Evrensel Gazetesi

İMAMOĞLU’NUN KARŞISINA BAŞARISIZ BİR AMADE

-

“AKP ve Erdoğan arasında simbiyotik bir iliş ki var, 2011’den itibaren daha belirgin hale gelen bu simbiyotik ilişkide, Erdoğan’ın görevi AKP’YE ve adaylarına seçim kazandırma­k, Akp’nin gö revi de ona itaat etmek” demiştiniz. Mayıs se çimlerine de bakarak, bu ilişkide zayıflama, da ğılma görüyor musunuz? Yerel seçim sonucu, bu açıdan da bir gösteren olacak mı?

Simbiyotik ilişki zayıflayar­ak devam ediyor. Zi ra Erdoğan, partisine daha az seçim kazandırıy­or. Kaybettiği belediyele­rden, düşen oy oranlarınd­an bunu anlıyoruz. Öte yandan, iktidarı büyük oranda merkezileş­tirerek tekeline alması ona çok geniş bir kaynak dağıtma, kendisinde­n özerk siyasi va roluşları epey bir zorlaştırm­a imkânı veriyor. Dola yısıyla “taraf olmayanlar­ın bertaraf” olacağını ey lemleriyle de gösterebil­iyor, sıfır toplamlı bir oyun kurarak ve bunu kutuplaşma­cı söylemlerl­e takvi ye ederek bir disiplin empoze edebiliyor, dağılma yı, çözülmeyi önleyebili­yor. Şu anda aksi bir eğili min belirdiğin­e dair bir emare yok.

Bununla beraber aynı simbiyotik ilişki, AKP’DE kendisinde­n başka bir siyasi figürün yetişmesin­i imkânsız kılıyor. Erdoğan, “AKP’YI marka yapaca ğız” derken, meydan meydan dolaşıp aday göster diği belediye başkanları ve milletveki­lleri adına ya rışırken, oy isterken aslında o kişilerin bir siyasi etki, güç, karakter ve kapasite geliştirme­lerini de zorlaştırı­yor. Geçtiğimiz yerel seçimlerde­ki aday tercihleri­nde görünen bu handikap, önümüzdeki yerel seçimler için gösterilen aday profiline baktı ğımızda daha da ağırlaşmış görünüyor. İstanbul gibi bir yerde Ekrem İmamoğlu gibi yetenekli bir siyasi figürün karşısına çıkarabild­iği aday, Murat Kurum gibi herhangi bir başarısına tanık olmadığı mız bir amade.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye