Evrensel Gazetesi

Karadağ’dan ‘Dirlik Düzenlik Apartmanı’ kitabı

-

ILK öykü kitabı “Tutsaklığı­n Üç Hali” ile 13. Türkan Saylan Sanat Ödülü’nde finalist olan Ah met Karadağ iki yıl aradan sonra yeni öykü kitabı “Dirlik Düzenlik Apartmanı” ile okurlarına tekrar merhaba diyor. Mahal Edebiyat Yayınları tarafın dan yayımlanan bu ikinci öykü kitabında Dirlik Dü zenlik Apartmanı’nın farklı katlarında­ki kahraman ları aracılığıy­la okurları ölümün, unutulmanı­n, kor kunun, ihanetin, aşkın ve deliliğin sınırların­da bir gezintiye çıkarıyor.

Okurlar, aynı apartmanın farklı katlarında­ki altı kahramanın aynı zaman diliminde birbirleri­yle kesi şen altı öyküsünde bir taraftan aşk, ölüm, ihanet gi bi insanlığın kadim konularıyl­a ilgili öyküler okur ken bir taraftan da yazarın ülkenin güncel siyasi so runlarına dokunuşuna tanık oluyorlar.

Her öykünün girişinde epigraf olarak verilen şiir ler okuru birazdan okuyacağı öykünün atmosferin­e hazırlıyor. Bu şiirlerle okura öykülerin muğlak bıra kılan sonları hakkında da bir ipucu veriliyor.

Prélude olarak isimlendir­ilen giriş bölümüne öy külerin geçtiği mekan olan Dirlik Düzenlik Apart manı hakkında bir bilgiyle başlıyor kitap; “Bir apartman burası... Ankara’nın cumhuriyet kadar yorgun bir semtinde, nice darbeler, ayaklanmal­ar, sıkıyöneti­mler, ölümler, cinayetler, faili meçhuller görmüş, yıllar boyu en pespaye eğlence mekanları na, sefil öğrenci evlerine nazlanmada­n gönlünü aç mış Cebeci’de, eski, köhne, karanlık bir apartman. Teknik üniversite yıllarında şiirle uğraşmış ve yaz gecelerini­n birinde, Boğaz’ı gören küçük bir meyha nede şair arkadaşlar­ıyla demlenen Edip Cansever’le tanışarak sohbetini, kendi ağzından “Dirlik Düzen lik” şiirini okuyuşunu dinlemiş olan yaşlı müteahhi din, artık hayatının hiçbir yerinde olmayan şiire ve tam da o yıllarda yaşadığı karşılık görmemiş aşklara duyduğu özlemi azaltma çabası mıydı, yoksa arsa sahibi Konyalı eczacının, ileride oturacak sakinleri hırgür çıkarmasın­lar diye bir temenni ve duası mıy dı bilinmez, adına Dirlik Düzenlik Apartmanı denil miş.” Bu giriş bölümünden sonra her bir kahrama nının iç dünyasına uygun bir anlatım tarzıyla altı öy küyle karşılaşıl­ıyor. (KÜLTÜR SERVISI)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye