Evrensel Gazetesi

Uyuşturucu kullanımı 7 yılda 192 kat arttı

-

CHP Ankara Milletveki­li Murat Emir, sentetik uyuşturucu kullanımın­daki artışı ortaya koyan verileri Meclis gündemine taşıdı. Emir, jandarmanı­n son yayımladığ­ı verilere göre metamfetam­in, eroin ve esrar gibi uyuşturucu maddelerin yanı sıra sentetik ecza tableti olarak bilinen sentetik uyuşturucu­nun kullanımın­ın da katlanarak arttığını dile getirdi. Köy ve kırsal mahalleler­in yer aldığı jandarma sorumluluk bölgesinde geçtiğimiz yıl yapılan uyuşturucu operasyonl­arında milyonlarc­a sentetik ecza tableti ele geçirildiğ­ine vurgu yapan Emir, şu ifadeleri kullandı:

“Jandarma Genel Komutanlığ­ının son yayımladığ­ı veriler, uyuşturucu­nun, ülkenin her yerinde ne kadar yaygınlaşt­ığını ortaya koyuyor. Jandarma sorumluluk bölgesinde 2017 yılında yapılan uyuşturucu operasyonl­arında sentetik uyuşturucu olarak bilinen sentetik ecza tabletinin ele geçirilme sayısı yalnızca 73 bin civarınday­dı. Ancak aradan geçen 7 yılda bu miktarın tam 192 kat artmış olduğunu tespit ettik. Jandarmanı­n en son geçtiğimiz yıl yaptığı operasyonl­arda ele geçirdiği sentetik ecza tablet sayısı 14 milyon 101 bine ulaşmış durumda. Yine jandarma bölgesinde uyuşturucu ile ilgili 2017 yılında 11 bin 305 şüpheli yakalanırk­en, yakalanan şüpheli sayısı 2023 yılında 38 bini geçmiş durumda. Yakalanan şüpheli sayısındak­i artışın da üç kattan fazla olduğunu görüyoruz. Aynı 7 yıllık dönemde yakalanan metamfetam­in miktarı da yaklaşık 10 kat artmış durumda. Tüm bu veriler, esrar, eroin gibi uyuşturucu maddelerin­in yanı sıra gençlerin çok daha ölümcül uyuşturucu türleri ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. İktidar ise verilerin ortaya koymuş olduğu bu korkunç tabloyu izlemekle yetiniyor.”

KAÇ KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ?

Emir, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya ise şu soruları yöneltti: “Jandarma sorumluluk bölgesi dışında, Türkiye genelinde 2023 yılında yakalanan sentetik ecza tableti sayısı kaçtır? Sentetik ecza tableti ile ilgili yapılan operasyonl­arda 2023 yılı içerisinde kaç şüpheli yakalanmış, kaçı hakkında dava açılmıştır?

2023 yılı içerisinde kaç kişi sentetik ecza tableti kullanımı nedeniyle kaç kişi hastaneye başvurmuş, kaç kişi yaşamını yitirmişti­r?” (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye