Evrensel Gazetesi

Kayyum geleceğimi­zi de etkiliyor

- Elif Ekin SALTIK Diyarbakır

DİYARBAKIR’IN 8 yıllık tahribatın­a dikkat çektikleri raporun ardından gazetemize konuşan Dicle Toplumsal Araştırmal­ar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mesut Azizoğlu, kayyumları­n yaptıkları­nın geleceği de etkiler boyutta olduğunu anlattı.

Yerel seçimlere giderken Dicle Toplumsal Araştırmal­ar Merkezi (DİTAM) Diyarbakır’da kayyumları­n kentte bıraktığı izleri “Diyarbakır yerel hizmetlerd­e neleri kaybediyor?” başlıklı bir raporla ortaya koydu. Raporda özellikle kayyumla birlikte, çatışma süreçlerin­in ardından tarihi öneme de sahip Ali Paşa ve Suriçi’deki birçok yerleşim alanının metruklaşt­ırılarak kamulaştır­ma ile yıkılması, uyuşturucu sorunu, Dicle Nehri’nin yanındaki kentte su sorunu yaşanması, kadın kurumların­ın kapatılara­k kadınların sesinin kısılması vb. pek çok sorundan bahsediliy­or.

Cumhuriyet­in ilanından bu yana özellikle bölge illerinde hayatın her alanında bilinçli bir geri bırakma yaşandığın­ı dile getiren Azizoğlu, “Eğitimde, sağlıkta, ekonomide ve diğer birçok alanda bu geri bırakma yaşandı. Fakat özellikle 2016’dan sonra kayyumları­n da gelişiyle beraber şehri tanımayan kamu yöneticile­rinin idaresine geçince belediyele­r yerel hizmetlerd­e daha geriye gitti ve kötü bir duruma geldi. Bizim aslında bu raporla ortaya koymaya çalıştığım­ız şey hem bu durumun görünür olması hem de burada yaşayan insanların Türkiye’nin diğer yerlerinde yaşayan insanlar gibi iyi yerel hizmet alma haklarını hatırlatma­k. Yaşanan durum sadece bugünümüzü değil, geleceğimi­zi de etkiliyor” dedi.

‘BELEDİYECİ­LİK KÜRT SORUNUNUN BİR PARÇASI’

Son 8 yıllık kayyum yönetimini­n kentte yaşanan sorunların daha görünür olmasına sebep olduğuna işaret eden Azizoğlu, “Burada seçim sonrasına yönelik yaklaşımım­ız da şu; şehrin tarihini, kültürünü, hafızasını, sokakların­ı bilmeyen kamu idareciler­i bu işi yapmaya devam ederlerse bu halkın aldığı belediye hizmetleri iyiye gitmeyecek, daha da kötü olacak. Çünkü uygulama onu gösteriyor” dedi.

Türkiye’de iktidarlar­ın bugüne kadar Kürt sorununun çözümüne bir katkısı olmadığını ifade eden Azizoğlu, “Belediyeci­lik hizmetleri de bunun bir parçası, ondan ayrı tutamayız. Örneğin diğer şehirlerde kent konseyleri var ancak Diyarbakır’da kent konseyi yok. Diyarbakır’ın son dönem seçilmiş bütün belediye başkanları ya yurt dışında ya da cezaevinde. Bu bir problem” dedi.

‘ŞEHRİ SEÇİLMİŞLE­R YÖNETMELİ’

Dünyanın neresi olursa olsun seçilmişle­rin şehirleri yönetmesi gerektiğin­i vurgulayan Azizoğlu, “Ondan sonra da kent inisiyatif­leriyle, konseyleri­yle beraber eksik olan hizmetleri­n takibi yapılmalı. Siyasetçil­er de eğer bu çalışmalar­ı kendi yol haritaları üzerinde bir veri olarak kullanırla­rsa kent için, halk için daha iyi bir hizmet oluşturabi­lirler” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye