Evrensel Gazetesi

ALMANYA, RUSYA SAVAŞINA B PLANI OLARAK HAZIRLIK YAPIYOR

-

ALMAN subayların Ukrayna’ya gön derilecek silahları ve Kiev’in Kırım’daki bir köprüye olası saldırısın­ı tartıştığı gö rüşme kaydının Rus medyasında yayım lanması, Almanya siyasetine değim ye rindeyse yıldırım gibi düştü. Rusya’nın bu hamlesini, seçimi de düşünürsek za manlamasın­ı nasıl değerlendi­rirsiniz?

Hangi kanaldan sızdırıldı, ne kadarı sızdırıldı onlara iyi bakmadım dolayısıyl­a ses kaydına dair tam bir yorum yapamayaca­ğım. Ama bir zamandır konuşulan Almanya’nın Ukrayna savaşında daha ciddi düzeyde rol alacağı senaryolar­ı ve tabii çok kaygı verici olan Almanya’nın savaşa hazırlık yaptığı senaryolar­ının sokakta konuşulduğ­unu görüyorum. Ukrayna’ya Almanya’nın göründüğün­den daha fazla müdahil olduğu gerçeği bu tür tartışmala­rı hızlandıra­caktır.

Bu hamleyle Putin’in elinin güçlendi ği yorumları yapılıyor, ne dersiniz?

Putin’in elini bir parça güçlendird­i ama bu bir yandan da Almanya-rusya ilişkileri­ni geren bir noktaya doğru gidiyor. Zaten hem Rusya, hem Almanya en azından resmi düzeyde biraz mesafeli durmaya çalışıyor. Esasen de ABD ve Britanya’nın Putin’in listesinde tepede oldukların­ı hatırlayal­ım. Almanya sürece en son ve en temkinli katılan ülkedir. Almanya’nın savaş hazırlığı dahil, sürece hız vermiş olması önemlidir. Bir devletin bu olasılığı yok sayma ihtimali yok, lojistiğin­i, insan kaynakları­nı, silah sistemleri­ni, mühimmat depolarını her şeyini gözden geçirir ama şu anda benim gördüğüm Almanya, Rusya savaşına elbette hazırlık yapıyor ama B planı olarak yapıyor, A planı değil. Rusya da olabildiği­nce bundan kaçınır çünkü Rusya’nın Sovyet sonrası temel stratejisi, ABD’YI Avrupa siyasetind­en uzak tutmak, Almanya ve Fransa’yla dengeli bir yapı oluşturmak. Abd’nin dışında kaldığı bir Avrupa, kendisinin de Avrupalı olarak görüldüğü bir denge arayışı içinde Rusya 35 yıldır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye