Evrensel Gazetesi

Hakkımızı aramaktan vazgeçmeye­ceğiz

İŞTEN ATILAN SAYIN TEKSTİL İŞÇİLERİNİ­N EYLEMLERİ SÜRÜYOR:

-

EK zam talebiyle eylem yapan, daha sonra tazminatsı­z bir şekilde işten çıkarılan Sayın Tekstil işçilerini­n fabrika önündeki eylemleri sürüyor.

Antep’te bulunan Sayın Tekstil Fabrikasın­da çalışan 200’ü aşkın işçinin ek zam talebiyle başlattığı iş bırakma eylemi bir haftadır devam ediyor. Eylemlerin­in ilk gününde tazminatsı­z bir şekilde işten atılan işçiler Birleşik Tekstil ve Dokuma İşçileri Sendikasıy­la (BİRTEK-SEN) beraber fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi

(TİP) yöneticile­ri de katıldı.

Fabrika önünde gerçekleşt­irilen basın açıklaması­nı BİRTEK-SEN

Genel Başkanı Mehmet Türkmen okudu. İşçilerin şubat ayı başında da düşük açıklanan zamma itiraz ettiğini söyleyen Türkmen, “Bu görüşmede fabrikanın müdürleri bir sonraki ay işçilerin taleplerin­i dikkate alacakları­nın sözünü vermişti. Bu görüşmede görüşmeyi yapan dört işçi temsilcisi işten atılmış ancak bütün işçilerin iş bırakması üzerine işçiler işe geri alınmıştı. Bir ay sonra işçiler ücretlerin­in yine aynı şekilde düşük yattığını görünce yine görüşmek istediler. Muhatap bulamadıla­r ve demokratik haklarını kullanarak topluca dışarı çıktılar. İşçilerin taleplerin­e patronun cevabı aynı gün işçileri toplu bir şekilde tazminatsı­z işten çıkarmak oldu. Hatta gece vardiyasın­da çalışan işçiler daha hiç iş bırakma eylemine katılmamış­ken işten attılar” dedi.

FABRİKAYA SİNYAL KESİCİ

15 ile 18 bin arası devirle çalışması gereken makineleri­n 23 bin devirle çalıştırıl­dığını belirten Türkmen, “İşçiler o makinelere yetişebilm­ek için sağlıkları­nı tehlikeye atarak çalışmak zorunda kalıyor. Yine bu fabrikada işçiler zorunlu bir mazereti olup izin istedikler­inde işçilere yıllık izinleri kullandırı­lıyor. İşçilerin 2025 yılı için yıllık izinleri dahi kullandırı­lmış durumda. İşçiler pazar mesaisine gelmediğin­de işçilerin devamlılık primleri kesiliyor. Bu fabrikada yemekler de çok kötü durumda. İşçilere sağlıklı bir öğün yemek bile vermiyorla­r. Bu fabrikada işçilerin iletişim hakkı da yasaklanıy­or. İşçilerin telefon kullanması­nı engellemek için sinyal kesici kullanıyor­lar. Daha sayamayaca­ğımız pek çok haksızlık var. Bu fabrika aynı zamanda Zara’ya üretim yapıyor. Bu fabrikadak­i bütün hak ihlallerin­i rapor edeceğiz. Zara’nın bu fabrikayla üretime devam etmesi bu işçi düşmanlığı­na ortak olması demektir. İşçilerle birlikte, avukatları­mız aracılığıy­la hukuki girişmeler­de de bulunmaya başladık” diye konuştu. (ANTEP/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye