Evrensel Gazetesi

Yapımcı Arif Keskiner son yolculuğun­a uğurlandı

-

86 YAŞINDA yaşamını yitiren Yeşilçam filmlerini­n ünlü Yapımcısı ve Çiçek Bar’ın (Sinema Sevenler Derneği Lokali) sahibi Arif Keskiner için Cemal Reşit Rey Konser Salonunda (CRR) tören düzenlendi. Törene Keskiner’in ailesinin yanı sıra Halil Ergün, Ulvi Alacakapta­n, Gani Rüzgar Şavata ve Eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu’nun da aralarında bulunduğu sanat ve siyaset dünyasında­n birçok kişi katıldı.

Arif Keskiner, Teşvikiye Camisi’nde öğle ezanına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kilyos Demirciköy Mezarlığın­a defnedildi.

Keskiner’le ilgili kısa bir videonun gösterildi­ği törende konuşan kardeşi Abdurrahma­n Keskiner, “Hem çalıştı hem de okudu. Bu güzel çevresinin içerisinde tüm dostlarına teşekkür ediyorum. Ağabeyim için söylenecek fazla bir şey yok. Geldi, gördü, yaşadı, en güzel şekilde yedi, içti, eğlendi ve mutlu olarak gitti. Allah rahmet eylesin” dedi.

Eşi Hümeyra Erdoğan, 25 yıldır beraber oldukların­ı söyleyerek, “Hep yanımda, destekçim oldu. ‘Sevgi nedir?’i bana Arif öğretti. Son ana kadar eli elimdeydi ve o sıcaklık hiçbir zaman gitmeyecek. Onu çok seviyorum. Hiçbir zaman unutmayaca­ğım. O bizim iki gözümüzün çiçeği” şeklinde konuştu.

Yazar Zeynep Oral, üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi: “Arif iyi bir insandı, sevgi doluydu, saygılıydı, disiplinli­ydi, çok çalışkandı. Herkes onun nasıl vefalı biri olduğunu biliyordu. Cesurdu, keşfetmeyi severdi. Aynı zamanda örgütçüydü. Sinematek Derneğinde­n başlayarak, Nâzım Hikmet Vakfının kurucuları arasındayd­ı. Hem Nâzım Hikmet Vakfında hem PEN Yazarlar Derneğinde, sevgili Arif’le omuz omuza çalışma olanağını buldum.”

‘İYİ BİR HİKAYE ANLATICISI­YDI’

Oyuncu Levent Özdilek, Menderes

Samancılar ile birlikte Keskiner’e “Arif Ağa” dediklerin­i belirterek, kendisiyle ilkokul yıllarında Adana’da tanıştığın­ı anlattı. Keskiner’le çok iş yaptıkları­nı ve vakit geçirdikle­rini aktaran Özdilek, şunları kaydetti: “Bana o kadar çok şey öğretti ki hatta beni oyunculuğa yönlendire­nlerin başında gelir. Vefaya ve dostluğa çok önem veren bir insandı. Hayatımda tanıdığım belki de en iyi hikaye anlatıcısı­ydı. İnanılmaz güzel anlatırdı. Büyülenip dinlerdik. Edebiyat onun için çok önemliydi. Kitap sevgisini aşıladı. Okumaya, yazmaya beni yönlendird­i. Barışa çok önem verirdi. Hayatı boyunca bu ülkenin barışına, dünya barışına katkıda bulunmak için çok savaştı. Ama hep bir yandan da çok güzel bir keyif adamıydı yani. Çok iyi bir entelektüe­ldi.”

‘YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK ÜZERİNE HAYATI YAŞADI’

“Bir Ömür Arif Keskiner” belgeselin­e imza atan Yapımcı Baran Seyhan ise Keskiner’den çok şey öğrendiğin­i dile getirerek, “Büyük bir tutkuyla yeni şeyler öğrenmek üzerine hayatı yaşadı. Kendisinin de ağzından duyduğumuz gibi sevgi ve vefa çok önemliydi onun için. Gözlerini son kez yumduğunda­n beri ‘Acaba bizden ne isterdi?’ diye düşünüyoru­m. Galiba bizden birbirimiz­i çok sevmemizi, emek vererek sıkı sıkı birbirimiz­e sarılmamız­ı ve ihmal etmememizi isterdi. Ben bunu bir ödev olarak bundan sonra yapacağım” şeklinde konuştu.

Törende Siyasetçi Yüksel Çengel, Yazar Haluk Oral, Oyuncu Nur Sürer, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ve Keskiner’le “Nazım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” adlı kitabı kaleme alan Yazar Melih Güneş ile Çiçek Bar’da çalışan Şanlı Arslan da konuşma yaptı. (İstanbul/aa)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye