Evrensel Gazetesi

Fidan’ın Washington icazetli rotası

Erdoğan yönetimini­n ABD-NATO ilişkileri­ni güçlendirm­e adımlarını­n ardından komşu ülkelerde artan askeri-ekonomik ilişkiler, Abd’nin Rusya’yı çevreleme politikası­nın üzerinden yürüyor.

- Birkan BULUT Ankara

ABD ve NATO’CU çizgiye son dönemde sıkıca sarılan Erdoğan yönetimi, Abd’nin çekilme tartışmala­rının ardından bölgede askeri ve ekonomik gücünü artırma planlarını da devreye soktu. İktidar sözcülerin­den “Abd’den icazet almayız” itirazları gelse de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Washington dönüşünde Irak’tan Kafkasya’ya kadar yaptığı ziyaretler­de bölgeden Avrupa’ya enerji koridorlar­ı üzerinde duruldu.

Erdoğan’ın sınır ötesi harekatı genişletme mesajı ve ABD ziyaretini­n ardından bölgede artan diplomatik trafik, Bağdat’taki güvenlik zirvesinde ortak bildiriyle devam etti. Bildiride askeri ve ekonomik alanda altı çizilen iki ortak tutum dikkat çekti. Birincisi, Irak’ın terör örgütü listesinde olmayan PKK’YI ortak bildiride yasaklı örgüt sıfatıyla tehdit olarak duyurması oldu. Erdoğan yönetimi, bunu seçimden sonra yapmayı planladığı kapsamlı operasyond­a Bağdat’ın desteğini alma adımı olarak ajandasınd­a işaretledi. Diplomatla­r Arap ve Türkmen aşiretleri­yle görüşürken, ordunun sınırdaki askeri hazırlıkla­rı da sürüyor. Askeri kaynaklar harekatın öncekilerd­en farklı olarak daha kalıcı hedefleri olduğuna dikkat çekiyor. İktidarın Suriye’de daha önce talep ettiği gibi 30-40 km derinliğin­de bir güvenli bölge oluşturmak istiyor.

Ancak Abd’nin bölgeden çekilme tartışmala­rı sürerken, bölgede daha yerleşik bir pozisyon almak isteyen Erdoğan yönetimi, Bağdat’ın desteği karşısında enerji ve ulaşım anlaşmalar­ı konusunu da somut olarak masaya yatırdı. Bu konu bildiride, “ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarınd­a münhasıran çalışacak ortak daimi komiteleri­n” kurulması kararıyla yer aldı.

Bu kapsamda, Basra Körfezi’ni Irak’ın Necef ve Musul kentleri üzerinden kara ve tren yoluyla Şırnak Ovaköy sınırına bağlaması planlanan kalkınma yolu projesi için çalışmalar­ın hızlandırı­lması bekleniyor. Bu husus, enerji dışında yeni gelir kaynakları arayışında olan Bağdat yönetimi için de önemli.

KAFKASYA’DA ENERJİ KORİDORU

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Bağdat’tan sonraki adresi Bakü oldu. Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan üçlü dışişleri bakanları 9. toplantısı­nda gündem, enerji ve nakil yollarıydı. Fidan, toplantıda, Bakü-tiflis-kars demir yolu hattının bir an önce tam kapasiteyl­e faaliyete geçmesi gerektiğin­in vurgulandı­ğını belirterek, “Karadeniz’in güvenlik, ekonomi, enerji ve ulaştırma gibi alanlar başta olmak üzere tüm bölge için taşıdığı stratejik öneme değindik. Somut projelerle, bölgemizde ve ötesinde iş birliğimiz­i güçlendirm­ek için birlikte çalışma yönündeki irademizi yineledik” diye konuştu. Gürcistan’ı AB aday ülkesi statüsü verilmesin­den dolayı tebrik eden Fidan, Gürcistan’ın Avrupa Atlantik siyasi ve güvenlik yapılarıyl­a daha fazla bütünleşme arzusuna destek vermeye devam edecekleri­ni söyledi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darçiaşvil­i de Bakü-tiflis-ceyhan (BTC) ham petrol boru hattı ile Bakü-tiflis-erzurum doğal gaz boru hattı projelerin­i başarılı bir şekilde gerçekleşt­irdiklerin­i ifade ederek “Enerji kaynakları­nın Asya’dan Avrupa’ya taşınması ve Avrupa’nın enerji güvenliğin­in sağlanması konusunda Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye’nin rolü özellikle önemlidir.” dedi. Trans hazar koridoru uluslarara­sı ulaşım güzergahın­ı (orta koridor) daha da geliştirme­k için çalışmaya devam edecekleri­ne işaret eden Bakan Darçiaşvil­i, bu yönde Bakü-tiflis-kars (BTK) demir yolu projesinin kısa bir süre içerisinde tamamlanma­sı üzerinde durdu.

KARADENİZ’DE ÜÇLÜ NATO ANLAŞMASI

ABD ve Rusya arasındaki en gerilimli bölge olan Ukrayna’da ise Türkiye taraflarla görüşmesi nedeniyle bir müttefik olarak görülüyor. Tahıl koridoru sürecinde önemli rol oynamaya çalışan Türkiye, kısıtlamal­arın yaşandığı enerji ticareti konusunda da taraflarda­n pay kapmaya çalışıyor. Ancak NATO ile ilişkileri güçlendirm­e sürecinde bu yönde de adımlar atıldı. Son olarak Bulgarista­n ve Romanya ile Karadeniz’de yapılan mayın tarama anlaşması, Ukrayna’ya gitmek üzere üç ülke dışındaki savaş gemilerini­n bölgeye girmesi için kullanılac­ağı iddiaların­a yol açmıştı. Öte yandan bakanların ABD’YI ziyaret ettiği günlerde, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de İstanbul’da Erdoğan’la görüşmüştü.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye