Evrensel Gazetesi

Şair Serpil Güldalı’nın ilk kitabı: Nar Lekesi

- Elif ESER

ŞAIR Serpil Güldalı’nın ilk şiir kitabı “Nar Le kesi,” bir yıl kadar önce Kanguru Yayınların­dan çıktı. Ortalıkta yüzlerce ‘şiir kitabı’ olunca sonra sı için umut veren kitaplar arada kaynayabil­iyor.

Kadın sorunun bugün geldiği nokta yüzlerce yıl lık mücadele birikimine rağmen, özellikle Türki ye’de, kadın cinayetler­inin, şiddetin tırmandığı, yaşam alanlarını­n her geçen gün daraldığı, top lumsal cinsiyet eşitsizli ğinin ayyuka çıktığı bu dönemde, Güldalı’nın kitabı bir yudum nefes gibi. Birebir örgütlü kadın mücadelesi­ni ele almasa da bir kadının kendisi ve dışarıdaki ‘güçlü’ eril hayatla kur duğu ‘sorunlu’ bağı ir deliyor şiirlerind­e.

“Bir gece / Bir düş büyüdü büyüdü dağın öte yüzünde / Kapkara gözlerine ufalarken ge ceyi / Güneşin rengini unutup nar ağacı ol dum / Yüzüne taşıdığın gölgene tane tane dökülebilm­ek için.”

Kitap bu şiirle başlıyor ve bu nar tanelerind­en dökülen nar lekesi bütün şiirlerine bulaşıyor bir şe kilde. Aslında kadının güvenle yaşadığı iç dünyası ve kendi halinden, tekinsiz eril dünyaya kopuşunu anlatıyor şiirlerind­e. “Beyaz çarşaflar” ve “temiz ör tülerle” imgeleştir­diği kadının kendi güvenli alanına sürülen kanın, kırmızının ve narın lekesi eril dünya nın yarattığı yıkımla somutlaşıy­or.

Bize başında çok iyimser gelse de ailenin kadını dışa karşı koruyan/sakınan/ahlakçı yapısının onu güçsüz kıldığına dikkat çekiyor şiirlerind­e. Kadın, bir erkeğin dünyasıyla tanışıncay­a kadar bu sakın ma tutumunun kadın için bir sulta olduğunu göre miyor, bu durumu kadınlar arası bir kuşak aktarı mı olarak da ele alıyor: “İpekler gibi tel tel söktü beni annem / Kuşatıp bezediği yerden / Annem de vaktiyle sökülmüş annesinden / Annemden öğren dim kendimden uzak kalmayı / Kırmızı leke bırak mayı / Siyah yelelerini coşturmayı bir adamın.”

Kadının kendi olabilme sürecini, mevcut ilişki yu mağı içindeki emeğinin hiçe sayılmasın­ı da şiirlerine taşıyan Güldalı, göç yollarında yaşamını yitiren ço cukları da ele alıyor. Son yıllarda gündemimiz­i ol dukça işgal eden göçmenler meselesi “Bilinmez Ar ya” şiirinde ele alınıyor. Şiir bize Alan Kurdi’nin 2015’teki ölümünü hatırlatıy­or: “Şimdi gözlerimde bir kuş tufanı / Göç eder başka bir maviye / Seni ma viliklerin lekelenmed­iği yerlere götüreceği­m arya.”

Kitap, angajelerd­en uzak bir şiir dili ile şairin dert edindiği kadının dışarıdaki hayatla olan bağı, göç, aşk, hüznün ve hayata dair istemlerin­i naifçe anlatıyor. Ekonomik sıkıntılar­ın, siyasi baskıların, burjuva siyasetin yarattığı bu kirli atmosferde­n bi raz olsun uzaklaşmak, güzel düşler kurmak için iyi bir kitap.

“Tut elimden buralardan gidelim / Çocuklara benzeyen sıcak kentlere gidelim / Çünkü içimde kar üşümesi var” diyerek güzel günlere olan inan cımızla bir nefes olması dileğiyle.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye