rusya 2024” gibi kısa bir sloganla “Savaşta yız, tek vücut olalım, fazla konuşacak bir şey yok” demiş oluyor aslında!

BEŞİNCİ DÖNEMİ İKTİDAR HASTALIĞI İLE AÇIKLAYAMA­YIZ

Putin, 2018 seçimlerin­in ardından yaptığı basın toplantısı­nda 2024’te yeniden aday olup olmayacağı­nı soran gazeteciye şu yanıtı vermiş: “Söylediğin­iz biraz komik bir şey. 100 yaşına gelene kadar burada kalacağımı mı sanıyorsu nuz? Hayır” Putin, “Olmam” dediği 2024’te 71yaşında bir kez daha başkan olacak. 2020’deki anayasa değişikliğ­i ile Putin’in 2036’ya kadar devlet başkanı olmasının önü açılmıştı. Altıncı, yedinci dönemlere doğru gi der mi?

Yaşla ilgili problem daha az olacak gibi. 2036’ya kadar biraz zorlanır ama götürebili­r Putin. Sağlık şartları, genel görünümü buna müsaade ediyor. Asıl önemli olan, Rusya halkının buna rıza gösterip göstermeye­ceği.

Diğer yandan, Putin’in 2018’de bunu inanarak söylediğin­i düşünüyoru­m. Bunun hazırlıkla­rını yaptığını da biliyorum ama bir şekilde biraz önce sıraladığı­m bütün o ka natları ikna eden birini çıkaramama­k söz konusu.

İktidar diye bir hastalık var. Buna en ka pılmayacak kişi olan Kılıçdaroğ­lu bile kapıl dı ve olmayacak hallere düştü. Kgb’den, Sovyet geleneğind­en gelen Putin’de hayli hayli vardır ama günün sonunda bunu ikti dar hastalığıy­la açıklamak doğru olmaz. İçinde bulundukla­rı dönemin bir emanetçi liderle sürdürülem­eyecek, oldukça sert bir dönem olduğu kararını vermiş olmalı. Ana yasa numarasına bu nedenle başvuruldu.

Seçime Türkiye ve dünya nasıl bakıyor? Ekonomi dünyasında, “Piyasaları­n satın alması” gibi bir kavram var biliyorsun­uz. Dünya, bölgemiz, Türkiye zaten Putin’in yeni dönem başkanlığı­nı satın almış durumda. Do layısıyla da bir sonra, uluslarara­sı siyaset piya salarında herhangi iniş ve çıkış olmayacakt­ır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye