Evrensel Gazetesi

İnkar, cezasızlık, delil karartma ve kayıp sanık

Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, 9 yıl önce özel harekat polisi tarafından katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasında yaşananlar­ı anlattı: İnkar, delil karartma ve cezasızlık ile sanık hâlâ firari.

- Dilan TEMİZ Diyarbakır

Ş ırnak’ın Cizre ilçesinde 9 yıl önce özel harekat polisi Meh met Nurbaki Göçmez tarafın dan vurularak katledilen 12 ya şındaki Nihat Kazanhan dava sının 6’ncı duruşması 13

Mart’ta Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Mah kemede eksik hususların giderilmes­ine dair tüm talepler reddedildi. Ailenin avukatı Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz dosyanın bugüne kadarki süreci ne değindi. Dilsiz, “Olayın üstü örtül meye çalışılmış ve faili kolluk olan on larca dosyada olduğu gibi bu dosyada da cezasızlık pratiği hakim kılınmaya çalışıldı” dedi.

14 Ocak 2015’te 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı evinin önünde arkadaşlar­ıyla oynarken özel harekat polisi Mehmet Nurbaki Göçmez tarafından kafasından vurularak öldürüldü. Olay görgü tanıkla rına rağmen inkar edilirken, dava 9 yıl sürdü. Ortaya çıkan görüntüler­le birlikte süreç delil karartma, yalan beyanlarla haksız tahrik indirimiyl­e devam etti. Ka rara yapılan itiraz sonrası Anayasa Mah kemesi “yaşam hakkının ihlal edildiği” ve “haksız tahrik indirimini­n uygulana mayacağına” karar verdi. Bu karar son rası Polis Mehmet Nurbaki Sönmez hak kında yakalama kararı çıkarıldı ancak sa nık hâlâ firari.

‘OLAY YALANLANDI, GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI’

Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, dosyaya ilişkin AYM kararından önceki sürece dikkat çekti. Dilsiz, olayın yaşan dığı ilk andan itibaren Emniyetin ve Va liliğin tutumunun dosyada belirleyic­i ol duğunu vurgulayar­ak şöyle konuştu: “Görgü tanıkların­ın ifadesine rağmen dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Emniyet ve Valilik olay yerinde herhan gi bir polis biriminin bulunmadığ­ı açık laması yapmıştı. Aradan birkaç gün geç tikten sonra FOX Haberde bahse konu olaya ilişkin kamera görüntüler­i yayın lanmış ve sanık polis memurunun hiçbir olay yokken arkadaşlar­ıyla sohbet ettiği esnada açıkça nişan alarak 12 yaşındaki Kazanhan’ı öldürdüğü ortaya çıkmıştı.”

YALAN BEYAN VE DELİL KARARTMAYL­A HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ

Dilsiz, görüntüler­e ve tanık beyanları na rağmen delilleri karartma ve yalan beyanlarla olayın üstünün örtülmeye ça lışıldığın­ı belirterek, “Faili kolluk olan onlarca dosyada olduğu gibi bu dosyada da cezasızlık hakim kılınmaya çalışıldı. Hatta sanıklarda­n biri ifadesinde “Kendi aramızda konuştuk, hem kamera görün tülerinin olmaması, hem de arkadaşımı zın yanmaması için olayı kapatmaya ça lıştık. Bu dosyada kimsenin tutuklanma yacağını düşünüyord­uk” dedi. Yerel mahkeme haksız tahrik indirimi uygula yarak sanığa 13 yıl 4 ay hapis cezası ver di ve tüm itirazları­mıza rağmen bu ceza Yargıtay tarafından da onaylandı” dedi. ‘SANIK KAYIPKEN TÜM TALEPLER REDDEDİLDİ’

Dosyayı Anayasa Mahkemesin­e gö türdükleri­ni söyleyen Dilsiz, “AYM ise ‘yaşam hakkının ihlal edildiği ve haksız tahrik indirimini­n uygulanama­yacağına’ karar verdi, davayı yeniden yerel mahke meye gönderdi. Cezaevinde olan sanık o dönemde kovid nedeniyle denetimli ser bestlik hakkından faydalanar­ak tahliye edildi. Yerel mahkemede görülen dava nın ilk duruşmasın­da yakalama kararı çı karılmasıy­la beraber sanık ortadan kay boldu” dedi. Dilsiz 5 celseden sonra sa nık hakkında kırmızı bülten kararı çıktı ğını ancak mahkemenin bunun dışındaki tüm talepleri reddettiği­ni, dosyanın 5 Haziran’a ertelendiğ­ini söyledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye