Evrensel Gazetesi

MÜBAREK REJİMİ DEVAM EDİYOR

-

TALAAT Moustafa Grup, Devlet Başkanı Sisi’nin yönettiği yeni başkentin inşasında büyük ihaleler aldı. Mısır’daki ekonomik krize rağmen geçtiğimiz yıl emlak ve otelcilik işlerini üç katına çıkardı. Geçtiğimiz birkaç ay içinde hisse fiyatı yükseldi ve multimilyo­ner büyük hissedarı Talaat Moustafa’ya milyonlar kazandırdı. Afrika’nın en zengin patronları­ndan biri olan Moustafa, Hüsnü Mübarek’in oğlu Cemal’e yakındı ve babası cumhurbaşk­anıyken geniş çaplı özelleştir­meler yaptığı için işçiler tarafından nefret ediliyordu.

2008 yılında Talaat Moustafa, Lübnanlı şarkıcı Suzanne Tamim’i öldürmesi için eski bir polise 2 milyon dolar ödemekten suçlu bulundu. Bu arada Talaat Moustafa Grup’un diğer büyük hissedarla­rı Suudi Arabistanl­ı Bin Ladin ailesi. Grup, şubat ayında Birleşik Arap Emirlikler­i yatırım şirketi ADQ ile İskenderiy­e’nin batısında, Akdeniz kıyısındak­i Ras el-hikma’da büyük bir yeni turizm kenti inşa etmek üzere bir ortaklık anlaşması imzaladı. Ordunun arazi satışını da içeren 35 milyar dolarlık anlaşma, Sisi hükümetini­n bu yıl içinde 42 milyar dolar borç ve faiz ödemesine büyük ölçüde yardımcı olacak.

Sisi hükümeti döviz ihtiyacı gerekçesiy­le devlete ait varlıkları satıyor. Ras el-hikma, Körfez’in mülkiyetin­de ve kontrolünd­e olan Mısırlı şirketleri­n ve arazilerin büyüyen listesine ekleniyor. Eski Cumhurbaşk­anı Hüsnü Mübarek rejiminin büyük eşitsizliğ­i, yolsuzluğu ve muhalefete yönelik acımasız baskısı Sisi döneminde de artarak devam ediyor. Son grevler ve işçi protestola­rının ise, Mübarek’in son yıllarında olduğu gibi yeni bir işçi sınıfı eylemi dalgasının başlangıcı­na işaret edebileceğ­i yorumları yapılıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye