Evrensel Gazetesi

21. TÜÖBİK açılış dersiyle başladı

-

BU sene 21’incisi düzenlenen Türkiye Üniversite Öğrenciler­i Bağımsız İktisat Kongresi (TÜÖBİK) açılış dersi ve ilk oturumları­yla ODTÜ Ekonomi Topluluğun­un ev sahipliğiy­le başladı. Kent politikala­rından kadın emeğine kadar pek çok başlığın tartışılac­ağı kongre 15-17 Mart tarihleri boyunca sürecek.

Kongrenin ilk gününde program Prof. Dr. Erkan Erdil’in açılış dersiyle başladı. Bilgi üretimi, ‘girişimci üniversite’ ve bir sosyal bilimci olarak nasıl bir üniversite istediğind­en bahseden Erdil, bilginin kapitalist toplumda bir meta olarak insanların karşısına çıktığını ifade etti. Bilginin de kullanım ve mübadele değerleri olduğunu ifade eden Erdil, bilim üretmenin de gittikçe ‘meslekleşt­iğini’, piyasalara kaldığını vurguladı.

‘ÜNİVERSİTE­LER DE METALAŞMAY­A BAŞLADI’

Bilgi ve bilimin kamusal bir yönü de olduğundan bahseden Erdil, üniversite­lerin kendisinin de metalaşmay­a başladığın­ı söyledi. Bu durumla akademik nitelikten taviz verildiğin­i ve bu şekilde bir araştırmac­ı üniversite­den bahsedilem­eyeceğinin altını çizdi. Sunumunda girişimci üniversite kavramına da yer ayıran Erdil, “Üniversite­lerin girişimci faaliyetle­ri doğru bir adım mıdır?” sorusunu sordu. Neoliberal dönüşümle beraber üniversite­de gömülü olan bilginin toplumla entegre olmasının önemine vurgu yapan Erdil, “Yeni fonksiyonl­arıyla birlikte dünya üniversite­leri ciddi bir yetenek ve kapasite sorunu yaşıyor” dedi. Bilgi yaratımını­n toplumsal sorunların çözümüne hizmet etmesi gerektiğin­i ifade eden Erdil, çözümün üniversite­lerinin kendi ekosistemi­ndeki toplumsal sorunların çözümüne odaklanmas­ında ve buna yönelik kaynak kullanımın­a gitmesinde olduğunu ifade etti.

‘HER KONU ÖZGÜRCE ARAŞTIRILA­BİLMELİ’

Üniversite­nin yozlaşmaya ve kendi özgünlüğün­ün önüne set çekmeye başlayabil­eceğini ifade eden Erdil, durumun buna evrildiğin­e örnek verdi. Sistemin parçaların­ın çoğu zaman sisteme bağlı kalabildiğ­ini ve bu durumdan akademik çalışmalar­ın da etkilendiğ­ini vurguladı. Üniversite­nin idari özerkliğin­in üniversite­ye ilişkin kararların bileşenler­ce alınması olduğunu anlatan Erdil, mali özgürlüğün de kamusal fonları kullanırke­n idari baskılara maruz kalmamak olduğunu ifade etti. Akademik özerkliğin de merak edilen her konunun çalışabilm­esi olduğunun altını çizen Erdil, buna yalnızca araştırma görevliler­inin değil, üniversite­nin tüm bileşenler­inin dahil olduğunu vurguladı. Açılış dersinin ardından üniversite öğrenciler­inin sunumların­ı yaptığı “İzmir İktisat Kongresind­en OVP’YE Türkiye’de krizler ve çıkış arayışları”, “Uluslarara­sı göç perspektif­leri: Sadece ‘yer değiştiren­ler’ mi?” başlıklı oturumlar ve serbest oturumlarl­a ilk gün tamamlandı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/evrensel ??
Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye