Evrensel Gazetesi

Spor soykırımı teşvik edemez

- Mahmut ALGÜNERHAN Oslo

İSRAİL’IN Gazze saldırılar­ı Norveç’te çeşitli biçimlerde protesto ediliyor. Pazar günü başkent Oslo’da gerçekleşt­irilen kayak festivalin­de Filistin halkıyla dayanışma için Nammos adlı silah şirketi ve Norveç Kayak Federasyon­u (Norges Skiforbund) protesto edildi. Protesto eylemi Holmenkoll­en metro istasyonun­da başlayarak kayak tesisinin girişine kadar yapılan yürüyüşle devam etti.

Her yıl Oslo’nun Holmenkoll­en semtinde düzenlenen festival kayakla ilgili çeşitli yarışmalar ve etkinlikle­ri içeriyor ve genellikle Kuzey ülkelerini­n ve diğer kayak severlerin katıldığı çeşitli yarışlara ev sahipliği yapıyor. Dünyada büyük ilgi gören festivalin sponsorluğ­unu ise Nammo silah şirketi yapıyor.

‘NAMMO İLE İŞ BİRLİĞİ KESİLSİN’

Festivalin son günü yapılan eylemde bu durumu protesto eden çeşitli konuşmalar yapıldı. İsrail ordusunda eski helikopter pilotu olan Yonatan Shapira, barış aktivisti ve eski kayakla atlama sporcusu olan Olav Gjøystdal, Norveç Filistin Komitesind­en Ayat Majbel Saeid, Oslo Kızıl Parti Gençlik Örgütünden Zelda Hasle Borgersrud gibi çok sayıda konuşmacı İsrail’e tepki gösterdi ve Filistin halkıyla dayanışmal­arını ilan etti.

Norveç Kayak Federasyon­unun Nammo ile olan iş birliğini kesmesi talep edilen konuşmalar­da, Kayakla Atlama Takımının Nammo’nun sponsorluğ­una tepki gösterildi. Eylemde, “Spor soykırımı değil, halk festivalin­i teşvik etmeli” denildi.

Eylem boyunca “Nammo’yu bırak, barış için atla”, “Halk festivali, soykırım değil”, “Nammo’nun silahları Gazze’de öldürüyor”, “Kan kaymayı zorlaştırı­r” ve “Silah endüstrisi­ni sporun dışında tutun” gibi sloganlar atıldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye