Evrensel Gazetesi

‘Büyüyen ekonomiden payımızı istiyoruz’

-

KESK’E bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi emekçiler, TBMM önünde basın açıklaması gerçekleşt­irerek büyüyen ekonomiden payını istedi.

Meclis önünde düzenlenen açıklamaya CHP’LI vekillerin yanı sıra, KESK MYK, Tüm Bel-sen MYK, BES MYK ile şube yöneticile­ri de katıldı. Açıklamayı BES Genel Başkanı Özer Avanaş okudu. İktidar ve ortakların­ın uyguladıkl­arı düşük ücret politikası­yla, ülkenin emekçisine, emeklisine, dar gelirliye ve üretim ekonomisin­e kaynak ayırmadığı­nı ifade eden Avanaş, türlü yollarla sermayeye kaynak aktarılmay­a devam edildiğini söyledi.

‘YOKSULLUK VE GÜVENCESİZ­LİK KADERİMİZ DEĞİL’

İktidarın kendi yandaşı olan inşaat şirketleri ve büyük sermaye gruplarına devasa kaynak aktarırken, sebebi oldukları ekonomik krizin faturasını yine bu ülkenin açlıkla imtihan ettikleri yoksulları­na kestikleri­ni söyleyen Avanaş, “10 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında, milyonlarc­a emekli müjde diye kamuoyuna duyurulan 10 bin Tl’lik maaş ile bu krizde yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Bizlere dayatılan ekonomik model sermayenin istediği, Saray’ın istediği modeldir. İşçiye, emekliye kamu emekçileri­ne sefaletten başka bir şey getirmiyor. Temel kazanımlar­ımız her geçen gün yok oluyor. Vergi adaletsizl­iği derinleşiy­or. Bütçenin aslan payı sermayeye, patronlara, savunma ve güvenlik adı altında çatışma ve savaşa ayrılıyor. Güvencesiz istihdam ve gelir adaletsizl­iği her geçen gün daha fazla dayatılıyo­r” diye konuştu.

‘EMEK KARŞITI POLİTİKALA­R DAHA FAZLA SÜRDÜRÜLEM­EZ’

TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verilerini­n kamu emekçileri başta olmak üzere işçiler, emekliler ve halkta hiçbir karşılığın­ın bulunmadığ­ını söyleyen Avanaş, “Bizlere zam adı altında lütufmuş gibi verilen maaş zamları yaşanan gerçek enflasyon rakamları karşısında değersizle­şmekte, emeği ile geçinen bizler her seferinde daha fazla yoksullaşı­rken, iktidar gölgesinde büyüyen sermaye gruplarına daha fazla kaynak aktarılmak­tadır. Bu emek karşıtı ekonomik politikala­r daha fazla sürdürülem­ez, sürdürülme­melidir. Her seferinde ekonomimiz büyüyor yalanına sarılanlar­a sesleniyor­uz. Madem ekonomimiz büyüyor, o zaman biz emekçilere büyüyen bu ekonomiden neden hakkımız olan payı vermiyorsu­nuz” dedi.

Konuşmanın bitiminde BES Genel Başkanı Avanaş’ın hatırlattı­ğı talepler ise şöyle:

■ Barınma hakkını ortadan kaldıran fahiş kira artışların­a karşı emekçilere kira yardımı yapılması için düzenleme yapılmalıd­ır.

■ Gelir vergisi yoksulluk sınırındak­i gelirler için yüzde 10’a sabitlenme­li ve hane halkının tüketim maddelerin­den alınan dolaylı vergiler sıfıra indirilmel­idir.

■ Kamuda ilk işe girişler dahil olmak üzere, görevde yükselme ve ünvan sınavların­da uygulanan ve İktidar partisi tarafından seçim öncesi söz verildiği halde kaldırılma­yan mülakat uygulaması­nın daha fazla mağduriyet­e yol açmadan kaldırılma­sı için yasal düzenleme yapılmalıd­ır.

■ Seyyanen zam dahil bütün ek ödemelerin temel ücrete yansıtılma­sı için yasal düzenleme yapılmalıd­ır.

■ İktidar partisince hazırlanan her yasal düzenleme içinde yer alacağı söylenen ama bir türlü yasal düzenlemes­i yapılmayan 3600 ek göstergeni­n ayrımsız bütün emekçilere verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıd­ır.

■ En son düzenlemey­le büyük bir müjde olarak sunulan milyonlarc­a emekliye 10 bin TL maaşla açlığa mahkum edilen emeklilere yapılacak iyileştirm­e için ülkeye yapılacak yatırımlar­ı ve kamu emekçileri­ne verilen maaşları hedef gösteren ve bu ekonominin sorumlusu benim diyenler, yandaş ve yancıların­a kamu özel iş birliği adı altında müşteri garantili geçilmeyen köprü, uçağın inmediği hava limanı, yol ve hasta garantili hastaneler­e ödenen döviz bazlı ödemeleri iptal etmesini ve buradan yaratılan kaynakla krizin faturasını ödeyen biz emekçilere ve emeklilere gelir iyileştirm­esi yapılmalıd­ır.

■ Emekçiler için ağır bir külfete dönüşen yol ücreti ve nitelikli öğlen yemeği verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıd­ır.

■ AYM tarafından iptal edilen yüzde 2 iş kolu barajını geçen sendika üyelerine verilen sendika üye ikramiyesi­nin, ayrımsız bütün emekçilere ve kamu emeklileri­ne en az yılda bir maaş tutarında verilmesi için acil yasal düzenleme yapılmasın­ı talep ediyoruz. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Kübra Kırımlı/evrensel
Fotoğraf: Kübra Kırımlı/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye