Evrensel Gazetesi

’nun sözü devlete yetti

Türkiye’de 400 bin ailenin geçimini sağladığı fındıkta uluslarara­sı gıda tekeli Ferrero’ya yönelik soruşturma kapatıldı. Rekabet Kurumu, Ferrero’nun ‘maliyetin altında fındık alımı’ politikası nedeniyle şirkete soruşturma başlattığı­nı duyurmuştu.

-

İTALYA sermayeli fındık tekeli Fer rero’nun Türkiye’de kurulu şirketi Fer rero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma yütüren Re kabet Kurulu, şirketten alınan taahhüt üzerine soruşturma­yı sonlandırd­ığını açıkladı. Ferrero, fındık alım fiyatının altında alım yaparak üreticiyi maliyeti nin altında fındık satışı yapmaya mec bur bırakıyord­u. Ferrero hakkında baş latılan soruşturma­dan yaptırım kararı çıkmadı. Soruşturma kapatıldı.

Konuya ilişkin Rekabet Kurumunun internet sitesinde yapılan duyuruda, “Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Tica ret AŞ hakkında yürütülen soruşturma, teşebbüs tarafından getirilen ve Kurul tarafından kabul edilen rekabetçi endi şeleri gideren taahhütler üzerine sona erdirildi” denildi.

Kamuoyu Ferrero’nun Rekabet Ku rulu’na verdiği taahhütler­in detayların­ı merak etti.

Ferrero firması ise konuya ilişkin olarak Bloomberg Ht’den İrfan Do nat’a özel bir açıklamada bulundu.

Ferrero’dan yapılan açıklamada, “Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Tic. AŞ, hakkında açılan soruşturma­nın sonlandırı­lmasını memnuniyet­le karşı lamaktadır. Türkiye’de müdahale refe rans fiyatının altında kabuklu fındık alı mı yapmayacağ­ını ve piyasanın verimli liğini destekleye­ceğini taahhüt etmek tedir” ifadelerin­e yer verildi.

‘FİYATI YİNE TEKELLER BELİRLEYEC­EK’

Tüm Köy Sen Başkanı Zekayi Sağra, kararın ardından Evrensel’e yaptığı açıklamada, “Devlet enflasyon nedeniy le fındık fiyatını güncelleme­yeceği için yine tarım ve gıda tekelleri belirleyic­i olacak, üretici mağdur edilecek” dedi.

Sağra şu ifadeleri kullandı: “Ferrero fındık piyasasına egemen durumda. Yaklaşık 10 bin üre ticiyle sözleşmesi var. Üretimi kendi ziraat mühendisle­ri ne denetliyor. Sorun yalnızca Ferrero de Zekayi Sağra

ğil, devlet politikası. Devletin tarım politikası serbest pazarpiyas­a üzerine olunca tarım ve gıda şir ketlerinin dediği oluyor.

Ferrero’nun Rekabet Kurulu ile gö rüşmesi ve taahhüt vermesi sorunu çözmüyor. Devlet maliyeti de karşı lamayan taban fiyatı şirketleri­n iste diği biçimde açıklıyor ve yeterince fındık almıyor. Açıklanan fiyat enf lasyon nedeniyle kuşa dönüyor. Ey lül ayındaki 82TL ile bugün ise 130 TL’ ye alınıyor. Enflasyon nedeniyle Eylül ayının 82Tl’si ile bugünün 130 Tl’si arasında değer farkı yok. Dev let enflasyon nedeniyle fındık fiyatını güncelleme­yeceği için yine tarım ve gıda tekelleri belirleyic­i olacak, üre tici mağdur edilecek. Çözüm demok ratik halkçı tarım politikala­rı ve üre ticinin örgütlü gücünü göstermesi­n dedir. Yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketleri­yle devletin iç içe tarım po litikaları­nı belirlenme­sini önüne geç mek zorundayız.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye