Evrensel Gazetesi

Oppenheime­r ve Gazze çağrısı damga vurdu

-

ABd’de bu yıl 96’ncısı düzenlenen Akademi Ödülleri’nin (Oscar) verildiği ödül törenin de “En İyi Film” ödü lünü Oppenheime­r, “En İyi Yönet men” ödülünü bu filmin Yönetmeni Christophe­r Nolan aldı. Önceki ak şam, Abd’nin Los Angeles kentin de bulunan Dolby Theatre’da ger çekleştiri­len ödül töreninde hem aynı gün dışarıda törenden önce gerçekleşt­irilen Gazze eylemi hem de ödül kazanan Yönetmen Jonat han Glazer’ın “Gazze’de işgale tep ki” konuşması geceye damga vurdu.

Sinema Yazarları Nil Kural ve

Umur Çağın Taş törenle ve ödüllerle ilgili gazetemize değerlendi­rmelerde bulundu. Glazer’ın konuşmasın­a iliş kin Kural, “Holocaust’u konu alan

“İlgi Alanı / The Zone of Interest” ile En İyi Uluslarara­sı Film dalında Oscar kazanan İngiliz Sinemacı Jo nathan Glazer, bir Yahudi olarak ya şananlara karşı çıktığı ve güçlü bir şe kilde bu suça ortak olmayı reddettiği konuşmasıy­la Holocaust’un haklılığı nın Filistin’de yaşananlar­la kaybedildi ğini vurguladı. Konuşmanın salondan aldığı büyük alkışa filmin Alman Oyuncusu Sandra Hüller’in gözyaşları da eşlik etti. ‘Bir Düşüşün Anatomisi / Anatomie d’une chute’ ekibinin törene Filistin bayrağı rozetleriy­le katılması da eklenince, Hollywood’un Berlin’de oluşan ‘Filistin’i destekleye­n ateş hattı na girer’ baskısına boyun eğmediği gibi tablo ortaya çıkıyor. Bu tepkilerin bü yük bir cesaret içerip içermediği tartı şılır ancak Berlin’den sonra ‘ateşkes’, ‘İsraillile­r ve Filistinli­ler eşit değil’ gibi basit destekleri­n bile nasıl bir sertlikle karşılandı­ğı düşünülürs­e seslerin kısıl maması da bir değer taşıyor” yoru munda bulundu.

Sinema Yazarı Umur Çağın Taş ise Glazer’ın konuşmasın­a dair “Toplum sal meseleler söz konusu olduğunda Hollywood’un suya sabuna dokunma yan filmleri tercih ettiğini hepimiz bili yoruz artık. Oppenheime­r da bunun en yeni örneği oldu. The Zone of Inte rest kazandığın­da Jonathan Glazer’ın olabilecek en sade halde dile getirdiği isyanına ve dikkat çağrısına dahi alkış tutarken tedirgin oldular. Politik algı larının ne denli kapalı olduğunu kanıt layan bir andı” ifadelerin­i kullandı.

GAZZE’DE ATEŞKES TALEBI

Aralarında Ramy Youssef, Mark

Ruffalo ve Billie Eilish gibi ünlü Holl ywood yıldızları­nın bulunduğu birçok oyuncunun salona “Gazze’de ateşkes” talebini sembolize eden kırmızı broş larla gelmesi dikkat çekti.

Ünlü Oyuncu Ramy Youssef da ödül töreni öncesinde medyaya yaptığı açıklamada, “Gazze’de acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuyoru­z. Filis tin halkı için barış ve kalıcı adalet için çağrıda bulunuyoru­z. Bu aslında ev rensel bir mesaj: Çocukları öldürmeyi bırakın” mesajını verdi.

“Yabancı Dilde En İyi Film” dalın da Holokost’u anlatan “Zone of Inte rest” filmiyle ödül kazanan Jonathan Glazer, ödülünü kabul ederken yaptığı konuşmada Gazze’deki işgale tepki gösterdi. Glazer, yaptığı konuşmada, “Şu an burada (Gazze’deki) bir işgal ile gasbedilen Holokost’u ve Yahudi liklerini reddeden kişiler olarak karşı nızda duruyoruz. Bu işgal pek çok ma sum insan için çatışma getirdi, ister İs rail’deki 7 Ekim kurbanları olsun, is terse halen Gazze’de devam eden sal dırılar olsun, hepsi bu insanlıkta­n çı karma eylemlerin­in kurbanları” şeklin de konuştu. (KÜLTÜR SERVISI)

 ?? ??
 ?? ?? Jonathan Glazer (Fotoğraf:aa)
Jonathan Glazer (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye