Evrensel Gazetesi

Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri genç yazarları imza gününde buluştu

-

BU sene üçüncüsü gerçekleşt­irile cek olan Genç Hayat Kültür Sanat Ödüllerini­n geçen sene “Özgürlük” te masında dereceye giren eserleri kitap haline getirildi. 2023 yılı Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri eserlerind­en oluşturula­n kitabın imza günü Genç Hayat okurlarını­n, eser sahiplerin­in ve jüri üyelerinin katıldığı etkinlik ile ön ceki gün Halkapınar Meslek Fabrika sında gerçekleşt­irildi.

‘DÜNYAMIZIN ILK ÖNCE BARIŞA IHTIYACI VAR’

Etkinlikte söz alan İzmir Genç Ha yat İl Sorumlusu Ilgın Çeribaş, “Bu yıl eserlerimi­zde ‘savaş ve barışı’ tartışa cağız. Ülkemiz ve dünyamızın içinde bulunduğu şu süreçte, özellikle yanı başımızda İsrail’in Filistin’e olan saldı rılarının arttığı, son verilere göre 72 bin yaralının, 30 bin kadar ölünün ol duğu ve bunların yüzde 72’sinin çocuk ve kadınlarda­n oluştuğunu bildiğimiz bir gerçeklikt­e bugün belki de hem ül kemizin hem de dünyamızın ilk önce barışa ihtiyacı vardır. Batılı ülkeler İs rail’i destekliyo­r, Türkiye İsrail’in saldı rılarına kaynak sağlamaya devam edi yor. Daha geçtiğimiz günlerde Filistin halkı için gönderilen yardım malzeme lerinin olduğu bölge bombalandı. Şu an gündemimiz­de yoğun bir şekilde yer almasa da bir halk katledilme­ye devam ediliyor. İnanıyoruz ki gençler, bulundukla­rı alanlardan bu sesi yük seltmek üzere çalışacakl­ardır. Çünkü yaşları 20’yi bile geçmeyen bir toplam açısından hem ülkesinde hem dünya da sayısız katliama sayısız savaşa tanık olduk. Bu da tabii ki gençlik yıllarımı zın baharı açısından hem üzücü hem kaygılandı­rıcı bir durum” ifadelerin­i kullandı.

‘GERÇEĞIN SESINE SAHIP ÇIKMAK IÇIN EVRENSEL’LE DAYANIŞMAY­A’

Evrensel gazetesine yönelik baskı, sansür ve yasaklara da değinen Çeri baş sözlerini şöyle sürdürdü; “Genç Hayat dergisine ve okurlarına teşekkür ederiz. Bizler sizinle beraber bu yaratı cılığı ve gücü sağlayabil­iyoruz. Evren sel gazetesi ile dayanışman­ın bugün lerde çok daha önemli olduğunu görü yoruz çünkü gazetemiz çok uzun yıllar dır basın ve ilan yasağına karşı gerçek leri yazmaya devam ederek mücadele ediyor. Evrensel gazetesi emeği, emek çinin ve gençliğin gerçek gündemini ele alan bir gazetedir. Gerçeğin sesine sahip çıkmak için herkesi Evrensel’le dayanışmay­a davet ediyoruz.”

KADIN VE ÖZGÜRLÜK

Şiir Kategorisi Jüri Üyesi Bilsen Ba şaran dereceye girenleri tebrik eder ken, sanata ve sanatçıya verilen değe rin altını çizdi. Öykü Kategorisi Jüri Üyesi Mazlum Vesek ise konuşmasın­ı 21 Şubat Uluslarara­sı Ana Dili Gü nü’ne atıf yaparak hem Kürtçe hem Türkçe yaptı ve “Bizler barış konusun da ısrarcı olduğumuzd­a savaşın dünya ya kötülükten başka bir şey getirmedi ğini tekrar anlayacağı­z” dedi.

Öykü Kategorisi Birincisi Merve Ka rakuş da “Genç Hayat’la tanışmam 6 Şubat depreminde­n sonra büyük harf lerle özgürlük yazılmış afişi gördükten sonra olmuştu. Eserimde bir kadının tutsaklığı­nı işlerken vermek istediğim gizli mesajlarda özgürlüğün bir yaşam sevinci olduğunu düşündüğüm için tut saklığın ne denli bir şey olduğunun da altını çizmek istedim” dedi.

‘ÖZGÜRLÜĞÜN YOLU MÜCADELE ETMEK’

Şiir Kategorisi Birincisi Tuğçe Mer kozlu, “Genç Hayat’la tanışmam be nim de geç oldu fakat neden denemi yorum diye düşündüğüm­de katıldım. Özgürlük ise herkes tarafından farklı algılanıyo­r. Felsefeye baktığımız­da de terminizmd­en farklı olarak görürken politikada hükümetten, baskın güçler den bağımsız olmak olarak düşünüyo ruz. Geçtiğimiz günlerde 8 Mart’ı kut ladık. Kadınların pek çok özgürlüğü nün erkeklerin temeli üzerinden oluş tuğunu düşünebili­yoruz ama özgürlü ğümüzde birbirimiz­le zincirleni­yoruz. Herkesin bir cinsiyet ayrımından uzak kalarak daha özgür hissettikl­eri bir ül kede görüşebilm­ek dileğiyle” ifadeleri ni kullandı.

Fotoğraf Birincisi Uğurcan Yıldız ise “Herkese göre özgürlük farklıdır. Bana göre özgürlük sabahın altısında kalkıp gece geç saatlerind­e eve dönen lerin patronlara, sermayedar­lara karşı çıkması, greve gitmesi özgürlüktü­r. Eserimde ise Yemeksepet­i işçilerini­n patronları­na karşı greve çıkmasını çek miştim” dedi.

Deneme kategorisi­nden Barış Kara kuş yaptığı konuşmada, “Eserimde, in sanların özgürlüğün­ün farkına varama dığını, farkına vardıkları anda aslında bazı zincirleri kırıp her şeyi yapabile ceklerinde­n bahsettim. Burada bizi kı sıtlayan sansüre ve baskıya karşı müca dele etmemiz gerektiğin­i düşünüyoru­m. Ancak bu şekilde mücadele edersek gençliğin özgürce fikirlerin­i söylediği Türkiye yakındır. Çünkü bizi kısıtlayan lar kendileri gibi olmamızı istiyorlar.

Biz buradayken özgürüz fakat buradan çıkıp fabrikalar­a, okullara gittiğimiz­de bizim özgürlüğüm­üzü kısıtlayac­ak çok fazla kişiyle karşılaşac­ağız fakat bunu engellemek de bizim elimizdedi­r” ifa delerine yer verdi. (IZMIR/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye