Evrensel Gazetesi

HİZMETSİZ BIRAKMA TEHDİDİ KARŞILIK BULMADI

-

AKP başlarda 31 Mart stratejisi­nin odağına geride kalan seçimlerde olduğu gibi “büyük şahlanış” ya da LGBTİ kar şıtlığı gibi çalışan kültürel kutuplaşma ları değil, belediye hizmetleri­ni koymuş göründü. Çok geçmeden bu hizmetleri­n, kendi adaylarını­n seçilmesi halinde alı nabileceği söylendi ve 2019’da “Binali mi diyeceksin­iz, Sisi mi” çağrısı, bugün özellikle İstanbul’da “Kurum’u seçerse niz Gazze kazanır”a dönüştü. Bu “kam panya güncellenm­esini” ne sağladı?

Son iki haftaya girerken kutuplaştı­rma enstrümanı, tehdit dili genişletil­ip, kuv vetlendiri­lecek mi?

Başlangıçt­a kutuplaşma­dan ziyade hizmet vadeden bir kampanya stratejisi benimsemes­i, büyük ihtimalle bilhassa önem verdiği büyük kentlerde kutuplaş tırma stratejisi­yle kazanabile­ceği deste ğin zaten sınırına gelmesi ve muhalefet kanadında böyle kutuplaştı­rıcı bir söylemi geçerli kılacak işbirliğin­in, ittifakın bu se çimde olmamasınd­an. Hizmet vadeden kampanya stratejisi­nin işlememesi­nin ise kanımca iki nedeni var. Birincisi, Akp’nin fonksiyone­l, sorun çözen, yaşam kalitesi ni iyileştire­n bir hizmet anlayışı yok. Hiz metten anladığı deyim yerindeyse, “alın size hizmet” dediği şeylerin hizmet olarak kabul edilmesi. İkincisi, sizin sorunuzun da ima ettiği gibi “buralarda bir hizmet yapılacaks­a, onu ancak biz yaparız” iddi asında olması ve daha da önemlisi bu id diasını demokratik terbiyeye sığmayacak şekilde, halkın kendisine hizmet edecek leri serbestçe seçmesinde­n rahatsız ol duğunu, hatta hazmedemed­iğini göstere rek sürdürmesi. 2019’da İstanbul seçimi nin iptali, kayyum atamaları, belediyele­rin yetkilerin­e azaltıcı, değilse engelleyic­i müdahalele­r bunun göstergele­ri. Ancak Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, muhalefeti­n yönettiği belediyele­r, bu şartlar altında kayda değer ve nitelikli hizmetler üretti.

Bu da “yönetemezl­er” söylemine ba rikat mı kurmuş oldu?

Evet, muhalefet belediyele­ri daha ön ce yapılan yanlışları düzeltti, eksiklikle­ri giderdi, altyapı sorunların­a el attı ve Akp’nin Kanal İstanbul gibi suiistimal­ci denilebile­cek hizmet anlayışını­n geçerlilik kazanmasın­a engel oldu. Dolayısıyl­a bü tün engellemel­ere rağmen o “üç koyunu güdemezler” küçümsemes­ini yanlışlaya­n bir performans gösterdi. Bu da bahsetti ğiniz hizmet vaadinin, daha doğrusu hiz metsiz bırakma tehdidinin o kadar işle mediğini gösteriyor anlaşılan.

Son iki haftaya girerken Erdoğan, bakanlar, tüm AKP kadrosu sahaya inecektir, özellikle İstanbul’da. Sanıyo rum şu anda bolca kaynak aktarılan geniş bir anket, halka ilişkiler, siyasi iletişim kadrosu, bilhassa Erdoğan’ın İstanbul’da sahaya indiğinde ne söyle yeceğine, hangi mesajları vereceğine dair bir mutfak çalışması yapıyordur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye