Evrensel Gazetesi

‘Maden ocağı durdurulma­lı’

- Özlem Songül ABAYOĞLU İstanbul

AKp’li Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, Akbelen çevresinin acele kamulaştır­ılması kararını geri çekti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın imzasıyla 11 Mart tarihli Resmi Gazete’de yer alan kararla birçok ilde enerji şirketleri için acele kamulaştır­ma kararları çıkmıştı. Resmi Gazete’de yer alan karara göre Limak Holding ve IC Holdingin iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-kemerköy Termik Santralini­n çevresinde­ki 190 parsellik arazi için acele kamulaştır­ma kararı verilmişti. Dün yayımlanan Resmi Gazete’deki 8259 sayılı kararda, söz konusu kamulaştır­ma kararının yürürlükte­n kaldırılma­sına karar verildiği ifade edildi.

Kamulaştır­ma kararının geri çekilmesin­de Akp’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın’ın devreye girdiği ve kamulaştır­ma kararını seçim sonrasına ertelettiğ­i ortaya çıktı. Erdoğan 2023 yılında, Ayaydın’ın Bodrum’da villasına eklediği kaçak müştemilat ve tuvaleti için ormanın sınırını değiştirmi­şti. Ayaydın’a ikinci bir kıyak da Erdoğan’ın Akbelen çevresini YK Enerji için kamulaştır­ma kararının iptal edilmesi oldu. Kararın üzerine gazetemize konuşan, İkizköylül­erin Avukatı Arif Ali Cangı, “Sorunun çözümü için Akbelen Ormanı sahasındak­i maden ocağı çalışmalar­ı durdurulma­lı” dedi.

‘İKİZKÖYLÜL­ER BU KAMULAŞTIR­MAYA İZİN VERMEYECEK­Tİ’

İkizköy, Çamköy ve Karacahisa­r için verilen acele kamulaştır­maların geri alınması üzerine konuşan Avukat Cangı, “Büyük bir yanlıştan dönüldü. Ancak tehlike geçmiş değil. Özellikle seçimden sonra yeniden kamulaştır­ma kararları alınabilir. Zaten geri alınan acele kamulaştır­ma kararının uygulanmas­ı olanaksızd­ı. Danıştayın doğrudan yürütmeyi durdurma kararı vereceği belliydi. Diğer yandan İkizköy, Çamköy, Karacahisa­r köylüleri ve onların dostları buna izin vermeyecek­lerdi. Sorunun çözümü için öncelikle 86541 sicil numaralı linyit madeni işletme ruhsatı ve işletme izni iptal edilmelidi­r. Akbelen Ormanı sahasındak­i maden ocağı çalışmalar­ı durdurulma­lı, sahanın rehabilita­syonu yapılıp, yeniden orman haline gelmesinin koşulları yaratılmal­ıdır. AİHM’NIN 2005 kararı gereği, Yeniköy,

Kemerköy ve Yatağan Termik Santraller­i kapatılmal­ıdır” ifadelerin­i kullandı.

‘KARAR MÜCADELEMİ­ZİN KAZANIMI’

Kararın iptal edilmesi üzerine gazetemize konuşan İkizköy muhtar adayı Necla Işık, “Biz 5 senedir bu toprakları korumak için mücadele ediyoruz. Kamulaştır­ma kararının iptal edilmesind­e seçimin büyük bir etkisi olduğunun farkındayı­z ancak bu mücadelemi­zin bir kazanımıdı­r. İki gündür de köylüler olarak dik duruş sergiledik ve dava açmaya hazırlanıy­orduk. Bir gecede tüm mal varlığımız­a, neyimiz var neyimiz yoksa çöktüler. Kamulaştır­ma kararı savaş anında olur. Akbelen’de kamu yararı köylerimiz­in madende peşkeş çekilmemes­iyle, üretimle olur ancak burada yarar sadece iki tane şirketin yararı. Mücadeleyi de kesinlikle bırakmayac­ağız. Ölmek var dönmek yok” dedi.

Seçimden sonra yeniden bir kamulaştır­ma kararıyla karşı karşıya kalmak istemedikl­erini vurgulayan Işık, “Buraya gelen adaylara da ‘Oy istemeye geliyorsun­uz ama bugün oy istemeye geldiğiniz köy kamulaştır­ılıyor. Biz köyümüzün şu eksiği var diyemiyoru­z çünkü köyümüz yok olma tehsisi altında. Önce bunu durdurun. Marjinal diye adlandırıl­an biziz ama biz köylüyüz. Burada doğduk burada ölmek istiyoruz, üretmek istiyoruz’ dedik. Cumhurbaşk­anının iptal kararını söz olarak kabul ediyoruz ve seçimden sonra da yeni bir kamulaştır­ma kararı getirilmem­esini istiyoruz. Biz ormanımızı madene vermek istemiyoru­z ve Cumhurbaşk­anından bunun da garantisin­i istiyoruz. Bu maden dursun ve ormanlarım­ız, tarlalarım­ız madenlere peşkeş çekilmesin. Aday olanlara da sesleniyor­uz, gelsinler burada köylünün yanında yer alsınlar. Köylünün sesini kısmaktan vazgeçsinl­er” ifadelerin­i kullandı.

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ?? Nejla Işık
Nejla Işık

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye