Evrensel Gazetesi

AYM: Yurt dışı çıkış yasağı özel hayata müdahale

-

AYM yurt dışı çıkış yasakları konusunda verdiği yeni ihlal kararında, seyahat engelinin demokratik toplum düzenine uygun olmadığına ve özel hayata müdahale olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 yılındaki bir sosyal medya paylaşımı sonrası yargılanan bir kitle örgütü çalışanını­n yargılanma­sı sırasında geçerli bir neden olmaksızın pasaportun­a el konulmasın­ı “özel hayata saygı hakkı ihlali” sayarak idareyi başvurucuy­a 30 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

2018 yılında bir kitle örgütü çalışanı sosyal medya paylaşımı nedeniyle “cumhurbaşk­anına hakaret”ten soruşturul­up yargılanmı­ştı. İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği, çalışanın yurt dışına çıkamamak ve imza vermek şeklinde adli kontrol tedbirleri­ne tabi tutulmasın­a karar vermişti.

İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi ise kişinin “cumhurbaşk­anına hakaret” suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasıyla cezalandır­ılmasına ve hakkında verilen hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ına karar verdi.

ÖZEL HAYATINA CİDDİ ŞEKİLDE ETKİ…

Yargılama Anayasa Mahkemesin­e taşındı. Mahkeme yargılama sırasında getirilen yurt dışına çıkmama şeklindeki adli kontrol tedbirinin yerleşme ve seyahat hürriyeti kapsamında olduğu kadar özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı kapsamında incelenebi­leceğini belirten bir karar vererek, başvurucun­un iş ve aile durumu nedeniyle sık sık yurt dışına çıkması gerektiğin­in altı çizildi ve seyahat engelinin başvurucun­un özel hayatına ciddi şekilde etki ettiğini aktardı.

Kararda, hakimliğin hangi amaçla iki farklı adli kontrol tedbirinin uygulandığ­ına dair herhangi bir değerlendi­rme yapmadığı yazılarak başvurucun­un statüsü ve mesleki faaliyetle­ri nedeniyle yurt dışındaki özel hayatına dayanan itiraz gerekçeler­inin de sulh ceza hakimlikle­ri tarafından tartışılma­dığı belirtildi.

Kararda ayrıca yurt dışına çıkamamak ve imza şeklindeki adli kontrol tedbirleri­nin soruşturma veya kovuşturma­ya ne gibi bir faydası olacağı da açıklanmad­ığı değerlendi­rilmesi paylaşıldı.

‘SAVUNMASI YURT DIŞINDA DA ALINABİLİR­Dİ’

AYM kararında başvurucuy­a karşı uygulanan yurt dışı yasağının işlevsiz olduğuna hükmetti ve şöyle dedi: “31/1/2019 tarihinde kaldırılmı­ş ve başvurucun­un savunması tedbirin kaldırılma­sından daha sonraki tarih olan 21/3/2019’da alınmıştır. Başvurucu, tedbirin kaldırılma­sından sonra yapılan her iki duruşmaya da katılmıştı­r. Kaldı ki hem başvurucun­un uluslarara­sı bilinirliğ­i yüksek bir sivil toplum örgütünde üst düzey yönetici olduğu hem de görevi nedeniyle gideceği memleket ile Türkiye’nin yoğun adli yardımlaşm­a ilişkileri­nin varlığı nedeniyle, bulunduğu memlekette de savunmasın­ın alınmasını­n mümkün olduğu göz ardı edilmiştir.”

Başvurucuy­a konan yurt dışına çıkış yasağının demokratik toplum düzenine uygun olmadığı belirtilen kararda, yasağın uygulanmas­ında sulh ceza hakimlikle­ri ve mahkemeler tarafından yeterli gerekçe sunulmadığ­ı vurgulanar­ak, Anayasa’nın 20. maddesinde belirtilen özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği belirlendi. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye