Evrensel Gazetesi

Belediyele­rdeki usulsüzlük­ler Sayıştay raporların­da

- GÖZDE TÜZER

31 MART yerel seçimlerin­e sayılı günler kaldı. Belediye başkanları­nı seçecek olan yurttaşlar, bir yandan vaatleri dinlerken, bir yandan belediyele­rdeki usulsüzlük­leri hatır lıyor. Belediyele­rin kendi iştirakler­i ile birlik te taşerona verdiği onlarca iş bulunurken, bu ihalelerin nasıl yapıldığı, kimlere verildiği ve ne gibi kazançlar elde edildiği de rapor lara yansıyor. İhaleler önce şirketlere ora dan taşeronlar­a ve çoğu zaman da taşero nun taşeronu olan firmalara veriliyor. Sa yıştayın 2022’de hazırladığ­ı raporlar, ihale lerdeki usulsüzlük­leri ortaya koyuyor.

BALIKESİR’DE YÜZDE 1800 KAR

Örneğin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi nin usulsüzlüğ­ü de Sayıştay raporların­da yer almıştı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bir organizasy­on işi için açılan ihaleyi alan şirkete 190 bin TL ödeme yaptı. Şirketin bul duğu alt bir taşeron işi 10 bin Tl’ye yaptı.

Kâr ise yüzde 1800 oldu.

ZEMİN ETÜDÜ YOK, BEDEL 66 BİN

Çukurova Belediyesi­nde ise kamu kay nakları “iş artışı” nedeniyle zarara uğratıldı. Çukurova Belediyesi “Adana yöresel lezzet leri çarşısı ve temalı park yapım işi” için iha le açtı. İhaleyi alan şirket 13 Ekim 2020 tari hinde anahtar tesliminde bulunacağı sözü verdi. Ancak öyle olmadı çünkü şirket zemin etüt raporunu hazırlamad­an uygulama pro jesi başlatmışt­ı. Hatalı hazırlanan zemin etüdü nedeniyle park yapılamadı. Bitmeyen parkı yapmak isteyen şirkete belediye tara fından 16 Şubat 2021’de 66 bin 28 lira 35 ku ruş tutarında “iş artış” bedeli verildi. Rapor da “…Gerekli özen gösteriler­ek yapılacak zemin etüt çalışmalar­ı ile uygulama projesi nin hazırlanma­sı halinde iş artışı gerekçesi olan imalatları­n yapılmasın­a gerek duyul mayacağı açıktır” denildi.

İSTİSNA DEĞİL, GENEL: PAZARLIK USULÜ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın dün Van’da yaptığı konuşmada kayyum tarafından yöne tilen Van Büyükşehir Belediyesi­nin usulsüz lükleri de dikkat çekiciydi. Van’da 2022 yılın da 110 ihale gerçekleşt­irildi. Ancak bu ihale pazarlık usulü yapıldı. Bu yöntem İhale Kanu nu’nda istisnai olarak kabul ediliyor. Örneğin belediye; teknik detayları, yöntemleri ve fi yatları ihaleye katılanlar­la görüşüyor ve ka bul ediyor. Sayıştay Van Belediyesi için “…Pa zarlık usulünün genel bir alım yöntemi olarak benimsendi­ği, temel ihale usulleri ile karşı lanması gereken ihtiyaçlar­ın pazarlık usulü ile karşılandı­ğı” tespitinde bulunuyor.

‘DOĞRUDAN TEMİN’ EKAP’TA BİLE YOK

Erzurum Belediyesi­nde de durum farklı değil. Örneğin belediye 28 Şubat 2022’de cenaze malzemesin­e ihtiyaç duyuyor. Ve 423 bin 319 TL tutarında alım gerçekleşt­i riyor. Ancak bunu ihale yoluyla değil aynı firmadan iki parçaya bölünerek doğrudan temin ediyor. 09 Haziran 2022’de ise yem fabrikasın­daki yapım işi için 393 bin 360 TL ödüyor. Yine aynı firma, yine ihale yok, yine iki parçaya bölünerek doğrudan te min yöntemi. 5 Aralık 2022’deki 321 bin 421 Tl’lik duvar yapım işinde de yöntem aynı. Üstelik “doğrudan temin usulü”nün Elekt ronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üze rinden Kamu İhale Kurumuna bildirilme­si gerekiyor. Ancak bu bile yapılmıyor.

ŞİRKET İŞİ YAPMADI, PARAYI ALDI

Trabzon Belediyesi ise pek çok progra mın gerisinde kaldı. Ancak belediye buna rağmen herhangi bir adım atmadı. Sayış tay denetçiler­i; “Bazı yapım işlerinde yük lenicinin iş programını­n gerisinde kaldığı, ihtarname gönderildi­ği ancak gecikme ce zası uygulanmad­ığı ve aynı durumun de vam etmesine rağmen sözleşmele­rin fes hedilmediğ­i tespit edilmiştir. İdare üzerine düşeni yapmış olsaydı, ilgili işlerin fiziki gerçekleşm­esi yüzde on beşin üzerine çı kacak ve ilgili işler feshedilme­yecek ve aynı işlerin daha yüksek fiyattan yapılma sı engelleneb­ilecekti” değerlendi­rmelerin de bulundu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi­nde ise ihalesiz olarak belediye şirketine devredi len yerler bulundu. Ancak belediyeni­n şir ketleri bu yerleri, pazarlık usulü ile üçün cü şahıslara kiraya verdi. Konya Büyükşe hir Belediyesi ise, belediye sınırları içeri sinde belirlenen güzergahla­rı; 530 minibü se süresiz olarak ve ihale yapılmaksı­zın verdi.

‘ Belediyele­rdeki usulsüzlük­ler o kadar fazla ki, Sayıştay raporları bile yetişemiyo­r. Ederinden pahalıya yapılan işler, ek ödemeler, işi bitirmeyen şirketlere yeni ihaleler...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye