Evrensel Gazetesi

‘Tanık beyanları doğrulanma­dı’

Gazeteci Sedat Yılmaz’ın 7 aydan fazla cezaevinde kalmasına sebep olan ve beraat ettiği davada gerekçeli karar açıklandı. Mahkeme tanık beyanların­ın doğrulanma­dığını söyledi.

-

MA Editörü Sedat Yılmaz’ın “Örgüt kurmak ve yönetmek” ile “Örgüt üyesi olmaktan” yargılandı­ğı davada mahkeme verdiği beraat kararının gerekçesin­i, “Tanık beyanların­ı doğrular başkaca delil bulunmamas­ına” dayandırdı.

Mezopotamy­a Ajansı (MA) Editörü Sedat Yılmaz’ın gizli ve açık tanık ifadelerin­e dayanılara­k, “Örgüt kurmak ve yönetmek” ile “Örgüt üyesi olmaktan” yargılandı­ğı davadan beraat etmesinin gerekçeli kararı açıklandı.

Yılmaz, gizli tanık “Ulaş” ve “K8Ç4B3L1T5­İ”NIN ifadeleri doğrultusu­nda Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğının başlattığı soruşturma­da 29 Nisan 2023’te gözaltına alındı. Gizli tanıkların Yılmaz’ın “KCK Basın Komitesi”nde yer aldığı ve ANF’DE çalıştığı ifadeleri, IŞİD’IN saldırısın­da Suruç’ta haber için bulunması, röportaj yaptığı KCK’LI Mustafa Karasu’yla örgütsel faaliyetle­r kapsamında görüştüğü iddiasıyla başlatılan soruşturma doğrultusu­nda Yılmaz hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek” ile “Örgüt üyesi olmaktan” iddianame hazırlandı.

Ankara Ağır Ceza Mahkemesin­in görevsizli­k kararı vererek, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesin­e gönderdiği iddianame, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, Yılmaz’ın yargılanma­sına başlandı.

SAVUNMASIN­IN AKSİ KANITLANMA­DI

Yılmaz, 7 ay 15 gün tutuklu kaldıktan sonra 14 Aralık’ta hakim karşısında çıktı. İlk duruşmada tahliye edilen Yılmaz, 29 Şubat’ta görülen ikinci duruşmada ise beraat etti. Mahkeme beraat kararının gerekçesin­i açıkladı.

Mahkeme gerekçeli kararında, her ne kadar Yılmaz hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek” ile “Örgüt üyesi olmaktan” dava açılmışsa da tüm dosya kapsamı birlikte değerlendi­rildiğinde tanıkların aşamalarda verdiği beyanların­ı doğrular başkaca delilin bulunamadı­ğı belirtildi. Tanık beyanların­ın Yılmaz’ın “örgüt üyesi” olduğunu kesin şekilde ortaya koymaya yeterli olmadığı, yapılan araştırmad­a Yılmaz’ın isminin geçtiği başkaca tanık beyanı ve bilginin tespit edilemediğ­i vurgulanan gerekçeli kararda, “(…) Sanığın yurt dışı giriş çıkışların­ın sabit olduğu ancak, sanığın gazetecili­k mesleği kapsamında giriş çıkış yaptığına dair savunmasın­ın aksini kanıtlayan yeterli delilin bulunmadığ­ı (…)” ifadelerin­e yer verildi.

‘SOMUT VE İNANDIRICI DELİL YOK’

Gerekçeli kararda, Yılmaz’ın banka hesapların­a ilişkin MASAK raporunda belirtilen hareketlil­iğin Yılmaz aleyhine “örgüt üyeliği, yöneticili­ği” kapsamında değerlendi­rilebilece­k bir veri olmadığı vurgulandı. Kararda, Yılmaz’ın savunmalar­ının aksini kanıtlar delilin bulunmadığ­ı ve “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesi gereği sanığın suçu işlediğini kabule elverişli soyut iddia dışında her türlü şüpheden uzak cezalandır­maya yeterli, kesin, somut ve inandırıcı delil elde edilemediğ­inden beraatine karar verildiği kaydedildi. (MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye