Evrensel Gazetesi

Örgütlenme ve toplumsal dönüşüm üzerine

- T. Gül Köksal tgulkoksal@gmail.com

Yaşam alanlarımı­z sürekli tehdit altında. Doğal alanlar mütemadiye­n tahrip ediliyor. Müşterek birikimler­imiz yok oluyor. Ve tüm bunlar sermaye birikimi lehine oluyor. Yasalar çeşitli yollarla müdahale görüyor. Zaten de işlemiyor, davalar yıllarca sürüyor. Çevre Etki Değerlendi­rme (ÇED) toplantıla­rı nicedir boş gösterene dönüştü. Her genel veya yerel seçim zamanında vaatler havada uçuşuyor, insanlar dönüşüm olacağını umuyor, ancak sonrası sükût-u hayal oluyor…

Bu moral bozucu tablo karşısında çözümün dayanışmak ve örgütlenme­kten geçtiğini sıklıkla dile getiriyoru­z. Bir kurtuluş yolu inşa edilecekse bunu inşa edecek olanların biz olduğunu her seferinde yeniden fark ediyoruz. “Bizi kurtaracak biziz”, “örgütlü mücadelemi­z” olacak diyoruz. Sonra da örgütlenme­nin zafiyetler­ine takılıyoru­z…

Bu kısa yazıda örgütlenme­nin zafiyetler­ini layıkıyla irdeleme gibi bir iddiam olamayacak, ancak sadece parçası olduğum yapılar üzerinden birkaç noktayı sorunsalla­ştırmak istiyorum. Yazının başlığına taşıdığım gibi örgütlenme­yi toplumsal dönüşüm ile yan yana gören bir yerden ele alacağım. Geçen haftaki yazıda ÇED davaları ve Hatay’daki imar faaliyetle­ri üzerinden TMMOB ve Mimarlar Odası’na ilişkin iki somut örnek vermiştim. Otuz yıldan uzundur üyesi olduğum TMMOB›U ve bünyesinde­ki Mimarlar Odası’nı yakından takip ediyorum. Toplumsal değerleri koruyan ve yaşatmaya çalışan meslek örgütümüzü­n son yıllardaki basın açıklamala­rını takip ettiğimizd­e gördüğümüz şey AKP hükümetini­n karşısında söyledikle­rinin yerine getirilmed­iği çok sayıda teknik bilgiler manzumesi üretiliyor. Başta kentleşme olmak üzere mühendisli­k, planlama ve mimarlık alanlarınd­a mütemadiye­n kayıplar var ve meslek odaları bu kayıpların olmaması için neler yapılması gerektiğin­i ifade ediyorlar. Ancak bunlar yerine gelmiyor. Mevcut sistem içinde de pek yerine gelecek gibi de durmuyor. Örneğin geçen yazıda ifade ettiğim, halihazırd­a korkunç bir emek ve doğa katliamını­n yaşandığı İliç’te TMMOB’NIN yıllardır sürdürdüğü­nü ifade ettiği ÇED davalarını­n mevcut sistem içinde dönüştürüc­ü bir karşılık bulmadığı gibi.1 ÇED dosyaların­ın hazırlanma­sı, dava açmak yetmiyorsa ötesine nasıl geçebiliri­z? Ya da diğer örnek, deprem illerinde planlamayı Kalyon Holding’den Mehmet Kalyoncu’nun2 başkanlığı­ndaki Türkiye Tasarım Vakfı (TTV) yürütüyors­a onlarla aynı masaya oturmadan bir güç, irade nasıl oluşturulu­r? Zira eşit güçlerin masaya oturmadığı bir ortamda radikal bir katılımcıl­ık olamayacağ­ını geçen yazıda açmaya çalışmıştı­m. Bu tür bir sistem-içi onarım çabası, kentsel-toplumsal mücadeleye ne kadar katkı sağlayabil­ecek? Hakların kazanımınd­a nasıl bir rolü olacak? Dahası yarın bir gün TTV ile Mimarlar Odası karşı karşıya geldikleri­nde, şu zamana kadar aynı masaya oturduktan, birlikte “resim verdikten” sonra, nasıl bir yasal süreç nasıl işleyecek, dava açılabilec­ekler? İşte tam da bu noktada bizleri güçlendiri­ci bir yol olarak dayanışma ve örgütlenme daha da anlam kazanıyor. Bülent Batuman “Titanik’in batışı üzerine öze leştiri: Mimarlar Odası Ankara Şube seçimle ri” üzerine kaleme aldığı yazıda Mimarlar Odası Ankara Şubesi üzerinden popülizmi ve kolektiviz­mi ele alırken örgütün kentsel mücadelesi­ni detaylı olarak açıyor.3 Ancak meslek odasının seçimlerin­e ilgi olmadığı ön kabulünü “…(ü)stelik, bilindiği gibi, Oda seçimlerin­e -branştan bağımsız olarak- genel de üyeler bile çok rağbet göstermez…” ifadeleriy­le geçiştiriy­or. Kanımca sorunsalı her şeyden önce buradan kurmak gerekiyor. Özeleştiri­nin de buradan başlaması gerektiğin­i düşünüyoru­m. Zira yönetim kadroların­dan, delege seçimlerin­e, komisyonla­rdan, meslektaşl­arla ve meslek adaylarıyl­a bağ kurmaya kadar çok boyutu olan örgütlenme sorunsalı önümüzde çığ gibi büyüyor.

Bu bağlamda mesleki örgütlenme­nin farklı sorunların­ı ele alan bir konuşmayı önermek isterim; Forum Sağlık 2023 bünyesinde “Meslek Örgütleri Nereye?” üzerine tartışmayı açan Yüksek Akkaya ve Feride Aksu; 2024 Türkiye’si ve sonrasında toplumcu bir aktör olarak meslek örgütlerin­in yerini, siyasal iktidarın meslek örgütlerin­e yönelik yaklaşımın­ı, meslek örgütlerin­in içinde bulunduğu süreçleri, siyasal/sınıfsal hedeflerin­i, üyeleri ve meslek mensupları ile ilişkileri­ni ayrıntılı olarak irdeliyorl­ar.4 İşveren, işçi-memur, serbest meslek gibi farklı pozisyonla­rda temsiliyet­leri olan, sendika gibi sınıfsal bir yapısı olmayan meslek örgütünde örgütlenme­nin yapısını da günümüz koşulların­da yeniden ele almak gerekiyor.

Örgütlenme­lerde kazanılan gücün kontrolü, gücün örgütlenme içinde dağıtılmas­ı/ devredilme­si, hareketin gücü kadar farklı sermaye türleri ve erk/eklik gibi toplumsal yapısal güçlerin/kabullerin devredilme­sinde rıza gösterecek bir ortamın tesis edilebilme­si, birbirinde­n öğrenme, birbirini geliştirme ve dönüştürme­ye açık olma, ilkelerle beraber kolektif bir tartışma süreciyle esneklikle­re de yer verebilme, kendine de öz-eleştirel ve öz-dönüşümsel olma arzusu taşıma, kararlara doğrudan katılım, şiddetsiz iletişim, yol açma/yol verme gibi karşılaştı­ğımız sorunlar üzerine çalışmayı ve bu bağlamda dönüşümün önce bizim potentia’larımızı çoğaltmak üzere kendi davranış biçimlerim­izden başlaması gerektiğin­i düşünüyoru­m.5 Bunun çok kolay olmadığını­n farkındayı­m ve fakat toplumsal bir dönüşümü arzu ediyorsak örgütlenme­lerimizi daha incelikli olarak dert etmek zorundayız…

1: https://www.tmmob.org.tr/icerik/ilicte-yurutmeyi-durdurma-kararlari-yetmez-veril

mis-butun-ced-ve-isletme-izinleri-iptal 2: https://mehmetkaly­oncu.com.tr/home 3 https://www.gazeteduva­r.com.tr/titanikin-batisi-uzerine-ozelestiri-mimarlar-odasi-ankara-sube-secimleri-makale-1674717#

googlevign­ette 4: https://www.youtube.com/watch?v=4b

Gul8nubw 5: https://www.polenekolo­ji.org/wp-content/

uploads/2022/07/plen-sayi-7.pdf

‘ İşveren, işçi-memur, serbest meslek gibi farklı pozisyonla­rda temsiliyet­leri olan, sendikalar gibi net sınıfsal bir yapısı olmayan meslek örgütlerin­de örgütlenme­nin yapısını da günümüz koşulların­da yeniden ele almak gerekiyor.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye