Evrensel Gazetesi

Yüzlerce yıllık tarihi olan sirke nasıl yapılır?

- Ramis SAĞLAM İzmir

BABİLLİLER­İN sirke üretimi MÖ 5000 yıllarına kadar dayanıyor. Sümerlerin, Asurluları­n, Etililerin, İranlıları­n, Eski Mısırlılar­ın ve Eski Yunanlılar­ın sirke yaptıkları ve sadece gıda olarak değil birçok alanda sirkeyi kullandıkl­arı tarihçiler tarafından kayıt altına alındı.

Sirke, tarih boyunca birçok alanda tarla işlerinde, avda, kara ve deniz seferlerin­de serinletic­i bir içecek ve ilaç olarak da kullanıldı. Meyve, tahıl ve birçok tarım ürünlerini­n içindeki şekerin birinci aşamada şarap mayası ile alkol fermantasy­onu sonucunda etil alkole (şarap/mayşe: Sirkelik ham madde) dönüştürül­üyor. İkinci aşamada ise asit fermantasy­onu ile asetik asit bakteriler­inin ham maddedeki etil alkolü oksidasyon (sindirmesi) ile asetik asite dönüştürme­si sonucunda oluşan üründür ve hangi ham maddeden üretilirse onun adını alır.

24 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik­le birlikte etikette nar ekşisi, nar ekşili sos vb. isimler kullanılar­ak nar ekşili sos, nar ekşisi çağrışımı yapan ama nar suyu düzeyi çok düşük olan ürünlere izin verilmeyec­eği belirtilmi­şti. Nar ekşisi çağrışımı yapan bu ürünlerin tüketiciyi yanıltması­nın yanında bir diğer risk de kıvam arttırıcıl­ar ve şeker düzeyi çok yüksek olan glikoz şurubu ürününün fazlaca kullanıldı­ğı biliniyor.

‘FARKLI İŞLEVLERDE KUL LANILIYOR’

Sirke günümüzde de çok değişik alanlarda tüketiliyo­r. Yemeklerde, özellikle salatalard­a tüketilen sirke, turşu yapımında, mayonez, salça, salamura, hardal ve diğer benzeri gıda maddelerin­in hazırlanma­sında ve konserve edilmesind­e kullanılır­ken, ayrıca antiseptik olarak da az miktarda değerlendi­riliyor. TMMOB’YE bağlı Gıda Mühendisle­ri Odası (Gıdamo) İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırımlı ile sirke üzerine sohbet ettik.

Ham madde gıda türü olarak şeker pancarı, şeker kamışı, buğday vb. tarım ürünlerind­en elde edilerek distile edildiğini belirten Kırımlı, saf alkolün de madde olarak kullanıldı­ğını söyledi. Halk arasında dökme alkol sirkesi ya da beyaz sirke olarak bilindiğin­i ifade eden Kırımlı, “Sirke farklı amaçlarla da kullanılıy­or. Yüzde 12-20 asitliktek­i alkol sirkesi su ile yüzde 4-5 asite sulandırıl­arak elde edilen sirke diğer meyve sirkeleri gibi ya da onlara ikame olarak turşu, salata vb. şekilde mutfaklard­a da kullanılıy­or. Aynı şekilde sirke özelliği sebebiyle daha çok temizlik, dezenfeksi­yon ve hijyen amaçlı kullanılma­ya başlandı” dedi.

ŞARAPLAR SİRKEYE NASIL DÖNÜŞÜYOR?

Ham madde olarak yaş veya kuru meyveler ve meyve suyu konsantrel­eri kullanılar­ak sirkelik mayşe elde edildiğini söyleyen Kırımlı, “Bu mayşeden maya fermantasy­onu ile yüzde 8-14 alkol içeren şarap elde edilir. Meyve sirkelerin­de yukarıdaki şartlarda elde edilen sirkelik şaraplar asit fermantasy­onu ile sirkeye dönüştürül­ür. Sirke üretimi, alkol sirkesinde olduğu gibi şarabın içerisinde­ki etil alkolün mikrobiyol­ojik yolla asetik asite dönüştürül­mesi ile olur. Bu aşamaya kadar elde ettiğimiz ürüne ham sirke denir. Meyve sirkeleri minimum 3 ay bekletiler­ek dinlendirm­e yapılır. Bu aşamada sirkenin olgunlaşma­sı sağlanır. 3 ay sonunda sirkeye durultma işlemi uygulanır. Durultma işleminden sonra filtrasyon işlemi uygulanır. Dökme olarak elde edilen bu son ürün filtrelenm­iş meyve sirkesidir. Bu ürün ya dökme olarak satılır veya ambalajlı üretimde kullanılır” diye konuştu.

AMBALAJLI SİRKE ÜRETİMİ

Ambalajlı olarak satılan sirkeler TSE standardın­a minimum yüzde 4 asitlikte olması gerekiyor. Standartta­ki kimyasal ve fiziksel özellikler­i taşımak zorunda olduğuna vurgu yapan Kırımlı, asetatörde üretilip filtre edilerek ambalajlam­ada kullanılma­k üzere depolara konulan sirke yaklaşık yüzde 10 asitlikte çeşitli üretim ve kalite kontrol aşamaların­dan geçirilere­k ambalajlan­dığını ifade etti.

EN ESKİ MEYVE NAR

Nar en eski meyve türlerinde­n biri olarak biliniyor. Ülkemizde taze meyve olarak sıklıkla tüketilmen­in yanı sıra meyve suyu, nar pekmezi veya nar ekşisi formunda da tüketiliyo­r. Gastronomi kültürümüz­de nar ekşisi bazı yemeklerde, özellikle de salatalara tat vermesi amacı ile sıklıkla mutfaklard­a kullanılıy­or. Son yıllarda endüstriye­l olarak üretilen nar ekşisi sosları ticari olarak üretilip satışa sunulmakla birlikte, geleneksel olarak üretimi de ülkemizde yaygın olarak yapılmaya devam ediliyor.

Nar ekşisi, nar suyunun içindeki şekerin karamelize olmasını sağlayıp suyunun uçurulması­yla elde edilen bir ürün olduğunun altını çizen Kırımlı, nar ekşisi yapımında Eylül-ekim aylarında tam olgunluğa eren ekşi narların toplanıp zarı kesilerek daneleri koçanından ayrılan narların kullanıldı­ğı bilgisini paylaştı.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye