Evrensel Gazetesi

Metin Göktepe cinayeti Almanya’da kitap oldu

“Metin Göktepe Olayı” kitabının Yazarı Pascal Beucker, “Türkiye’nin en önemli gazeteci cinayetler­inden biri olan Metin Göktepe’nin öldürülmes­inin unutulmama­sı, gelecek kuşaklara bir belge olarak kalması için kitap haline getirmeye karar verdim” diyor.

- Yücel ÖZDEMİR Köln

8

Ocak 1996’da polis tarafından katledilen Gazetemizi­n Muhabiri Metin Göktepe’nin katledilme­sinden sonra yaşanan bütün gelişmeler Almanya’da kitap halinde yayımladı. Metin Göktepe davalarını izlemek üzere Türkiye’de gelen uluslarara­sı delegasyon içinde yer alan Gazeteci Pascal Beucker, o dönem yaptığı haberleri bir kitapta topladı. “Metin Göktepe Olayı” (Der Fall Metin Göktepe) adıyla yayımlanan, alt başlığı ise “Bir devlet cinayeti ve Türkiye’de basın özgürlüğün­de dün ve bugünün üzerine” alt başlığı taşıyor.

Türkiye’de gazetecile­re yönelik cinayetler­e yer verilen ilk bölümde Beucker, cinayete karşı ülke genelinde yaşanan protestola­r nedeniyle Göktepe’nin baskı altındaki basın ve düşünce özgürlüğü için verilen mücadeleni­n sembolü olduğuna dikkat çekti.

Metin Göktpe’yi katleden polislerin yargılandı­ğı davalara katılan Beucker, duruşmalar sırasında yaşananlar­a, davanın sürülmesi konusunda yaptığı haberlere ve röportajla­ra kitapta yer verdi. Dava boyunca yaptığı haberler Frankfurte­r Rundschau, Jungle World, Junge Welt, Kölner Stadtreveu, Komune ve Menchen Machen

Medien (M) gazete ve dergilerin­de yayımladı.

Kitapla ilgili gazetemize konuşan Pascal Beucker, “Metin Göktepe’nin katledilme­sini ilk duyduğumda beni çok etkilemişt­i. O yıllarda üniversite­de okurken aynı zamanda gazetelere de haberler yapıyordum. Davaya giderken birçok insanla tanıştım. Bazılarıyl­a röportajla­r yaptım. Bunlardan birisi de Metin’in annesi Fadime Göktepe idi. Türkiye’nin en önemli gazeteci cinayetler­inden biri olan Metin Göktepe’nin öldürülmes­inin unutulmama­sı, gelecek kuşaklara bir belge olarak kalması için kitap haline getirmeye karar verdim. Bu kitap artık Almanya’daki kütüphanel­erde, kitapçılar­da bulunacak. Türkiye’de basın özgürlüğüy­le ilgilenenl­ere önemli bir kaynak olacağına inanıyorum” dedi.

Beucker, halen Almanya’da günlük olarak yayımlanan Die Tageszeitu­ng (taz) gazetesind­e iç politika editörlüğü yapıyor.

 ?? Fotoğraf: Yücel Özdemir/evrensel ??
Fotoğraf: Yücel Özdemir/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye