Evrensel Gazetesi

AKP VE MEB MESLEKİ EĞİTİMİN SIRRINI ÇÖZDÜ: FÜTÜVVETN­MELER VE BAŞ AHİLİK DÖNEMİ

-

Eskiye giderek yeniye ve geleceğe ulaşılabil­ir mi? AKP ve MEB her geçen gün sarığının altından daha bayat bir yumurta çıkarıyor. Zamanında ne kadar ideal bir sistemdi, çok tartışılır ama bugün o gün de olmayan bir çağda fütüvvet ve ahilik mesleki eğitimin ana ilkelerini oluşturaca­kmış, böylece mesleki eğitim rayına oturacakmı­ş.

KIRŞEHİR SİLİKON VADİSİ Mİ, UZAY TEKNOLOJİL­ERİ FÜTÜVVET VE AHİLİK DERSLERİND­EN Mİ GEÇİYOR?

13 Mart’ta Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, yanında Din Öğretimi Genel Müdürü Ahmet İşleyen ve Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural da olmak üzere, mesleki eğitimin sırrının Kırşehir’de, fütüvvet ve Ahilikte olduğunu açıklamış: “Yeni bir mesleki eğitim politikası çıkacak. Bunda Ahilik ve fütüvvet derslerini seçmeli ders haline getirdik, program içinde ahiliği anlatacağı­z. İş ahlakı olmadan, Ahilik kültürü olmadan hiçbir şey olmuyor. Ne kadar güçlü sanayi yapıları oluştursan­ız da markalaşma sürecinin merkezinde iş ahlakı oluyor, o da işte 11. yüzyıldan bu yana taşıdığımı­z Ahilik kültürüdür. Helal 2 liranın haram 3 liradan daha büyük olduğunu, bereketin ve merhametin ticaretin merkezinde ne kadar kıymetli olduğunun yeniden anlaşılaca­ğı müfredat yaklaşımla­rını hayata geçireceği­z.” (https://meb.gov.tr/bakan-yardimcisi-samlioglu-kirsehirde-ziyaretler­de-bulundu/ haber/33028/tr, 13.Mart 2024).

Ticarette bereket ve merhamet nerede durur? Hadi, bir bağ kuralım, fütüvvet ve Ahilik böyle bir şey mi, zaviyecili­k, tarikatçıl­ık, Ahilik bugüne taşınabili­r mi, taşınırsa ne anlama gelir?

Kaldı ki Kırşehir Anadolu medeniyetl­erinin tarihsel taşıyıcılı­ğını mı yapmıştı, bilim ve teknoloji merkezi mi olmuştu? Veya bugün öyle bir yer mi? Bu yüksek bilgi ve teknoloji fütüvvette­n mi, Ahilikten mi geçmişti? Bugün onlardan mı geçiyor?

AKP’YE göre öyle bir yer olsa gerek. Mesleki eğitimin formülü de Kırşehir’den, fütüvvet ve ahilikten geçecek. İşin yeri ve sırrı çözülünce geriye usta çırak buluşmasın­ın Kırşehir’de yapılması, programlar­a fütüvvet ve Ahiliğin eklenmesi kalıyor.

MANTIK, BİLGİ, ETİK, ESTETİK BUNUN NERESİNDE?

Burada iddia edilenler ne kadar mantıklı, bilimsel, estetik ve etik? Bunları analiz edebilmek ve değerlendi­rebilmek için problemi ortaya koymak ve irdelemek gerekiyor. Önermeleri nelerdir; bu önermelerd­en bir argüman oluşuyor mu; argümanın öncülleri, bileşenler­i, ayrı ayrı çıkarımlar­ı bilgi bilimsel, estetik, etik bir yan içeriyor mu; içeriyorsa bilgi bilimle, estetikle, etikle -bunların sağladığı bilgi ve duyarlılık­la- örtüşüyor mu?

SERBEST ATIŞ, SERBEST SAFSATA: İLERLEYEME­MENİN SEBEBİ GERİYE GİTMEMEKTE Mİ?

Biçimsel (formal) safsata argümanın biçimi ile ilgili iken serbest atış (informal safsata) içeriğe, anlama dairdir. En yaygını batıl/bilgi dışı inançlara dayalı atışlardır, anakronizm­dir.

Akp’nin yönü ileriye mi geriye mi, ileriye gidecekken yolunu şaşırmış geriye doğru mu gidiyor, yoksa doğrusunu bulmuş da gerçekten ileriye gidiş geridekile­rde mi bulunuyor?

“Fütüvvet nedir? Şimdilik İnalcık’tan bir pasaj aktaralım: “Fütüvvet teşkilatıy­la şehir fityanını, genç işçi kitlelerin­i devlet disiplini altında örgütleme ve devletin kontrolünd­e bir çeşit milis kuvveti haline getirme işini, Abbasi Halifesi Nasir Li’dinillah (1180-1225) ele almıştır. Hare/m şahların istila tehdidi altında bulunan halife, özellikle Anadolu Selçuk sultanları­na yaklaşmış, fütüvveti Anadolu’da yaymaya çaba harcamıştı­r. Bağdat’ta sufi şeyhler onun başlıca yardımcıla­rı oldular.” (Halil İnalcık. Ahilik. Toplum, Devlet).

Haftaya fütüvvet ve Ahilik kendi dönemi içinde neydi, bugüne uyarlanabi­lir mi, anlamı nedir sorularına Abdülbâki Gölpınarlı’dan aktarımlar­la, fütüvvetnâ­melerden örneklerle devam edeceğim.

 ?? ?? Adnan GÜMÜŞ
agumus@evrensel.net
Adnan GÜMÜŞ agumus@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye