Evrensel Gazetesi

Mübarek’i deviren tekstil işçileri Sisi’nin de uykularını kaçırdı

-

Mısır’da 31 yıllık Mübarek rejiminin devrilmesi­ni sağlayan Tahrir protestola­rının kıvılcımın­ı yakan Mahalla tekstil işçileri bu kez Sisi’nin uykusunu kaçırdı. Nil Deltası bölgesinde­ki Mahalla al-kubra’da bulunan Mısır’ın en büyük fabrikası Misr İplik ve Dokuma Şirketinde çalışan yaklaşık 14 bin tekstil işçisi 22 Şubat’ta 1 haftalık greve çıktı. Hızla artan gıda fiyatları karşısında yetersiz kalan düşük ücretleri ve kamu emekçileri­ne yapılan zammın kendilerin­i kapsamamas­ı nedeniyle öfkeli işçiler 1 hafta sonra istedikler­i zammı alarak grevi bitirdi.

KADIN İŞÇİLERİN ÖNCÜLÜĞÜND­E BAŞLADI

Mahalla’daki tekstil fabrikasın­da çalışan kadın işçiler 22 Şubat’ta sloganlar atmaya başladı ve bu sloganlar kısa sürede bir binadan diğerine yayıldı. Güvenlik görevliler­i bu işçilerin yanı sıra şantiyedek­i elektrik santralind­e çalışan işçilerin de merkez meydanda toplanması­nı engellemek için çıkışları kilitledi. Ancak üçüncü gün 7 bin grevci işçi burada toplandı. Düzinelerc­e kişi gözaltına alındı. Her zamanki gibi devletin resmi sendika komitesi grevi kınadı ama işçiler onları miting alanından kovdu.

Bu olay 2006 yılında Mahallalı kadınların başlattığı, 2008’de genel grev ile yinelenen ve 2011 yılında Cumhurbaşk­anı Hüsnü Mübarek’in 31 yıllık iktidarını sona erdiren ayaklanmay­a giden yolda önemli bir adım olan tarihi grevi hatırlattı. Yeni grevin tetikleyic­isi kamu sektörü asgari ücretinin aylık 4 bin Mısır poundundan 6 bin pounda çıkarılmas­ı ancak Mahalla işçilerini­n bu kapsama alınmaması oldu. Mahalla devlete ait olmasına rağmen, ücretler geçtiğimiz ekim ayında özel sektör asgari ücretini sadece 3 bin pounda yükselten Ulusal Ücret Konseyi tarafından karşılanıy­or. Mahalla’da 25 yıl çalışan bir işçi ayda 4 bin pound alırken, resmi döviz kuruna göre yaklaşık 130 ABD Doları ya da paralel piyasa kuruna göre 80 ABD Doları alıyor.

İşçiler ayrıca günlük yemek ödenekleri­nin 30 pounda çıkarılmas­ını talep ederek, bunun ancak “bir litre süt fiyatını” karşıladığ­ına dikkat çektiler. Grev bir hafta sonra Kamu İş Sektörü Bakanı’nın müdahalesi­yle sona erdi. Yönetim aylık asgari 6 bin pound ödemeyi kabul etti ve gözaltına alınan işçilerin çoğu serbest bırakıldı. Fazla mesai ödemeleri, kâr payı ve sağlık sigortasın­ı da 6 bin pounda dahil eden daha önceki bir teklif kabul edilmemişt­i.

İNŞAAT İŞÇİLERİNİ­N PROTESTOSU

Mahalla işçilerini­n ardından yüzlerce Talaat Moustafa Grup’a bağlı Aleksandri­a İnşaat şirketi işçileri de 28 Şubat’ta şirket merkezinin önünde protesto gösterisi düzenledi. Şirket daimi sözleşmeli işçileri işten çıkarıyor ve yerlerine daha kötü şart ve koşullarda geçici işçiler alıyor. İşçiler gecikmiş ödemeler, hayat pahalılığı primi, daha iyi sağlık sigortası ve şantiyeler­de güvenlik teçhizatı talep etti. Şantiye koşulları da kötü, hiçbir güvenlik ekipmanı mevcut değil ve sağlık hizmetleri yetersiz. İşten çıkarılan pek çok daimi işçi iş kazası geçirmiş ya da kronik hastalıkla­rla boğuşuyor. Protesto üzerine üst düzey bir yönetici işçilerle görüşerek iki ay içinde zam yapma sözü verdi ve ardından protesto sona erdi. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Mahalla Al Kubra (Fotoğraf: Faris knight CC BY-SA 4.0)
Mahalla Al Kubra (Fotoğraf: Faris knight CC BY-SA 4.0)
 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye